• Ναυτιλία

    Ποιοι εφοπλιστές αγόρασαν τα περισσότερα τάνκερ και bulkers φέτος. Όλα τα ονόματα

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers ναυτιλία

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers


    Πάνω από 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανήσει οι Έλληνες εφοπλιστές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 για αγορές πλοίων ξηρού φορτίου και τάνκερ, σύμφωνα με στοιχεία της Advanced Shipping & Trading.

    Ειδικότερα, στην αγορά του ξηρού φορτίου οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών σε πλοία έφτασαν τα 1,14 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη Star Bulk του Πέτρου Παππά, την Genco και την Ocean Yield να είναι οι τρεις πρώτες σε δαπάνες. Ωστόσο, η Advanced Shipping & Trading επισημαίνει πως υπάρχει ακόμα κάποια αβεβαιότητα για την απόδοση της αγοράς του ξηρού φορτίου βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, με τις τιμές των ναύλων για τα capesizes να ανακάμπτουν, αλλά για τις μικρότερες κατηγορίες να παραμένουν χαμηλές.

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers
    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers

    “Αυτοί που είναι πρόθυμοι να αγοράσουν αναμένουν να διορθωθούν οι τιμές”, ανέφερε ο Στέλιος Λανδράκης της Advanced, επισημαίνοντας πως υπάρχει μία γενικότερη ελπίδα για μία βελτιωμένη αγορά από τα τέλη του 2018 και μετά.

    Πάντως, σύμφωνα με τη VesselsValue, οι δαπάνες για αγορές μεταχειρισμένων πλοίων ξηρού φορτίου μειώθηκαν κατά το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue, στο α’ εξάμηνο του έτους επενδύθηκαν παγκοσμίως 3,52 δισεκατομμύρια δολάρια σε 319 πλοία ξηρού φορτίου, έναντι 3,97 δισ. δολαρίων για 350 πλοία στο α’ εξάμηνο του 2017. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται εν μέρει στις μειωμένες επενδύσεις σε πλοία τύπου capesize (620 εκατ. δολάρια, από 1 δισ. δολάρια) και panamax, ενώ ανεβασμένες ήταν οι αγορές πλοίων supramax (907 εκατ. δολάρια, από 731 εκατ. δολάρια).

    Όσον αφορά στα τάνκερ, επίσης οι Έλληνες κυριάρχησαν, δαπανώντας 860 εκατομμύρια δολάρια για αγορές πλοίων στο α’ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον Στέλιο Λανδράκη. Στην κορυφή εδώ βρίσκεται η Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη, που έχει αγοράσει πολλά πλοία της χρεοκοπημένης Toisa, και ακολουθούν οι Ionic Shipping και Avin (της οικογένειας Βαρδινογιάννη).

    Διαμαντής Διαμαντίδης
    Διαμαντής Διαμαντίδης, εφοπλιστής Delta Tankers Ltd. και Marmaras Navigation

    “Φαίνεται ότι είμαστε ακόμα μακριά από την άκρη του τούνελ, ακόμα και παρά την εκτεταμένη δραστηριότητα στις διαλύσεις”, σημείωσε ο κ. Λανδράκης, προσθέτοντας: “Και πάλι κάποιοι αγοραστές βρίσκουν ευκαιρίες σε αυτήν την αγορά και αποκτούν τάνκερ ηλικίας 10-15 ετών σε ελκυστικά επίπεδα”.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue, όπως αναφέρει το TradeWinds, στο α’ εξάμηνο του 2018 δαπανήθηκαν 1,82 δισεκατομμύρια δολάρια για 152 τάνκερ, έναντι 3,71 δισ. δολαρίων για 190 τάνκερ στο α’ εξάμηνο του 2017. Η πτώση αυτή αποδίδεται εν μέρει στο μειωμένο αριθμό αγορών VLCCs (11 έναντι 29) και suezmaxes (8 από 15). Αντίθετα, περισσότερα ήταν φέτος τα aframaxes (32 από 24).

    Πάντως, ενθαρρυντικό σημάδι αποτελεί η ανάκαμψη της αγοράς των διαλύσεων τάνκερ. Στο α’ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον Στέλιο Λανδράκη, στα διαλυτήρια οδηγήθηκαν 29 VLCCs, έναντι μόλις 3 στο α’ εξάμηνο του 2017, 13 suezmaxes (έναντι 4) και 30 aframaxes (έναντι 9).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Α. Χατζηγιάννης: Ενισχύεται το ελληνικό χρώμα στο tanker pool V8

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  H Naftomar ισχυροποιεί τη θέση της στην αγορά LPG

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σ. Παληός: Νέες business με την Cargill International για την Diana Shipping



    ΣΧΟΛΙΑ