Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Πήτερ Λιβανός: Εκμεταλλεύεται την spot αγορά η Gaslog Partners – Ανεβαίνουν οι ναύλοι στα LNG Carriers 

Πήτερ Λιβανός, εφοπλιστής GasLog Ltd. ναυτιλία

Πήτερ Λιβανός, εφοπλιστής GasLog Ltd.

Την άνοδο των ναύλων στην spot αγορά των LNG Carriers, εκμεταλλεύεται η GasLog Partners, η οποία είναι μια spin off εταιρεία της GasLog συμφερόντων Πήτερ Λιβανού.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία ναύλωσε τα χωρητικότητας 155.000 cbm GasLog Sydney ναυπήγησης 2013 στην TotalEnergies, ενώ ανανέωσε και τον ναυλοσύμφωνο που είχε με την Shell για το tri fuel LNG carrier  Solaris, ναυπήγησης 2014.

Σύμφωνα με την εταιρεία οι συμφωνίες, διάρκεια 10 και οκτώ μηνών αντίστοιχα, έχουν σταθερό ημερήσιο ναύλο και συνδέονται με τους μέσους όρους της αγοράς, σε μια περίοδο που η ναυλαγορά στην spot αγορά ανεβαίνει διαρκώς.

Οι ναύλοι αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 75.000 δολάρια την ημέρα για τα απλά LNG carriers, ενώ για τα tri fuel φτάνουν ακόμα και τα 90.000 δολάρια την ημέρα.

Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η  συγχώνευση της εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας GasLog συμφερόντων του Πήτερ Λιβανού με το fund της BlackRock, αφού οι μέτοχοι τηγ εταιρείας ενέκριναν την συμφωνία, ενώ σαν αποτέλεσμα αυτής, η εταιρεία θα βγει από το ταμπλό του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Η BlackRock μέσω της Global Energy & Power Infrastructure αγοράζει τις κοινές μετοχές της GasLog, που βρίσκονται σε κυκλοφορία και δεν είναι στην κατοχή των βασικών υφιστάμενων μετόχων, στην τιμή των 5,8 δολαρίων ανά μετοχή.

Η Black Rock αγόρασε δίνοντας Premium στους μετοχους της εταιρειας 17% πάνω από την τιμή κλεισίματος των κοινών μετοχών της GasLog στις 19 Φεβρουαρίου 2021 και 22% από το μέσο όρο της τιμής της μετοχής τις τελευταίες 30 ημέρες.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι υφιστάμενοι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Blenheim Holdings, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην οικογένεια Λιβανού, καθώς και μιας κατά 100% θυγατρικής του Ιδρύματος Ωνάση, θα συνεχίσουν να κατέχουν περίπου το 55% των κοινών μετοχών της GasLog και η GEPIF θα έχει στην κατοχή της το 45%.