• Ναυτιλία

    Συγκέντρωση το μεσημέρι και 24ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά

    24ωρη απεργία

    24ωρη απεργία


    Η νέα 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΕΝΕΔΕΠ για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά προκάλεσε την αντίδραση της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης η οποία με επιστολή της προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ζητά την παρέμβαση της κυβέρνησης δεδομένου ότι οι κινητοποιήσεις «καταλήγουν να απαξιώνουν τον πρώτο τη τάξει εμπορικό λιμένα της Χώρας μας και να προκαλούν μία χαοτική κατάσταση στην εθνική εφοδιαστική αλυσίδα και την εγχώρια αγορά, πολλώ μάλλον μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδος και ενώ η Ελληνική Οικονομία ήδη χειμάζεται από τις επιπτώσεις της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης».

    Επίσης η ΔΝΕ τονίζει ότι «ως ελάχιστη υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας -βάσει των όσων ο Νόμος ορίζει περί του Προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας- να εγγυηθεί επιτέλους την απρόσκοπτη επιχειρησιακή λειτουργία του Εμπορικού Λιμένος Πειραιώς και ζητούμε από την πλευρά του Υ.ΝΑ.Ν.Π. την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, εν μέσω αυτής της εξόχως κρίσιμης περιόδου».

    Από την πλευρά της, η ΕΝΕΔΕΠ καλεί όλες τις αρμόδιες και εμπλεκόμενες πλευρές για την επίλυση του κομβικού ζητήματος της σύναψης ΣΣΕ και τονίζει: Η εργοδοσία μετά από έξι μήνες από την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την κατάθεση της πρότασης μας εξακολουθεί με προσχηματικό τρόπο να μην ικανοποιεί και να μην δεσμεύεται σε βασικά αιτήματα που προτάσσουν οι εργαζόμενοι μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις.

    Με ευθύνη της εργοδοσίας COSCO, DPORT δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση για να υπάρξει μια ΣΣΕ με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα η οποία θα περιλαμβάνει:

    1. Όλες τις νόμιμες προσαυξήσεις για νυχτερινή εργασία, Σαββατιάτικης και Κυριακάτικης Εργασίας και αργιών
    2. Μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου
    3. Εφαρμογή της κείμενης εργατικής νομοθεσίας για την ένταξη όλων των εργαζόμενων στο καθεστώς των ΒΑΕ.

    Εδώ και δώδεκα χρόνια από την αρχή της δραστηριότητας των COSCO , PCT , DPORT και εργολάβων η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι να εργαζόμαστε δίπλα – δίπλα με τους συναδέλφους μας στον ΟΛΠ και οι εργασιακές μας σχέσεις σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο είναι εμφανώς δυσμενέστερες. Μόνο σε επίπεδο μισθών είμαστε τουλάχιστον 25% υποδεέστερα. Η αδικία που βιώνουμε είναι κατάφορη και μας έχει καταστήσει σε εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας. Απαιτούμε λοιπόν να βρεθεί άμεσα λύση και να ικανοποιηθούν τα νόμιμα δικαιώματα μας.

    Για το λόγο αυτό ζητούμε να πραγματοποιηθεί άμεση συνάντηση με τις εμπλεκόμενες πλευρές με σκοπό την επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων και την ομαλότητα των εργασιακών σχέσεων.

    Για σήμερα το μεσημέρι θα γίνει νέα συγκέντρωση στην πύλη του ΣΕΜΠΟ.

    Διαβάστε επίσης:

    Castor Maritime: Τρεις ναυλώσεις με ικανοποιητικό ναύλο

    Η ΠΝΟ στο πλευρό των απεργών λιμενεργατών της Cosco

     



    ΣΧΟΛΙΑ