• Ναυτιλία

    Θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και τα ζώα που θα ταξιδεύουν με πλοία


    Με εγκύκλιο του, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας παρέχει διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

    Επισημαίνεται ότι με τις διατάξεις των άρθρων 2, 17, 18 και 72 του εν λόγω νόμου ρυθμίζεται η μετακίνηση ζώων συντροφιάς με επιβατηγά πλοία και συγκεκριμένα:

    • Καθιερώνεται η υποχρέωση στις διαχειρίστριες ή πλοιοκτήτριες εταιρείες, συγκεκριμένων κατηγοριών πλοίων, να ενσωματώσουν στο σύστημα κράτησης και έκδοσης εισιτηρίων των επιβατών (Η.Σ.Κ.Θ.Ε.Ε.Α.) των υπό διαχείριση πλοίων τους, τη δυνατότητα καταγραφής των στοιχείων σήμανσης ταυτοποίησης του βιβλιαρίου υγείας ή του διαβατηρίου των μεταφερόμενων ζώων συντροφιάς.
    • Καθιερώνονται ως υπόχρεα πλοία τα δρομολογιακά επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται για την κάλυψη συγκοινωνιακών αναγκών, συνολικής διαδρομής των Κατηγοριών I, II, III και IV, του π.δ. 44/2011 (Α’ 110), ήτοι συνολικής διαδρομής άνω των 30 ν.μ.
    • Καθιερώνεται στα πλοία μεταφορική ικανότητα σε μεγαλόσωμα ζώα και η υποχρέωση εφοδιασμού τους με κλωβούς μεγαλόσωμων ζώων, σε αναλογία ενός κλωβού ανά διακόσιους (200) μεταφερόμενους επιβάτες.
    • Καθιερώνεται κατηγοριοποίηση των ζώων σε μεγαλόσωμα (βάρους άνω των δέκα κιλών) και μικρόσωμα και σε ζώα συντροφιάς, θεραπείας, βοηθείας και εργασίας.
    • Καθιερώνονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών και συνοδών των ζώων, κατά την μεταφορά τους με πλοία, ανάλογα με το μέγεθος του ζώου και την κατηγορία του ζώου.
    • Καθιερώνεται η δυνατότητα διάθεσης ειδικών καμπινών κατοικιδίων (pet cabin) από τα υπόχρεα πλοία,
    • Καθιερώνεται η υποχρέωση επικαιροποίησης των σχεδίων γενικής διάταξης των πλοίων, στα οποία γίνεται χρήση της δυνατότητας διάθεσης ειδικών καμπινών κατοικιδίων (pet cabin).

    Για την εκπλήρωση της υποχρέωσης των εταιρειών, να ενσωματώσουν στο σύστημα κράτησης και έκδοσης εισιτηρίων των επιβατών (Η.Σ.Κ.Θ.Ε.Ε.Α.), τις νέες απαιτήσεις, τέθηκε ως προθεσμία το χρονικό διάστημα ενός έτους από την ημερομηνία ισχύος του νόμου ήτοι έως 18-09-2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνάντηση Λιάγκου και Παπαποστόλου για το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΛΘ

    Κάθε ημέρα αγοράζουν ή πουλούν και από ένα ποντοπόρο πλοίο οι Έλληνες εφοπλιστές – Πρώτοι σε αγορές, πωλήσεις και διαλύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ