• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Ο “θάνατος” της μεσαίας τάξης made in USA

    • NewsRoom


    Αναλυτές και οίκοι αξιολόγησης έχουν περιγράψει με τον πλέον πειστικό τρόπο τον αφανισμό της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα από την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων τα τελευταία χρόνια. Η εικόνα ωστόσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν είναι πολύ διαφορετική (και ίσως όχι και για πολύ διαφορετικούς λόγους).

     Μια νέα έρευνα από το ερευνητικό κέντρο του Pew Research Center, συγκέντρωσε και ανέλυσε τα οικονομικά δεδομένα αναφορικά με τη  μεσαία τάξη των μητροπόλεων των Η.Π.Α.

    Σύμφωνα με την έρευνα, ως μεσαίας τάξεως εισοδήματος, θεωρείται το εισόδημα που βγάζει ένα σπίτι ανάμεσα στα 2/3 και διπλάσιο του συνολικού εθνικού εισοδήματος του μέσου κατοίκου. Όλα τα στοιχεία αυτά έχουν υπολογιστεί προσαρμοσμένα σύμφωνα με το μέσο εισόδημα μιας περιοχής, τα έξοδα και το κόστος ζωής στην περιοχή αυτή.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά και κάπως αποθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, στις χρονιές από το 2000 μέχρι το 2014, οι 203 από τις 229 περιοχές που αναλύθηκαν είχαν σημειώσει σημαντική πτώση στο ποσοστό του πληθυσμού τους, το οποίο προκάλεσε και αλλαγές στον τομέα του μέσου εισοδήματος.

    Ο χάρτης που δημιούργησε το Business Insider, παρουσιάζει τις περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες αλλαγές.

    Map of business Insider

    Ακόμη τα αποτελέσματα της έρευνας, σημειώνουν οι ειδικοί , ότι αποτελεί ένα αποδεικτικό στοιχείο της σύνδεσης μεταξύ της πτώσης την μεσαίας τάξης με την αύξηση των ποσοστών της ανισότητας στο Αμερικανικό έθνος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στην Αμερικάνικη κοινωνία.

    Τέλος οι ειδικοί τονίζουν, ότι η πτώση αυτή του μέσου εισοδήματος στους κατοίκους των μητροπόλεων των Η.Π.Α έχει φτάσει στο ποσοστό του 8%. Η κατακόρυφη πτώση αυτή θεωρούν ότι θα αποτελέσει ίσως το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα του 21ο αιώνα για τις μεγαλύτερες πόλεις των Η.Π.Α.

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/drago-kos-tora-kati-allazi-stin-ellada-ston-tomea-tis-diafthoras/45647

    Δείτε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/giorgos-pitsilis-sinergasia-me-tous-ikonomikous-isangelis/45630

     



    ΣΧΟΛΙΑ