• Ναυτιλία

    ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ: Η υπερηφάνεια Βενιάμη για το μοναδικό παράδειγμα συλλογικής κοινωνικής προσφοράς

    • Του Λάμπρου Καραγεώργου
    Ένωση Εφοπλιστών: Ποιος θα διαδεχθεί τον Βενιάμη; Όλα τα ονόματα και το παρασκήνιο

    Ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών


    Όταν κάποια στιγμή αποχωρήσει από την θέση του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, είναι σίγουρο ότι στην ερώτηση ποια ήταν η πιο σημαντική γι αυτόν απόφαση του Διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΕ θα απαντήσει η απόφαση ίδρυσης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της εταιρείας κοινωνικής προσφοράς του ελληνικού εφοπλισμού.

    Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ είναι ο μοναδικός φορέας κοινωνικής προσφοράς στη χώρα που εκπροσωπεί ένα ολόκληρο επιχειρηματικό κλάδο και αυτό είναι μία ακόμη πρωτοπορία της ελληνικής ναυτιλίας.

    Οι Έλληνες εφοπλιστές πάντοτε ανέπτυσσαν ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο, Άλλωστε ο εφοπλισμός έχει παράδοση μεγάλων ευεργετών παλαιότερων και σύγχρονων.

    Πλήθος τα ιδρύματα, ακόμη μεγαλύτερο το πλήθος των προσφορών εμφανών και αφανών. Πριν την ίδρυση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ το έργο αυτό ήταν αποτέλεσμα σημαντικών ατομικών πρωτοβουλιών και κάποιων σημαντικών προσπαθειών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών όταν συνέβαινε κάποιο έκτακτο μεγάλο γεγονός π.χ. σεισμός, κ.α.

    Αυτό που έκανε την ποιοτική διαφορά στην κοινωνική προσφορά του ελληνικού εφοπλισμού είναι η δημιουργία της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, η οποία συστηματοποιεί πλέον σε συλλογικό επίπεδο τη δράση της ναυτιλιακής κοινότητας. Μέσω αυτού του συλλογικού φορέα ο Έλληνας εφοπλιστής που συμμετέχει στη ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ γίνεται μέλος μιας κοινωνικής ομάδας που θέλει να αποτελέσει πρότυπο κοινωνικής προσφοράς χωρίς να επιδιώκει κατ’ ανάγκη κάποιο ιδιαίτερο ατομικό όφελος ούτε καν μία διάκριση ή αναγνώριση. Ενισχύει με τη δραστηριότητα του την καλή εικόνα ενός ολόκληρου κλάδου οποίος προσφέρει στη χώρα, χωρίς κάποιο αντάλλαγμα, από τα κέρδη που βγάζει από δραστηριότητες που είναι εκτός Ελλάδος.

    Με την δημιουργία της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, ένας επιχειρηματικός κλάδος που ξεχωρίζει στον διεθνή ανταγωνισμό από τις ατομικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ενός εκάστου διακρίνεται τώρα διεθνώς και στο πεδίο της κοινωνικής προσφοράς μέσα από την συλλογική του δράση.

    Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ δημιουργήθηκε από την ΕΕΕ μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου της κ. Θεόδωρου Βενιάμη, και με την ομόθυμη αποδοχή της πρότασης από όλα τα μέλη της Ένωσης, σε μια ιστορική γενική συνέλευση των μελών της, τον Φεβρουάριο του 2016.

    Ο ίδιος ο κ. Βενιαμης είναι πολύ υπερήφανος για αυτή την πρωτοβουλία της ΕΕΕ. Φύση υποστηρικτής της συλλογικής δράσης, – υπενθυμίζεται ότι είναι εκλεγμένο μέλος του Προεδρείου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΕ από το 1987 και από το 2009 πρόεδρος της-, υποστηρίζει ότι η δημιουργία της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ ήταν το επόμενο φυσιολογικό βήμα μιας συνεχούς μέσα από τα βάθη της ιστορίας προσφοράς της ελληνικής ναυτιλίας στον τόπο.

    Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ σκοπό έχει να συνδράμει το κοινωνικό σύνολο και να αναλάβει συστηματικές και οργανωμένες πρωτοβουλίες πανελλήνιας εμβέλειας που αναδεικνύουν το αποτύπωμα προσφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας στην χώρας δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΕΕ και της Συν-Ενωσις κ. Θεόδωρος Βενιάμης. Είναι, ο φορέας που ενώνει την ναυτιλία με την κοινωνία όπως είναι και το μότο της.

    Από το 2016 μέχρι σήμερα η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ έχει συγκεντρώσει δεκάδες εκατ. ευρώ σε διάφορες δράσεις κοινωνικής προσφοράς. Αποκορύφωμα η τελευταία για την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδημία του κορονοϊου, δράση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ