• Ναυτιλία

    Ναυτικοί: Ζητούν μέτρα στήριξης και όχι απολύσεις

    • Λάμπρος Καραγεώργος

    Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Ε.Ν. κ. Μανώλης Τσικαλάκης και Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκης


    Πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Υπουργό κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, η συνάντηση που του ζήτησαν εννέα Ενώσεις μέλη της ΠΝΟ.

    Οι εν λόγω Ενώσεις εκπροσωπήθηκαν από τον Πρόεδρο της ΠΕΠΕΝ cpt. Μανώλη Τσικαλάκη, λόγω των περιορισμών που εφαρμόζονται στις μετακινήσεις και συναθροίσεις οριζόντια και υποχρεωτικά για όλους, προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού.

    Στη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ αρχικά αναφέρθηκε σε απολύσεις που γίνονται σε πλοία της Ακτοπλοΐας και των γραμμών της Ιταλίας.

    Απολύσεις που σύμφωνα με κύκλους της ακτοπλοΐας αφορά μικρό αριθμό ναυτικών (καμαρωτών κυρίως) που είχαν προσληφθεί επιπλέον του νόμιμης ελάχιστης σύνθεσης, ωστόσο τώρα με τον μηδενισμό της επιβατικής κίνησης λόγω των απαγορευτικών μέτρων δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.

    Ο κ. Τσικαλάκης ζήτησε την παρέμβαση του κ. Πλακιωτάκη, για να σταματήσουν άμεσα οι απολύσεις όλων των ειδικοτήτων, καθώς επίσης και για την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ναυτικών, ώστε όπως είπε «να μην αποτελέσει η υγειονομική κρίση αφορμή ή πρόσχημα για κάποιους, να προβούν σε απολύσεις».

    Ένα άλλο «αγκάθι» στα εργασιακά» των ναυτικών είναι οι νέες αυξημένες συνθέσεις που τυπικά θα πρέπει να ισχύουν στα πλοία από την 1η Απριλίου που τυπικά ξεκινά η θερινή περίοδος.

    Επίσης από 1η Απριλίου θεωρητικά μπορεί να ξεκινήσουν δρομολόγια και τα ταχύπλοα, τα οποία και αυτά θα απασχολούν επιπλέον ναυτικούς. Λόγω όμως της έκτακτης κατάστασης εκτιμάται ότι ούτε τα ταχύπλοα θα ξεκινήσουν ενώ αναμένεται και περιορισμός της πρόσβασης προς τα νησιά με ανάλογες επιπτώσεις στα δρομολόγια (μείωση δρομολογίων).

    Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του λοιμωξιολόγου καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα για τα πλοία που θυμίζουν Δεκαπενταύγουστο. Δεν αποκλείεται επίσης και η αποδρομολόγηση ορισμένων πλοίων, με ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις την απασχόλησης των ναυτικών.

    Το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτενώς και στη συνάντηση Τσικαλάκη-Πλακιωτάκη, με τον πρόεδρο της ΠΕΠΕΝ να ζητά να εφαρμοστούν και για τους ναυτικούς μέτρα για τη στήριξη της εργασίας τους, ανάλογα με αυτά που εξήγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός και παρουσιάστηκαν προχθές από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, εάν η Πολιτεία αποφασίσει, να επιβάλει στα πλαίσια της αντιμετώπισης του κορονοϊού, την υποχρεωτική περικοπή δρομολογίων ή τη μείωση του αριθμού των πλοίων που τα πραγματοποιούν.

    Ο κ. Τσικαλάκης, ανέδειξε δηλαδή τη σημασία της προστασίας της εργασίας των πληρωμάτων, αφού τα πλοία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με αυτά, προκειμένου να λειτουργήσουν με ασφάλεια και επιτυχία.

    Για τις περιπτώσεις αυτές ζητήθηκε από τον Υπουργό, να ληφθούν επιπλέον υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει το ναυτικό επάγγελμα, τα οποία καθιστούν αναγκαία τη λήψη δυναμικότερων μέτρων σε σχέση με αυτά που ανακοινώθηκαν για τα επαγγέλματα της ξηράς και ότι μόνο με τον τρόπο αυτόν, θα έχει ουσιαστικό χαρακτήρα η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας.

    Σε κάθε περίπτωση έκανε ξεκάθαρη τη θέση των σωματείων στον αρμόδιο Υπουργό ότι δηλαδή τα όποια μέτρα ληφθούν από την Πολιτεία, θα πρέπει, να έχουν έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα με ημερομηνία λήξεως.

    Στην ανακοίνωση των σωματείων τονίζεται ότι «δεν εφησυχάζουμε από το γεγονός ότι ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για την στήριξη των ναυτικών και ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας τους. Είμαστε παρόντες και παρεμβαίνουμε διαρκώς στις εξελίξεις.

    Υποβάλουμε τεκμηριωμένες προτάσεις και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για την προάσπιση ολοκλήρου του πλαισίου των Εργασιακών και Ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων Ναυτικών και δυναμικά εάν απαιτηθεί».

    Τα 9 σωματεία της ΠΝΟ που εκπροσωπήθηκαν από τον κ. Τσιακλάκη:

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν. ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ (Π.Ε.Π.Ε.Ν., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΘΑΛΑΜΗΠΟΛΩΝ – ΘΑΛΑΜΗΠΟΛΩΝ Ε.Ν., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ Ε.Ν, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ε.Ν., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Μ.Ε.Κ. Ε.Ν. , ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ & ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ Ε.Ν., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ Ε.Ν., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ Ε.Ν.«Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ», ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΝΑΥΤΩΝ MΟΤΟΡΣΙΠΣ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΩΝ & ΟΧΗΜΑΤΑΓΩΓΩΝ (ΦΕΡΡΥ ΜΠΟΤ) ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ Ε.Ν. «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»



    ΣΧΟΛΙΑ