• Ναυτιλία

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: 600 εργαζόμενοι ζητούν από τον Προκοπίου να απορροφηθούν στο νέο Ναυπηγείο με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου

    • NewsRoom
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ


    Δεν “ανοίγει τα χαρτιά του” ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου

    “Οι εργαζόμενοι θα είμαστε αρωγοί και πρωταγωνιστές στην προσπάθειάς σας αυτή, αρκεί να υπάρχει μεταξύ μας ένα κλίμα ομαλών εργασιακών σχέσεων, που θα στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη. Σας διαβεβαιώνουμε δε ότι όλοι οι εργαζόμενοι διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία και έχουν την διάθεση, τη θέληση και την ικανότητα να αναλάβουν και να φέρουν σε πέρας οποιοδήποτε έργο της πολεμικής και εμπορικής ναυπηγικής βιομηχανίας”.

    Αυτά επισημαίνει σε επιστολή του, προς τον εφοπλιστή και νέο ιδιοκτήτη του Ναυπηγείου, το σωματείο εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η “Τρίαινα”, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Ε.Μπαλογιάννης και ο γενικός γραμματέας Σ. Παπαδής.

    Στην επιστολή, οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον τους και τονίζουν: “Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιές είναι οι σκέψεις και οι σχεδιασμοί σας για το μέλλον του Ναυπηγείου . Ακούγονται διάφορα, θεωρούμε όμως ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν’”

    Αναλυτικά, η επιστολή προς τον Γιώργο Προκοπίου, έχει ως εξής:

    “Το σωματείο μας καλύπτει συνδικαλιστικά όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνταν στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ, και ήδη, μετά από σχετική τροποποίηση του καταστατικού μας, καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται εντός των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπως οι χώροι αυτοί προσδιορίζονταν πριν τον διαχωρισμό του Ναυπηγείου σε στρατιωτικό και εμπορικό τμήμα, με οποιαδήποτε σύμβαση εργασίας και αν συνδέονται με οποιονδήποτε εργοδότη ασκεί δραστηριότητες εντός των χώρων αυτών.

    Εκ μέρους του σωματείου και των εργαζομένων σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας, για το καλό του Ναυπηγείου, των εργαζομένων και της εθνικής οικονομίας. Οι εργαζόμενοι θα είμαστε αρωγοί και πρωταγωνιστές στην προσπάθειάς σας αυτή, αρκεί να υπάρχει μεταξύ μας ένα κλίμα ομαλών εργασιακών σχέσεων, που θα στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη. Σας διαβεβαιώνουμε δε ότι όλοι οι εργαζόμενοι διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία και έχουν την διάθεση, τη θέληση και την ικανότητα να αναλάβουν και να φέρουν σε πέρας οποιοδήποτε έργο της πολεμικής και εμπορικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

    Στα πλαίσια του στόχου για την εμπέδωση ομαλών εργασιακών σχέσεων θα θέλαμε να θέσουμε υπ όψιν σας και να ζητήσουμε την έναρξη διαλόγου μεταξύ μας για τα εξής κατ’ αρχήν θέματα, που μας απασχολούν όλους τους εργαζόμενους:

    Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιές είναι οι σκέψεις και οι σχεδιασμοί σας για το μέλλον του Ναυπηγείου . Ακούγονται διάφορα, θεωρούμε όμως ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν.

    Σήμερα είμαστε περίπου 600 ενεργοί εργαζόμενοι. Εκτός αυτών που σήμερα βρίσκονται στο χώρο των Ναυπηγείων, υπάρχουν περίπου άλλοι τόσοι που έχουν μεταφερθεί από το Πολεμικό Ναυτικό στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Όλοι -και αυτοί που είμαστε εδώ και οι άλλοι που είναι στο Ναύσταθμο- διαθέτουμε την ανάλογη κατάρτιση, γνώση και εμπειρία και όλοι μπορούμε να προσφέρουμε θετικά και αποδοτικά στο οποιοδήποτε έργο μας ανατεθεί, στα πλαίσια της ειδικότητάς μας. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι να απορροφηθούμε στο νέο Ναυπηγείο με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τις θέσεις σας επί του θέματος αυτού, ώστε να σταματήσει η αγωνία και η ανασφάλεια που η σημερινή κατάσταση δημιουργεί σε όλους μας.

    Μέχρι την έλευση των μνημονίων, οι αποδοχές μας καθορίζονταν με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφονταν μεταξύ του σωματείου μας και της εκάστοτε διοίκησης της επιχείρησης. Θα θέλαμε να ξεκινήσουν συζητήσεις για τον καθορισμό, μέσω υπογραφής ΣΣΕ, όρων εργασίας και αμοιβών που να ανταποκρίνονται στις γνώσεις, την εμπειρία και τις δεξιότητές μας.

    Κύριε Προκοπίου,

    Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα όχι μόνο τις ικανότητές μας στην παραγωγή οποιουδήποτε ναυπηγικού έργου, αλλά και τον σεβασμό και την υπευθυνότητά μας απέναντι στο χώρο του Ναυπηγείου (που τον θεωρούμε σπίτι μας) ,τις εγκαταστάσεις/υποδομές και το έργο που εδώ παράγεται. Οι εργαζόμενοι είμαστε αυτοί που από το 2012 μέχρι το 2014 διατηρήσαμε μόνοι μας , χωρίς μισθό και με την τότε διοίκηση της εταιρείας εξαφανισμένη, τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου σε λειτουργική κατάσταση, ενώ από τον Μάιο του 2014 σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό ολοκληρώσαμε την κατασκευή των υποβρυχίων και έχουμε συντηρήσει δεκάδες πολεμικά πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού, έχοντας όλη αυτή την περίοδο άψογη συνεργασία τόσο με το Πολεμικό Ναυτικό, όσο και με την ειδική διαχείριση.

    Σας διαβεβαιώνουμε ότι έχουμε την ίδια διάθεση και για τη συνέχεια…”

    Διαβάστε επίσης

    Προκοπίου: Επενδύει 610 εκατ. δολάρια για τη ναυπήγηση 10+4 δεξαμενοπλοίων



    ΣΧΟΛΙΑ