ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σταθερή πορεία με ισχυρή εποχικότητα που υποστηρίζει τα τρέχοντα επίπεδα.
Καθώς η χρονιά πλησιάζει προς το τέλος της, δεν διαφαίνεται ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για επικείμενη διόρθωση στις spot τιμές της αγοράς ξηρού φορτίου, καθώς οι ισχυρές εποχικές ροές φορτίων αναμένεται να στηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα των ναύλων. Ταυτόχρονα βέβαια, και μία σημαντική βελτίωση φαντάζει απίθανη, εκτός εάν προκύψει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, επισημαίνει ο Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος της Novisea, partner της Breakwave Advisors.
Η αγορά των Capesize εμφανίζει αυτή τη στιγμή υγιή και κερδοφόρα επίπεδα ναύλων, ενώ και τα μικρότερα μεγέθη πλοίων καταγράφουν αποδόσεις πάνω από τον πρόσφατο, ιστορικό μέσο όρο.
Η καμπύλη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (FFAs – Freight Futures) υποδηλώνει μια ήπια υποχώρηση των spot επιπέδων στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, αυτή η αναμενόμενη διόρθωση εντάσσεται στο πλαίσιο της φυσιολογικής μεταβλητότητας και δεν αντικατοπτρίζει καμία θεμελιώδη πτωτική τάση από τους συμμετέχοντες στην αγορά.
Κοιτάζοντας προς το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους όμως, οι προσδοκίες φαίνεται να είναι αυξημένες.
Το προφίλ κινδύνου/απόδοσης ίσως να μην είναι τόσο ελκυστικό όσο απαιτείται για μια περίοδο που παραδοσιακά αποτελεί τη χαμηλότερη του ημερολογιακού έτους. Δεδομένης της βραχύβιας μνήμης που χαρακτηρίζει τη ναυτιλιακή αγορά, όπου οι εκτιμήσεις από τους συμμετέχοντες διαμορφώνονται συχνά με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, η ισχυρή επίδοση του πρώτου τριμήνου του 2025 δεν θα πρέπει να θεωρείται αξιόπιστος δείκτης αναφοράς και για την επόμενη χρονιά.
Κατά συνέπεια, διατηρούμε μια σχετικά θετική προοπτική για την αγορά ξηρού φορτίου τους επόμενους λίγους μήνες. Ωστόσο, με την έλευση του νέου έτους, θα χρειαστούν πιο ουσιαστικές ενδείξεις για μία πιο «σφικτή» αγορά, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι τρέχουσες υψηλές προσδοκίες, οι οποίες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για λάθη.
Οι Breakwave Advisors προσφέρουν υπηρεσίες Διαχείρισης Επενδύσεων (Asset Management) στους τομείς του Shipping και των Commodities. Έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη και είναι οι δημιουργοί του Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (NYSE: BDRY) και του Breakwave Tanker Shipping ETF (NYSE: BWET).
Διαβάστε επίσης:
Βασίλης Κορκίδης: Οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις πριν το τέλος του έτους
Αύξηση των αγοραπωλησιών πλοίων με συμμετοχή Ελλήνων και Κινέζων εφοπλιστών
Η Conbulk του Δημήτρη Δαλακούρα παρήγγειλε δύο πλοία κοντέινερ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζελένσκι: H αλλαγή διαπραγματευτή που έκανε η Ρωσία έχει ως στόχο την αναβολή αποφάσεων
- Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών μέσα σε φυλακές
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό λόγω εργασιών, κλειστό το ρεύμα προς Αεροδρόμιο από την Ελευσίνα έως το Αιγάλεω
- Θεσσαλονίκη: Απέσπασαν χρυσές λίρες και κοσμήματα αξίας 5.000 ευρώ με τηλεφωνική απάτη


Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.