• Ναυτιλία

    Safe Bulkers (Πόλυς Χατζηιωάννου): Δάνειο 100 εκατ. δολαρίων που συνδέεται με τη βιωσιμότητα

    Πόλυς Χατζηιωάννου, Safe Bulkers

    Πόλυς Χατζηιωάννου


    Στη σύναψη νέας πιστωτικής διευκόλυνσης πενταετούς διάρκειας και ύψους 100 εκατ. δολαρίων προχώρησε η ναυτιλιακή Safe Bulkers του εφοπλιστή Πόλυ Β. Χατζηιωάννου, βάζοντας ως εγγύηση αποπληρωμής έξι από τα πλοία της.

    Ειδικότερα, η συμφωνία περιλαμβάνει μία δόση δανείου ύψους 50 εκατ. δολαρίων και μία δόση ανακυκλούμενης πιστωτικής διευκόλυνσης με δυνατότητα ανάληψης έως και 50 εκατ. δολαρίων επιπλέον.

    Πρόκειται για τη δεύτερη πιστωτική διευκόλυνση που συνδέεται με τη βιωσιμότητα της Safe Bulkers και η οποία ενσωματώνει κίνητρα για τη μείωση ή την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού, που συνδέονται με την επίτευξη προκαθορισμένων στόχων μείωσης των εκπομπών.

    Τα έσοδα από το δάνειο θα αναχρηματοδοτήσουν άλλες δανειακές διευκολύνσεις που έχει η Safe Bulkers ύψους 70,4 εκατ. δολαρίων μικρότερης διάρκειας, για τις οποίες έχουν τεθεί ως εγγύηση τα ίδια πλοία.

    Ο Δρ. Λουκάς Μπαρμπαρής, πρόεδρος της εταιρείας, δήλωσε: «Αυτή είναι η δεύτερη κίνηση αναχρηματοδότησης που συνδέεται με τη βιωσιμότητα. Παράλληλα, η εταιρεία μειώνει περαιτέρω το χρέος της, φθάνοντας στο βέλτιστο επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους, ενώ διατηρεί γρήγορη πρόσβαση σε κεφάλαια.»

    Aνανέωση του στόλου

    Η Safe Bulkers έχει πραγματοποιήσει φέτος σημαντικές κινήσεις για την ανανέωση του στόλου της. Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές έχει πουλήσει συνολικά επτά πλοία, ενώ εξαγόρασε τέσσερα μεταχειρισμένα.

    Προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε την απόκτηση ενός υπό ναυπήγηση ιαπωνικού πλοίου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου τύπου kamsarmax μεταφορικής ικανότητας 82.000 dwt.

    Με την κίνηση αυτή το βιβλίο παραγγελιών της Safe Bulkers ανήλθε σε εννέα υπό κατασκευή πλοία σε ιαπωνικό ναυπηγείο, με τις παραδόσεις να ξεκινούν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Πρόκειται για τρία post-panamaxes και έξι kamsarmaxes.

    H εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακή, διαθέτει στόλο με 49 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, συμπεριλαμβανομένων των υπό ναυπήγηση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Sun Enterprises-Aeolos Management: Nέες κινήσεις στην αγορά των τάνκερ



    ΣΧΟΛΙΑ