• Ναυτιλία

    Πήραν την πρωτιά από τους Κινέζους τα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία


    Τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας εξασφάλισαν τις περισσότερες παραγγελίες για την ναυπήγηση πλοίων τον μήνα Οκτώβριο, κατορθώνοντας να αποσπάσουν συμβόλαια που είναι πάνω από τις μισές παραγγελίες που έγιναν παγκόσμια.

    Όπως έγινε γνωστό η Hyundai Heavy Industries Co. υπέγραψε συμβόλαια για την ναυπήγηση συνολικά 1,12 εκατομμυρίων τόνων χωρητικότητας πλοίων, δηλαδή το 52% των 2,13 εκατομμυρίων CGT των παγκόσμιων παραγγελιών, σύμφωνα με στοιχεία του Clarkson Research Service.

    Τα ναυπηγεία της Κίνας, που είχαν την πρώτη θέση σε νέες παραγγελίες τον μήνα Σεπτέμβριο, περιορίστηκαν στα 810.000 CGT, αντιπροσωπεύοντας το 38% του συνόλου.

    Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, του τρέχοντος έτους, οι παραγγελίες για κατασκευή νέων πλοίων σε όλο τον κόσμο έφτασαν τα 40,99 εκατομμύρια CGT, και πάνω από 2,5 φορές από τα 15,63 εκατομμύρια CGT που ήταν πριν από ένα χρόνο, που έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την ίδια περίοδο του 2013, όταν έφτασαν τα 46,98 εκατομμύρια CGT.

    Οι παραγγελίες για τη ναυπήγηση πλοίων ανήλθαν σε 89,03 εκατομμύρια CGT στα τέλη Οκτωβρίου.

    Οι παραγγελίες που εξασφάλισαν τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας έφτασαν τα 28,82 εκατομμύρια CGT τον Οκτώβριο, και είναι αυξημένες κατά 360.000 CGT από τον προηγούμενο μήνα, με την Κίνα να φτάνει στα 36,33 εκατομμύρια CGT, αυξημένα κατά 190.000 CGT και την Ιαπωνία 9,44 εκατομμύρια CGT, μειωμένα κατά 3030, CGT.

    Ο δείκτης τιμών Clarkson’s New Building, που δείχνει τις αλλαγές τιμών στα νεότευκτα πλοία, ανήλθε στις 152,28 μονάδες τον Σεπτέμβριο και είναι αυξημένος κατά τρεις μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης ξεπέρασε τις 150 μονάδες για πρώτη φορά σε 12 χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2009. Ο δείκτης Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 20% σε σύγκριση με 127,11 μονάδες τον Ιανουάριο.

    Επίσης, η Hyundai Heavy Industries Co. ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία 636,3 δισεκατομμυρίων γουόν (539,7 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή ενός αντιτορπιλικού Aegis του Ναυτικού της Νότιας Κορέας.

    Σύμφωνα με τη συμφωνία με τη Διοίκηση του Προγράμματος Άμυνας, η Hyundai Heavy Industries θα παραδώσει το πολεμικό πλοίο, το οποίο είναι το δεύτερο από τα τρία αναβαθμισμένα αντιτορπιλικά Aegis με το όνομα Gwanggaeto-III Batch II, στο Ναυτικό μέχρι το 2026. Η Hyundai Heavy Industries πρόκειται να παραδώσει το πρώτο από τα τρία αναβαθμισμένα αντιτορπιλικά στο Ναυτικό μέχρι το 2024.

    Τα αντιτορπιλικά Aegis επόμενης γενιάς 8.100 τόνων θα έχουν μήκος 170 μέτρα, πλάτος 21 μέτρα και θα μπορούν να πλέουν με μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων την ώρα, γνωστοποίησε η Hyundai Heavy Industries.

    Διαβάστε επίσης:

    Diana Shipping: Η ναύλωση του «Μυρσίνη» εξασφαλίζει έσοδα 8,29 εκατ. δολάρια

    Αθανάσιος Λιάγκος (πρόεδρος ΟΛΘ): Διεισδύουμε με δημιουργία dry port σε όλα τα Βαλκάνια – Διακομιστικός κόμβος της Ευρώπης το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

    Εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο η απόφαση για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Γιώργο Προκοπίου



    ΣΧΟΛΙΑ