• Ναυτιλία

    Όμιλος Grimaldi για τη φωτιά στο Euroferry Olympia: «Λυπούμαστε, δεν έχουμε διαρροή πετρελαίου»

    • NewsRoom
    Emanuele Grimaldi . Επικεφαλής Grimaldi Group

    Emanuele Grimaldi . Επικεφαλής Grimaldi Group


    Ανακοίνωση για τις συνθήκες του ατυχήματος στο Euroferry Olympia, εξέδωσε ο Όμιλος Grimaldi, αποσαφηνίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία διαρροή καυσίμου στη θάλασσα και ότι δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η συνολική σταθερότητα του σκάφους.

    Η ανακοίνωση του ομίλου Grimaldi:

    «Στις 04:12 (τοπική ώρα) ο Κυβερνήτης του πλοίου επικοινώνησε με τα κεντρικά του Ομίλου με την πληροφορία ότι προκλήθηκε φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3. Το πλήρωμα του πλοίου επενέβη άμεσα για να σβήσει τη φωτιά, ενώ ο κυβερνήτης και το προσωπικό του Ομίλου, μέσω της ομάδας έκτακτης ανάγκης, ειδοποίησαν έγκαιρα τις αρχές και έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαχειριστούν το περιστατικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Για την ασφάλεια των παρευρισκομένων, ο κυβερνήτης αποφάσισε να εγκαταλείψουν το πλοίο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι άνθρωποι που εκκένωσαν το πλοίο διασώθηκαν από μία μονάδα των ιταλικών αρχών και μία της ελληνικής ακτοφυλακής που βρίσκονταν στην περιοχή. Αυτές οι μονάδες βρίσκονται στο δρόμο προς το λιμάνι της Κέρκυρας, όπου ο Όμιλος οργανώνει βοήθεια για τους επιβάτες. Πάνω στο πλοίο βρίσκονταν 239 επιβάτες, διαφόρων εθνικοτήτων, και 51 μέλη πληρώματος (Ιταλοί και Έλληνες). Παράλληλα, το πλοίο μεταφέρει 153 εμπορικά οχήματα, καθώς και 32 οχήματα που συνοδεύουν τους επιβάτες.

    Δεν υπάρχει καμία διαρροή καυσίμου στη θάλασσα, ενώ φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει η σταθερότητα του πλοίου. Έχουν προσληφθεί ρυμουλκά που κινούνται προς το Euroferry Olympia (κατασκευής 1995) για να δώσουν βοήθεια και να διαχειριστούν το έκτακτο περιστατικό. Το Euroferry Olympia πλέει με την ιταλική σημαία και λειτουργεί καθημερινά ανάμεσα σε Πρίντεζι και Ηγουμενίτσα. Το πλοίο κατέπλευσε σήμερα από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 01:20 (τοπική ώρα) και ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στο Πρίντεζι στις 09:00. Η διοίκηση του Ομίλου Grimaldi εκφράζει τη λύπη της για το ατύχημα και θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές για να δοθεί φως στο περιστατικό».

    Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις οι αγνοούμενοι πλέον ανέρχονται στους 14, ενώ δύο είναι οι εγκλωβισμένοι και γίνεται επιχείρηση διάσωσης.

    Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας

    Νωρίτερα, το υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό, λέγοντας: «Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι Λιμενικές Αρχές Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκαν για περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στο κατάστρωμα Νο3 του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου ”EUROFERRY OLYMPIA” σημαίας Ιταλίας, ενώ το πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι.

    Στο σημείο βρίσκονται ήδη τέσσερα (04) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., 1 Ν/Γ ΛΣ, ένα σκάφος ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο (02) παραπλέοντα πλοία, δύο (02) ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο Λ.Σ, δύο (02) ελικόπτερα της Π.Α., καθώς και ένα ελικόπτερο του Π.Ν., ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα «Ύδρα». Επίσης στην περιοχή σπεύδουν δύο (2) ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος ΛΣ.

    Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις πληρώματος και επιβατών που κατέθεσε ο πλοίαρχος του πλοίου στην Ηγουμενίτσα, πριν τον απόπλου του, στο “EUROFERRY OLYMPIA” επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα.

    Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβαινόντων του πλοίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση των επιβαινόντων στο πλοίο θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα. Στην περιοχή επικρατούν βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 4 μποφόρ.

    Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για πλήρη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου.

    Τέλος, κάθε νεότερη εξέλιξη σχετικά με το περιστατικό θα γνωστοποιείται άμεσα με νεότερες ανακοινώσεις».

    Διαβάστε επίσης:

    ΠΝΟ: Να χυθεί άπλετο φως στο ναυτικό ατύχημα

    Φωτιά στο Euroferry Olympia του Ομίλου Grimaldi: 14 οι αγνοούμενοι, ανάμεσά τους 2 Έλληνες



    ΣΧΟΛΙΑ