• Ναυτιλία

    Στο Πρωτοδικείο προσφεύγει η ΣΕΕΝ κατά της απεργίας των ναυτεργατών της 16ης Ιουνίου

    Μιχάλης Σακέλλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ)


    Στο πρωτοδικείο προσέφυγε, για τρίτη φορά μέρα σε διάστημα 10 ημερών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ζητώντας να κριθεί και πάλι παράνομη η 24ωρη Πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει για τις 16 Ιουνίου τα ναυτεργατικά σωματεία, ενώ η απόφαση αναμένεται αύριο.

    Τα οκτώ  ναυτεργατικά Σωματεία που αποφάσισαν τη νέα απεργιακή κινητοποίηση ζητούν να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο, να μην καταστρατηγηθεί το οκτάωρο,  να ανανεωθούν όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας,  να καταργηθεί κάθε αντεργατικός και αντιασφαλιστικός νόμος, και να καταργηθεί ο νόμος για τις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων.

    Σημειώνεται ότι είχαν αποφασίσει απεργία και στις 3 καθώς και στις 10 Ιουνίου. Απεργίες που είχαν κριθεί παράνομες από το δικαστήριο. Ωστόσο τα ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποίησαν αυτήν της 10ης Ιουνίου, και τα πλοία έμειναν δεμένα στα λιμάνια, ενώ και η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της στήριξε τα σωματεία.

    Με αφορμή την πραγματοποίηση της απεργίας της 10ης Ιουνίου, ο ΣΕΕΝ σε ανακοίνωση του αποκάλυψε ότι με επιστολές του προς το υπουργείο Ναυτιλίας, ζήτησε τη λήψη μέτρων προστασίας για την ομαλή λειτουργία των πλοίων, κάτι που όμως: «δυστυχώς δεν συνέβη και ούτε μας κοινοποιήθηκε ή γνωρίζουμε να έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές. Επισημαίνουμε ότι παρόμοια απαράδεκτα φαινόμενα πρέπει να μην επαναληφθούν στο μέλλον και θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη παρουσία τρίτων ατόμων στα λιμάνια και στους καταπέλτες των πλοίων, γεγονός το οποίο είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην ομαλή διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων και στην αναγκαία εξυπηρέτηση των νησιών μας, η οικονομία των οποίων έχει πληγεί ιδιαίτερα λόγω της μείωσης του τουρισμού».

    Στον αντίποδα η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών σημειώνει σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη νέα προσφυγή του ΣΕΕΝ:    «Το μπαράζ των επαναλαμβανόμενων δικαστικών αποφάσεων στις απεργίες των Ναυτεργατών 3 και 10 Ιούνη λειτούργησε ως ούριος άνεμος στα πανιά των εφοπλιστών και επιχειρούν για άλλη μια φορά με αίτησή τους με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων να βγάλουν παράνομη και καταχρηστική την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων. Καλούμε τα μέλη μας και ευρύτερα τους Ναυτεργάτες μέσα στα ίδια τα καράβια να δώσουν από κοινού τον αγώνα με τις απεργιακές φρουρές σε κάθε πλοίο και λιμάνι της χώρας, να αποκρούσουν και να συντρίψουν την επιχείρηση υπονόμευσης της απεργίας μας».



    ΣΧΟΛΙΑ