• Ναυτιλία

    Σεμίραμις Παληού: Συμφωνία ναύλωσης της Diana Shipping με την Uniper Global

    Σεμίραμις Παληού, αναπληρώτρια CEO, Diana Shipping


    Στην Uniper Global Commodities, ναύλωσε ένα από τα φορτηγά πλοία panamax του στόλου της η Diana Shipping, συμφερόντων της οικογένειας Παληού.

    Πρόκειται για το χωρητικότητας 73,691 dwt πλοίο Calipso, κατασκευής 2005, του οποίου η ναύλωση ξεκίνησε στις 13 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2020, ενώ υπάρχει δυνατότητα η χρονική περίοδος να επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

    Στην ανακοίνωση της η ναυτιλιακής επισημαίνει ότι κατά τις πρώτες 45 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 28 Μαΐου, τα ημερήσια ακαθάριστα ναύλα θα ανέλθουν στα 4,750 δολάρια και στην συνέχεια μέχρι τη λήξη της συμφωνίας, θα αυξηθούν στα 8,250 δολάρια, μείον 5% προμήθεια προς τρίτους.

    Από τη συγκεκριμένη συμφωνία η Diana Shipping αναμένεται να κερδίσει ακαθάριστα έσοδα τουλάχιστον 1,34 εκατ. δολαρίων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το Calipso ήταν ναυλωμένο από την 1η Νοεμβρίου 2019 μέχρι τις 2 Μαρτίου 2020 στην Crystal Sea Shipping, με ημερήσια ναύλα ύψους 15,400 δολαρίων. Με βάση με τα δεδομένα του Baltic Exchange αυτή την περίοδο τα ναύλα για αντίστοιχες συμφωνίες στα panamax κυμαίνονται στα 7,380 δολάρια ημερησίως.

    Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2019, η Diana Shipping είχε κλείσει συμφωνία πώλησης του πλοίου Calipso, έναντι 7,25 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο η ναυτιλιακή ανακοίνωσε ότι η πώληση ακυρώθηκε, καθώς η αγοράστρια εταιρεία υπαναχώρησε, εξέλιξη που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ενδεχομένως να σχετίζονταν με την πανδημία που είχε ξεσπάσει αρχικά στην Κίνα.

    «Οι αγοραστές επέλεξαν να εξασκήσουν το δικαίωμά τους να ακυρώσουν το συμβόλαιο», λόγω της καθυστέρησης στην παράδοσή του πλοίο εξαιτίας «απρόβλεπτων γεγονότων», είχε επισημάνει στην ανακοίνωσή της η Diana Shipping, ξεκαθαρίζοντας πως η ακύρωση της συμφωνίας δεν σχετίζονταν με την κατάσταση του πλοίου και διευκρινίζοντας ότι έχει ήδη προβεί σε ενέργειες για την επιστροφή της προκαταβολής που είχε λάβει για την πώληση.

    Η ναυτιλιακή διαθέτει στόλο με 41 φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, συνολικής χωρητικότητας σχεδόν 5,1 εκατ. dwt, με μέσο όρο ηλικίας τα 9,58 έτη.



    ΣΧΟΛΙΑ