• Posidonia Sea Tourism Forum

    Με ταχύτατους ρυθμούς αναπτύσσεται η κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη – Καταλυτικές οι πρωτοβουλίες της Διοίκησης της ΟΛΘ Α.Ε.

    • Σάββας Αθανασίου

    Η Θεσσαλονίκη είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή και πολυπολιτισμική πόλη στο κέντρο της Βόρειας Ελλάδας και η κύρια πύλη για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με 15 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και περισσότερα από 30 μουσεία σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι.

    Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή προσφέρουν στους επισκέπτες της κρουαζιέρας μοναδικές και αξέχαστες πολιτιστικές, ιστορικές, αρχαιολογικές και γαστρονομικές εμπειρίες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει μπει δυναμικά στον χάρτη της κρουαζιέρας και δικαίως, διότι βρίσκεται σε στρατηγική γεωγραφική θέση δεδομένου ότι είναι από τα ελάχιστα λιμάνια παγκοσμίως που η αφετηρία της κρουαζιέρας είναι στην καρδιά της πόλης και η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από πολύ σημαντικά αξιοθέατα και μνημεία της Β. Ελλάδος (Αρχαία Πέλλα, Βεργίνα, Άγιο Όρος, Αμφίπολη κ.α.).

    Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη «άνοιξε» μία επιπλέον πύλη για τον εισερχόμενο τουρισμό από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

    Η συμβολή  της ΟΛΘ Α.Ε. στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι σημαντική λόγω των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Διοίκηση της Εταιρείας, θέτοντας ως μία από τις βασικές της προτεραιότητες την προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη. Η προώθηση της Θεσσαλονίκης ως ιδανικού προορισμού κρουαζιέρας αυξάνει την τουριστική κίνηση και ενισχύει τόσο την τοπική κοινότητα, όσο και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

    Σε αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής της, στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στην ανάπτυξη του εθνικού τουρισμού μέσω της εντυπωσιακής ανάπτυξης της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη, η ΟΛΘ Α.Ε. έλαβε τιμητική διάκριση από το Υπουργείο Τουρισμού κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα “Προορισμός 365 ημέρες Ελλάδα”, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2023.

    Η δυναμική ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023

    Το 2022 η σεζόν κρουαζιέρας στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με 61 αφίξεις, παρουσιάζοντας μία αύξηση περίπου 260% σε σχέση με το 2021. Είναι γεγονός ότι ο προορισμός γνωρίζει θεαματική ανάπτυξη στον τομέα της κρουαζιέρας με το 2023 να έχει ήδη προγραμματισμένες περίπου 70 αφίξεις, με 21 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια, καθώς κορυφαίες εταιρείες του κλάδου έχουν συμπεριλάβει τη Θεσσαλονίκη στα δρομολόγιά τους.

    Η σεζόν για το 2023 ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Δεκεμβρίου ενώ περίπου το 50% των αφίξεων αφορά αφίξεις homeporting. Συγκριτικά με το 2022, προς το παρόν 5 επιπλέον εταιρείες κρουαζιέρας έχουν βάλει τη Θεσσαλονίκη στο χάρτη των προορισμών τους με τα κρουαζιερόπλοια The World, Vasco de Gama, World Navigator, Renaissance, Seven Seas Voyager και Norwegian Dawn. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα συνδέεται με 14 διαφορετικά λιμάνια κρουαζιέρας (προηγούμενα και επόμενα λιμάνια) το 2023 ενώ η εταιρεία Viking θα το επισκέπτεται φέτος με τέσσερα κρουαζιερόπλοια έναντι τριών το 2022.

    Επιπλέον, το γεγονός ότι φέτος το κορυφαίο συνέδριο κρουαζιέρας και yachting της Ελλάδας “Posidonia Sea Tourism Forum” (PSTF) θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 25-26 Απριλίου 2023 προσελκύοντας υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου αναμένεται να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη για τις δύο αυτές ημέρες ως την παγκόσμια πρωτεύουσα Κρουαζιέρας.

    «Εμείς στην ΟΛΘ Α.Ε., αναβαθμίζουμε διαρκώς το εύρος και την ποιότητα των υπηρεσιών μας, ενώ παράλληλα χτίζουμε και διατηρούμε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με όλες τις εταιρείες κρουαζιέρας και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς της για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος και την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στον λιμένα. Δημιουργούμε υπεραξίες.», δήλωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., Αθανάσιος Λιάγκος, για την επιτυχημένη πορεία της κρουαζιέρας.

    Επιπλέον, ο κ. Λιάγκος επεσήμανε «Σε συνεργασία με τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς υλοποιούμε δράσεις και συμμετέχουμε ενεργά σε διοργανώσεις και εκθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της Κρουαζιέρας προωθώντας τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή ως ιδανικό προορισμό για Κρουαζιερόπλοια και επιβάτες Κρουαζιέρας στη Βόρεια Ελλάδα. Υλοποιούμε στοχευμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες όλοι μαζί με σκοπό την αύξηση της τουριστικής κίνησης και την ενίσχυση τόσο της τοπικής κοινότητας, όσο και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».

    Υπενθυμίζεται πως η Θεσσαλονίκη είχε και φέτος ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στην παγκόσμια διεθνή έκθεση κρουαζιέρας “Seatrade Cruise Global” καθώς η αντιπροσωπεία περιελάμβανε στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΟΛΘ Α.Ε.

    Παράλληλα, το 2022 η ΟΛΘ Α.Ε. πραγματοποίησε ταξίδια εξοικείωσης (fam trips) με στελέχη των εταιρειών Celebrity Cruises και Silversea Cruises (μέλη του ομίλου της Royal Caribbean) αλλά και της εταιρείας Seadream Yacht Club. Κατά τη διάρκεια των “fam trips” τα στελέχη της κρουαζιέρας γνώρισαν τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή από πολιτιστική, ιστορική, αρχαιολογική και γαστρονομική άποψη με συντριπτικό αποκορύφωμα την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων.

    Η κοινωνικοοικονομική μελέτη της ΟΛΘ Α.Ε. και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς

    H ΟΛΘ Α.Ε. από κοινού με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς υλοποιούν μελέτη Εκτίμησης του Κοινωνικού και Οικονομικού Αποτυπώματος της Κρουαζιέρας για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, τα πρώτα ευρήματα της οποίας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Με την ολοκλήρωση της μελέτης, θα αναδειχθούν συγκεκριμένα στοιχεία που συμβάλλουν στην ενίσχυση της συγκεκριμένης δραστηριότητας και στο να γίνει ελκυστικότερος ο προορισμός για τις εταιρείες και τους επιβάτες κρουαζιέρας.

    Δείτε το φυλλάδιο κρουαζιέρας της ΟΛΘ Α.Ε

    Πλοηγηθείτε στη διαδραστική εφαρμογή της ΟΛΘ Α.Ε. για να ανακαλύψετε το παρόν και το μέλλον του Λιμένα Θεσσαλονίκης εδώ.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Posidonia Sea Tourism Forum