• Ελλάδα

    Τσίπρας: Πρέπει να αναχαιτίσουμε την αποεπένδυση της χώρας


    Η κρίση ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο και προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον κύριο κορμό της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος “Act4Greece” της Εθνικής Τράπεζας. Η έξοδος από την κρίση περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός. Η πολυετής κρίσης επέφερε αρνητικές επιπτώσεις οδηγώντας τη χώρα σε μια πρωτοφανή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

    Όπως είπε, “μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των καταθέσεων και την αποτελεσματική διαχείριση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών κι έτσι οι τράπεζες θα μπορέσουν να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης και να διοχετεύσουν πόρους στην οικονομία”.

    Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι να αναχαιτίσει την τρομακτική αποεπένδυση καθώς από το 2007 η χώρα έχει χάσει επενδύσεις 30 δισ. ευρώ. Απηύθυνε έκκληση σε όσους έχουν την δυνατότητα να συμβάλουν για να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

    Όπως εξήγησε : Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, θα επιτρέψει την επιστροφή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα ανοίξει την συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    Κατσέλη: H δύναμη των πολλών στην πράξη

    “Η ιδέα για την υλοποίηση του προγράμματος “Act4Greece” ήρθε στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας 6 μήνες πριν, όταν ομογενείς από την Αυστραλία απευθύνθηκαν στην Τράπεζα για να ρωτήσουν με ποιόν τρόπο που να εγγυάται και διαφάνεια θα μπορούσαν να στηρίξουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα”. Όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής, Λούκα Κατσέλη, “διαπιστώσαμε ότι υπάρχει τραπεζικό κενό στη συμμετοχική χρηματοδότηση και στην ανάπτυξη της κοινωνικής τραπεζικής”.
    Σύμφωνα με την ίδια, το στοίχημα για την έξοδο από την κρίση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να συνοδευτεί από επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
    Γιορτάζοντας τα 175 χρόνια της η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην υλοποίηση του προγράμματος crowdfunding “Act4Greece” με το οποίο οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να συνεισφέρει σε χρήμα ή είδος σε μια σειρά δράσεων.

    Τι επεσήμανε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

    Aπό την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: “Για πρώτη φορά στον Τραπεζικό Κλάδο στην Ελλάδα, δημιουργήσαμε την υποδομή για την αποτελεσματική υποστήριξη πολλαπλών κοινωνικών δράσεων μέσω crowdfunding. Το crowdfunding αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη, και ολοένα και πιο δημοφιλή, πρακτική διαδικτυακής χρηματοδότησης με τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων”.

    Τόνισε ότι “στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση πολιτών και φορέων για τη συμμετοχική αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και την ανάδειξη της αξίας της προσφοράς και της αλληλεγγύης”.
    “Στην παρούσα χρονική στιγμή, μέσα από μία δύσκολη διαδρομή για την οικονομία μας, έχει για μένα ξεχωριστή σημασία το Πρόγραμμα Act4Greece”, πρόσθεσε. Όπως είπε, η Εθνική ήταν ανέκαθεν η Τράπεζα που στήριζε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αλλά και που μέσα στο χρόνο προσαρμόζει δυναμικά τις υπηρεσίες της για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εποχών.

    “Ήδη, μέσω του προγράμματός μας NBG Business Seeds, τους διαγωνισμούς καινοτομίας i-bank, την συμμετοχή μας και συνεργασία με διεθνείς φορείς όπως η Endeavor, δείχνουμε έμπρακτα την αφοσίωσή μας και την υποστήριξή μας σε δράσεις νεανικής επιχειρηματικότητας, σε επιχειρήσεις νέας νοοτροπίας, τόσο με εξαγωγικό και καινοτόμο χαρακτήρα, όσο και σε επιχειρήσεις που στρέφονται σε πιο παραδοσιακά κομμάτια της οικονομίας, αλλά το κάνουν με νέους τρόπους”, επισήμανε.



    ΣΧΟΛΙΑ