• Ναυτιλία

    Naval Group: Άρχισαν οι εργασίες για την ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού


    Το πρώτο μπλοκ της πρώτης φρεγάτας FDI HN ( Φρεγάτα Άμυνας και Επέμβασης) για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τοποθετήθηκε στη ναυπηγική δεξαμενή (dry dock)  στο Ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient παρουσία του Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, Αρχηγού ΓΕN. Αυτό το σημαντικό βήμα σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης του πλοίου στο χώρο ναυπήγησης.

    Στις 24 Μαρτίου 2022, η Ελλάδα επέλεξε να εξοπλίσει τις ναυτικές της δυνάμεις με τρεις φρεγάτες άμυνας και επέμβασης,συν μια ακόμη με προαίρεση αγοράς,περιλαμβανομένου και της εν χρήσει υποστήριξη τους. Η FDI HN, που σχεδιάστηκε και ναυπηγείται από τη Naval Group στο Lorient, θα ενισχύσει γρήγορα και βιώσιμα τις δυνατότητες του Στόλου Πλοίων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού,  καθώς θα παραδοθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ξεκινώντας από  το 2025 για τις δύο πρώτες μονάδες  και το 2026 για την τρίτη.

    Ο Αντιναύαρχος  Στυλιανός Πετράκης ΠΝ δήλωσε: «Είμαι πολύ υπερήφανος που, ως Αρχηγός ΓΕΝ παρίσταμαι στην τοποθέτηση της πρώτης φρεγάτας FDI ΗΝ στη ναυπηγική δεξαμενή. Φιλοδοξία μας είναι η FDI HN να γίνει η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Στόλου και να μας προσφέρει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο εγγύς μέλλον. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα FDI HN σηματοδοτεί τη βούληση των χωρών μας να σταθούν μαζί με αλληλεγγύη ενάντια σε οποιεσδήποτε απειλές και θέτει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής άμυνας του αύριο».

    Ο Olivier de la Bourdonnaye, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος των Προγράμματων της Naval Group, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτό το σημαντικό ορόσημο  για τη βιομηχανική παραγωγή της πρώτης φρεγάτα άμυνας και επέμβασης για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας. Αυτές οι πολλαπλών ρόλων, κυβερνοασφαλείς και κλιμακούμενων δυνατοτήτων πλοία, θα εξασφαλίσουν την υπεροχή στους τομείς των πληροφοριών, της εμπλοκής και της κυριαρχίας για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».

    Ένα μεγάλο πρόγραμμα για την ελληνική βιομηχανία

    Χάρη σε ένα ισχυρό σχέδιο συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία (HIP, Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή), το πρόγραμμα FDI HN προσφέρει πολυάριθμες βιομηχανικές ευκαιρίες για την Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στη χώρα. Οι ομάδες του Naval Group έχουν ήδη δρομολογήσει σημαντικό αριθμό συνεργασιών με Έλληνικές βιομηχανίες  έχοντας υπογράψει διάφορα συμβόλαια μαζί τους.

    Το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής της Naval Group θα προσφέρει έτσι ρόλο στην κατασκευή της FDI HN αλλά και στη δημιουργία ενός ισχυρού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος. Η δομημένη και μακροπρόθεσμη συνεργασία που προτείνει η Naval Group θα ενισχύσει την παραγωγή στην Ελλάδα αλλά και την ικανότητα κάλυψης μελλοντικών αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό, στις 18 Οκτωβρίου 2022, υπργράφησαν  διάφορες συμβάσεις και συμφωνίες-πλαίσια μεταξύ της Naval Group και ελληνικών εταιρειών, στη διάρκεια της Εκθεσης Euronaval, που αφορούσαν τόσο την πλατφόρμα όσο και τα συστήματα Μάχης.

    FDI HN, μια ισχυρή, καινοτόμος και κυβερνοασφαλής φρεγάτα μάχης πολλαπλών ρόλων

    Η FDI HN διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς πολέμου: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και προβολή ειδικών δυνάμεων. Η προστασία της από εναέριες και απειλές επιφάνειας εξασφαλίζεται από τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Thales Sea Fire, του πρώτου πολυψηφιακού ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με ενεργό κεραία και σταθερά πάνελ. Η FDI HN είναι εξοπλισμένη με έναν μοναδικό ενσωματωμένο ιστό που συγκεντρώνει όλους τους αισθητήρες εναέριας παρακολούθησης, που επιτρέπουν τη μόνιμη επιτήρηση 360°. Ως η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που είναι εγγενώς προστατευμένη από τις απειλές του κυβερνοχώρου, η FDI HN είναι εξοπλισμένη με δύο κέντρα δεδομένων όπου φιλοξενούνται σχεδόν όλες οι εφαρμογές του πλοίου.

    Τεχνικές προδιαγραφές της FDI HN:

    • Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
    • Μήκος: περ. 122 μέτρα
    • Πλάτος: 18 μέτρα
    • Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
    • Αερο,εταφερόμενα μέσα: ελικόπτερο κλάσης 10 τόνων, μη επανδρωμένο αεροσκάφος VTOL (UAV)

    Τα κύρια οπλικά συστήματα της FDI HN είναι:

    • 32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA
    • 8 πύραυλοι Exocet MM40 B3C που αναπτύχθηκαν από την MBDA
    • Πύραυλοι RAM
    • Τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από την Naval Group
    • Πυροβόλο 76 χλστ
    • 4 τορπιλοσωλήνες
    • Αντιμέτρα CANTO που αναπτύχθηκαν από την Naval Group

    Διαβάστε επίσης

    Thales: Νέες συμβάσεις με εταιρείες της ελληνικής βιομηχανίας στο πλαίσιο των φρεγατών FDI Belharra



    ΣΧΟΛΙΑ