• Ναυτιλία

    Προχωρά η ισοτίμηση των τίτλων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού με αυτές των σχολών του εξωτερικού


    Με την διυπουργική απόφαση Ναυτιλίας – Παιδείας (2231.5-1/77877/2022) αποφασίστηκε η «Συγκρότηση της Επιτροπής Ισοτιμιών για την ισοτίμηση τίτλων ναυτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξωτερικού με τους τίτλους σπουδών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ)».

    Επίσης η διυπουργική απόφαση επεξεργάζεται την εφαρμογή του Π.Δ.141/2014, που καθορίζει μεταξύ άλλων στα ειδικά προσόντα για την απόκτηση διπλωμάτων Α’ και Β’ Πλοιάρχων, Μηχανικών.

    Με τη προοπτική αυτή, διαφωνούν ορισμένα ναυτικά σωματεία, κυρίως όμως, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η οποία γνωστοποίησε τα εξής:

    «Αυτή η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο στην αναγνώριση πιστοποιητικών από τριτοβάθμια ιδιωτικά κολέγια, που λειτουργούν και στη χώρα μας, εκδίδοντας σε συνεργασία με κολέγια του εξωτερικού, ισότιμα πιστοποιητικά.

    Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην ιστοσελίδα ιδιωτικού κολλεγίου, που έχει μεταξύ άλλων και τμήματα Πλοιάρχων – Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού, ότι: «Το UK ENIC είναι αρμόδιο για τον έλεγχο και την πιστοποίηση ότι οι τίτλοι σπουδών (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) που απονέμονται στους αποφοίτους των Ελληνικών κολλεγίων είναι απολύτως ισότιμοι ως προς τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά τους δικαιώματα στη Μ. Βρετανία με εκείνους, που απονέμονται στους απόφοιτους του ιδίου Βρετανικού πανεπιστημίου, οι οποίοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στη Μ. Βρετανία».

    Η διαχρονική υποβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, έχει στρώσει το έδαφος για τα τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εντάσσεται στις κατευθύνσεις των εφοπλιστών για παραγωγή εργατικού δυναμικού, χωρίς ΣΣΕ και συγκροτημένα δικαιώματα.

    Καλούμε τους σπουδαστές, τους Μηχανικούς, τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε τον αγώνα, για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Μέχρι 21 Δεκεμβρίου το δώρο Χριστουγέννων στους ναυτικούς

    Νέα σύνδεση του Ρεθύμνου με τη Σαντορίνη με το Rapid Link Jet του Μάριου Ηλιόπουλου



    ΣΧΟΛΙΑ