• Ναυτιλία

    Okeanis Eco Tankers: Κέρδη 18,9 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο – Σημαντικά οφέλη από τα scrubbers

    Γιάννης Αλαφούζος. Μέτοχος Okeanis Eco Tankers

    Γιάννης Αλαφούζος, μέτοχος Okeanis Eco Tankers


    Επιπλέον κέρδη εξασφάλισε η ναυτιλιακή Okeanis Eco Tankers, συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου, από τα εξοπλισμένα με scrubbers πλοία της, κλείνοντας συμφωνίες με πολύ υψηλά ναύλα για τα μεγάλα δεξαμενόπλοια του στόλου της.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 18,9 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2022 έναντι ζημιών 4,7 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Τα έσοδα της ανήλθαν στα 69,2 εκατ. δολάρια το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 έναντι 38,7 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο 2021. Η αύξηση κατά 79% οφείλεται, σύμφωνα με την εταιρεία, στην αύξηση κατά 101% του ημερήσιου ισοδύναμου χρονοναύλωσης (TCE) του στόλου της, στα 38.400 δολάρια.

    Στα τάνκερ VLCC το ημερήσιο ισοδύναμο χρονοναύλωσης διαμορφώθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους στα 28.900 δολάρια και στα suezmaxes εκτινάχθηκε στα 51.200 δολάρια.

    Η Okeanis Eco Tankers ανακοίνωσε ότι το όφελος από τα scrubbers που τοποθέτησε στα πλοία της ήταν σημαντικό και έφτασε το τρίτο τρίμηνο στα 9 εκατ. δολάρια από τα τάνκερ που ναυλώνει στη spot αγορά. Μάλιστα, είχε επιπλέον όφελος 4 εκατ. δολάρια από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου.

    Το ΔΣ της ναυτιλιακής αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή -σύνολο 10 εκατ. δολάρια- που θα πληρωθεί τον Δεκέμβριο.

    Θετικές είναι οι εκτιμήσεις της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η “απίστευτα ισχυρή” αγορά έχει περαιτέρω δυνατότητες κατά το τελευταίο τρίμηνο.

    Κατά το τέταρτο τρίμηνο, το 85% των spot ημερών στα VLCC είναι ναυλωμένο με μέσο TCE στα 75.600 δολάρια και το 43% των ημερών στα suezmax με μέσο TCE στα 74.100 δολάρια.

    «Ο συνδυασμός της μείωσης των κινεζικών αποθεμάτων, των αυξημένων εισαγωγών αργού και της αύξησης των ποσοστών εξαγωγής προϊόντων, υποστηρίζει το εμπόριο μεγάλων αποστάσεων, ωφελώντας σημαντικά τα VLCC, ενώ δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τα τάνκερ suezmaxes στη Δύση», επισήμανε η Okeanis.

     Ο στόλος

    Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ο στόλος της εταιρείας αποτελούνταν από 14 πλοία, με μέσο όρο ηλικίας τα 3 έτη και συνολική χωρητικότητα περίπου 3,5 εκατ. dwt.

    Ειδικότερα, περιλαμβάνει έξι suezmax μέσης ηλικίας 4 ετών και οκτώ τάνκερ VLCC μέσης ηλικίας 2 ετών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Safe Bulkers (Πόλυς Β. Χατζηιωάννου): Αυξημένα κέρδη στο 9μηνο που ανήλθαν στα 137,7 εκατ. δολάρια

    Βαγγέλης Μαρινάκης: Εκρηκτική αύξηση κερδών κατά 393% για την Capital Product Partners στο τρίτο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ