• Ναυτιλία

    Στα 149 δισ. ευρώ η συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομία της ΕΕ

    • NewsRoom


    Με 54 δισ. ευρώ συνέβαλε απευθείας στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕγχΠ) της ΕΕ, η ευρωπαϊκή ναυτιλία, σύμφωνα με νεώτερη μελέτη της Oxford Economics με στοιχεία του 2018, η οποία έγινε για λογαριασμό της Ένωσης των Εφοπλιστικών φορέων της Ευρώπης (Ecsa). Λαμβάνοντας υπόψη και τη έμμεση επίδραση η συνολική συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομία της ΕΕ ανέρχεται σε 149 δισ. Ευρώ.

    Η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία απασχολεί άμεσα 685.000 άτομα και δημιουργεί περισσότερες από 2 εκατ. είναι έμμεσες θέσεις εργασίας.

    Η μελέτη τονίζει ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία, με λίγες εξαιρέσεις, εξακολουθεί να υφίσταται έντονες πιέσεις από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της συμβολής στο ΑΕγχΠ της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει υπό πίεση.

    Η ναυτιλία είναι και πρέπει πάντα να παραμείνει ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες καθώς προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας. Προκειμένου όμως η ευρωπαϊκή ναυτιλία να παραμείνει ανταγωνιστική, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να υιοθετήσουν μια ολιστική πολιτική και να εξασφαλίσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο,, σχολίασε ο Martin Dorsman, Γενικός Γραμματέας της ECSA.

    Εδώ η μελέτη



    ΣΧΟΛΙΑ