• Ναυτιλία

    Στον «πάγο» βάζει ο Πλακιωτάκης την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΣΕΠ (Cosco)

    • Του Λάμπρου Καραγεώργου
    ΠΕΝΕΝ: Δώστε στη δημοσιότητα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις ακτοπλοϊκές εταιρείες

    Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας


    «Πάγο» βάζει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΣΕΠ (Cosco) ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο σε τηλεδιάσκεψη τύπου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι βασικός πυλώνας της λιμενικής πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού λιμενικού συστήματος.

    Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το Hellenic Port Community System, συνέχισε, είναι μία δράση που μπορεί να προσφέρει ως πλατφόρμα τη δυνατότητα διασύνδεσης δραστηριοτήτων και υπηρεσιών αλλά με την λογική ενός κεντρικού συστήματος ενιαία σχεδιασμένου από το ΥΝΑΝΠ ή κάθε αρχής λιμένα είτε πρόκειται για ιδιωτική ή δημόσια, για να τον χρησιμοποιεί.

    Το πρόβλημα ανακύπτει συνέχισε ο Υπουργός στο ποιος κατέχει την πληροφορία. Άρα ένας ιδιώτης κάτοχος λιμένα δεν μπορεί να έχει τέτοιες πληροφορίες , αλλά ένα σύστημα που νομιμοποιείται να διασυνδέεται με το σύστημα ΓΕΜΗ, ΑΑΔΕ ή ΕΡΓΑΝΗ. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας ότι απαιτούνται ενιαίες προδιαγραφές για το σύνολο των φορέων διαχείρισης των λιμένων στη βάση εθνικών προτύπων που θα εγκρίνονται από τους δημόσιους φορείς. Άρα εμείς θα αναλάβουμε αν χρειαστεί και σε νομοθετικό επίπεδο πρωτοβουλίες διότι αυτό το σύστημα πιστεύουμε ότι την ιδιοκτησία του θα πρέπει να την έχει το κράτος και το Υπουργείο Ναυτιλίας.

    Σημειώνεται ότι η λειτουργία της πλατφόρμας της ΣΕΠ είχε ανασταλεί μέχρι 30/04/2020 η όπως είχε συμφωνηθεί σε γεύμα εργασίας στην Επιχειρηματική Λέσχη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Ε.Β.Ε.Π.) στα τέλη Φεβρουαρίου. Στο γεύμα συμμετείχαν εκπρόσωποι του Maritime Hellas (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς), ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, η Πρέσβης της Κίνας κα Zhang Qiyue, ο Πρόεδρος της Ο.Λ.Π. Α.Ε., Mr. Yu Zeng Gang, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο Ο.Λ.Π., κ. Αθανάσιος Λιάγκος, ο Πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γ. Πατέρας, ο Πρόεδρος Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδης, ο Αντιπρόεδρος Ε.Β.Ε.Π., Κ. Αχλαδίτης, ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και Οικον. Επόπτης Ε.Β.Ε.Π., Ν. Μανεσιώτης και ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, Ν. Μαυρίκος.

    Στη συνάντηση είχε ιδιαίτερη έμφαση δοθεί στις ενστάσεις που έχουν εγείρει, αναφορικά με το νέο λιμενικό προϊόν «Hellenic Port Community System» (HPCS) της θυγατρικής της Cosco, PCT S.A. και κυρίως, την υποχρεωτικότητα εγγραφής όλων των χρηστών στη συγκεκριμένη πλατφόρμα πληροφοριών, η πλειονότητα των χρηστών του λιμανιού με επικεφαλής το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τη Διεθνή Ναυτική Ένωση και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα.

    Στη συνάντηση συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες για την εξεύρεση κοινής λύσης στο εγγύς μέλλον, ενώ ο Εμπορικός Διευθυντής της Σ.Ε.Π. Α.Ε. ανακοίνωσε πως αναστέλλονται μέχρι 30/04/2020 οι ηλεκτρονικές διατακτικές.

    Οι φορείς έχουν μεταξύ άλλων προτείνει τη Δημιουργία νέας Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας με την ταυτόχρονη δημιουργία εθνικών προτύπων.



    ΣΧΟΛΙΑ