• Ναυτιλία

    Ναυπηγεία Ελευσίνας: Σήμερα η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ONEX Shipyards και DFC για τη χρηματοδότηση των 125 εκατ. δολ.

    Στα

    Πάνος Ξενοκώστας-Πρόεδρος ONEX


    Μια νέα εποχή αρχίζει σήμερα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

    Το μεσημέρι στη 1 μ.μ. στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων θα υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ του ομίλου ONEX Shipyards & Technologies, του Πάνου Ξενοκώστα και του αμερικανικού αναπτυξιακού χρηματοδοτικού οργανισμού των ΗΠΑ, DFC, για τη χρηματοδότηση των 125 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Για την ιστορική αυτή συμφωνία, ο Πάνος Ξενοκώστας τόνισε: “Επιβεβαιώνεται η κομβική σημασία των μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας, ως γεωστρατηγικού κόμβου της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου”.

    Αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια της πιο σύγχρονης δεξαμενής στην Ελλάδα, της Δεξαμενής «Στρατής Γ. Ανδρέαδης» των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η ανακατασκευή και αναβάθμιση της δεξαμενής, κατηγορίας panamax, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ παραδίδοντας και πάλι σε λειτουργία ένα από τα σημαντικότερα assets της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

    Όπως διευκρινίζει η εταιρεία, με την τελική επικύρωση της απόφασης εξυγίανσης, ομολογιακό δάνειο ύψους 125 εκατ. δολ., προερχόμενο από την αμερικανική Επενδυτική Τράπεζα, DFC, θα δοθεί στην ONEX και προσθέτει: “Ιδιαίτερα σημαντικό και ενδεικτικό του μεγέθους του εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η DFC προχωρά σε χρηματοδότηση εντός των ελληνικών, αλλά και ευρωπαϊκών συνόρων.

    Επισημαίνεται ότι ο όμιλος του Πάνου Ξενοκώστα πλήρωσε, πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο από το σχέδιο χρόνο, εξυγίανσης τα πρώτα 8.000.000 ευρώ, στους εργαζόμενους του Ναυπηγείου Ελευσίνας, από τις οφειλές της προηγούμενης διοίκησης του επιχειρηματία Ταβουλάρη.

    Το Εργοστασιακό Σωματείο Ναυπηγείων Σύρου, για αυτή την θετική εξέλιξη, εξέδωσε ανακοίνωση, αφού τονίζει: «Εργαζόμενοι Νεωρίου και Ελευσίνας ΜΑΖΙ στη Νέα Εποχή!», υπογραμμίζει: “Δεκαπέντε ημέρες πριν, με την απόφαση επικύρωσης της Συμφωνίας Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας από το Δικαστήριο, άνοιξε μια νέα σελίδα για την αναγέννηση της εγχώριας Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

    Σήμερα, με την απόφαση της ΟΝΕΧ να ξεκινήσει με 8 εκατ. ευρώ, αρκετούς μήνες νωρίτερα απ’ ότι προβλέπει η Συμφωνία, την αποπληρωμή των χρωστούμενων της Ιδιοκτησίας Ταβουλάρη στους εργαζόμενους, κλείνει ο κύκλος της πολύχρονης απληρωσιάς.

    Στα πέτρινα χρόνια της απαξίωσης μοιραστήκαμε με τους συναδέλφους μας στην Ελευσίνα τις αγωνίες και την απόγνωσή μας.

    Στη νέα εποχή μοιραζόμαστε την ελπίδα και την προοπτική για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και όρους δουλειάς σε ισχυρά Ναυπηγεία.

    Άλλη μια ΔΙΚΑΙΩΣΗ, άλλο ένα άλμα για να φτάσουμε εκεί που δικαιούμαστε, εκεί που μας αξίζει.

    Μόνο χαρά και υπερηφάνεια για τους συναδέλφους μας στην Ελευσίνα, για τα αδέρφια μας που βλέπουν στο λογαριασμό τους αποδοχές από το μόχθο προηγούμενων ετών, χρήματα που για χρόνια στερούνταν τα σπίτια τους.

    Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΟΝΕΧ που στηρίζει έμπρακτα τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Με την ακρίβεια να μαστίζει τα νοικοκυριά, η σημαντική αυτή ανακούφιση γίνεται πολύτιμη.

    Κάθε υγιής εργαζόμενος έχει έναν ακόμη λόγο να περπατά με ψηλά το κεφάλι, να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία. Κάποιοι ευτυχώς ελάχιστοι ψάχνουν ακόμη λαγούμι να κρυφτούν.

    Οι εργάτες του ΝΕΩΡΙΟΥ και της ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ βρισκόμαστε στο ίδιο μετερίζι. Ενωμένοι σαν μια γροθιά θα παλέψουμε μαζί για την κοινή μας προκοπή, για το συλλογικό καλό. Όσοι πίστεψαν ότι με «προβοκάτσιες» θα διασπάσουν τη συνοχή μας πήραν από το σύνολο των εργαζομένων την απάντηση που τους άξιζε”.

    Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας

    Η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας διαμορφώνει ένα βιώσιμο μοντέλο επανεκκίνησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

    Άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

    Διασφάλιση των θέσεων εργασίας 600 εργαζομένων.

    Αποζημιώσεις ύψους 13,4 εκατ. ευρώ και αποπληρωμή του 100% των υπόλοιπων οφειλών προς τους εργαζόμενους.

    Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα στα πρώτα τρία χρόνια επαναλειτουργίας του Ναυπηγείου.

    Επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη.

    Ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την Ελληνική Βιομηχανία.

    Διαβάστε επίσης

    Μαγικές εικόνες: Το Βόρειο Σέλας έβαψε κόκκινο τον ουρανό στη Βόρεια Ελλάδα – Τι προκάλεσε το σπάνιο φαινόμενο

    Ποιοι Ελληνες εφοπλιστές κάνουν νέες επενδύσεις σε capesize – Οι τελευταίες κινήσεις

    Πράσινο φως για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας – Εκδόθηκε η δικαστική απόφαση, αποδεσμεύονται 125 εκατ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ