ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εντυπωσιακή άνοδο στα οικονομικά μεγέθη του τέταρτου τριμήνου του 2025 ανακοίνωσε η Okeanis Eco Tankers της οικογένεια Αλαφούζου, κλείνοντας την περυσινή χρονιά με εκτίναξη κερδών.
Η εταιρεία επωφελήθηκε από τη ραγδαία αύξηση των ναύλων στα VLCC δεξαμενόπλοια, γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά τη λειτουργική της κερδοφορία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2026 μέχρι σήμερα, έχει ήδη «κλειδώσει» περίπου το 67% των ημερών απασχόλησης των VLCC του στόλου της στη spot αγορά με μέσο ημερήσιο ισοδύναμο χρονοναύλωσης 104.200 δολάρια. Αντίστοιχα το 64% των ημερών των suezmax της έχουν ναυλωθεί το ίδιο διάστημα με μέσο TCE 86.400 δολάρια ημερησίως.
Η Okeanis Eco Tankers επιβεβαίωσε τη θετική της πορεία, παρουσιάζοντας ισχυρές επιδόσεις και εδραιώνοντας τη θέση της μεταξύ των πλέον αποδοτικών εταιρειών του κλάδου.
Τα κέρδη της εισηγμένης ναυτιλιακής κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2025 ανήλθαν στα 59,5 εκατ. δολάρια έναντι 13,2 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024.
Τα έσοδα εκτινάχθηκαν στα 126,9 εκατ. δολάρια από 85,2 εκατ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2024.
Σε ετήσια βάση, η Okeanis Eco Tankers ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 123 εκατ. δολαρίων ή 3,77 δολάρια ανά μετοχή σε σύγκριση με 108,9 εκατ. δολάρια το 12μηνο του 2024. Με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 391,5 εκατ. δολαρίων από 393,2 εκατ. δολάρια το 2024.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 1,55 δολαρίων ανά κοινή μετοχή προς τους μετόχους.
Ενίσχυση του στόλου
Ο στόλος της Okeanis το προηγούμενο τρίμηνο δραστηριοποιήθηκε αποκλειστικά στη spot αγορά. Ωστόσο, εντός του Φεβρουαρίου η πλοιοκτήτρια εταιρεία ναύλωσε για ένα χρόνο το 300.000 dwt Nissos Nikouria, εξοπλισμένο με scrubber, στην Koch Shipping με ημερήσιο ναύλο 91.140 δολαρίων.
Σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια ως εισηγμένη εταιρεία στη Νέα Υόρκη, η Okeanis έχει γίνει γνωστή για την επίτευξη σημαντικών υπεραποδόσεων σε σχέση με τη συνολική αγορά και στις δύο κατηγορίες πλοίων, χάρη στην δημιουργία ενός ευέλικτου και μικρής ηλικίας στόλου.
Ειδικότερα, ο στόλος της εταιρείας περιλαμβάνει 16 δεξαμενόπλοια, με μέση ηλικία κάτω από τα 6 έτη και συνολική χωρητικότητα περίπου 3,5 εκατομμύρια dwt, εκ των οποίων οκτώ τύπου suezmax – με τα νεότευκτα Nissos Piperi και Nissos Serifopoula που παρέλαβε φέτος – και οκτώ πλοία τύπου VLCC.
Παράλληλα, έκλεισε τον περασμένο μήνα συμφωνία για την εξαγορά δύο ακόμη νεότευκτων suezmax χωρητικότητας περίπου 157,000 dwt έναντι 99,3 εκατ. δολαρίων έκαστο. Τα δύο πλοία αναμένεται να ενταχθούν στον στόλο της το δεύτερο τρίμηνο του 2026.
Διαβάστε επίσης:
DryDel Shipping (Κώστας Δελαπόρτας): Ναυπηγεί 11 πλοία στην Ιαπωνία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άμεση αναθεώρηση των τιμών στα δημόσια έργα ζητούν οι εργολάβοι – Η επιστολή
- Υπερταμείο (Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων): Επιτάχυνση εθνικών αναπτυξιακών έργων και υποδομών
- Χρηματιστήριο: Στο προσκήνιο οι τράπεζες, ο γεωπολιτικός κίνδυνος επιστρέφει
- Τουρκία: TPAO και Shell ξεκινούν έρευνες υδρογονανθράκων στη βουλγαρική ΑΟΖ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.