• Ναυτιλία

    Μυστήριο με τον Nord Stream: Το ελληνικό τάνκερ Minerva Julie και οι 7 ημέρες που παρέμεινε κοντά στο σημείο της επίθεσης

    • NewsRoom

    Ανδρέας Μαρτίνος, CEO Minerva Marine


    Την ώρα που το ερώτημα ποιος ανατίναξε τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream παραμένει αναπάντητο, νέες λεπτομέρειες που προκύπτουν από τις έρευνες που διεξάγονται βγαίνουν στη δημοσιότητα.

    Πρόσφατα η εφημερίδα New York Times απέδωσε το σαμποτάζ σε «φιλο-ουκρανική ομάδα», αλλά χωρίς την εμπλοκή του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκαλώντας αντιδράσεις.

    Ακολούθησε, η ιστοσελίδα www.businessinsider.com η οποία σε άρθρο της αναφέρεται σε κάποιες παρατηρήσεις του 29χρονου αναλυτή ανοιχτού κώδικα από την Δανία Oliver Alexander, ο οποίος πέρασε μήνες αναλύοντας δεδομένα του AIS -ναυτικό σύστημα αυτόματης αναγνώρισης-  για τα πλοία που πέρασαν κοντά από την επίμαχη τοποθεσία -για την ακρίβεια τριών από τις τέσσερις εκρήξεις του αγωγού- λίγο πριν γίνει η ζημιά.

    Ο αναλυτής παρατήρησε ότι το δεξαμενόπλοιο Minerva Julie χωρητικότητας 50,921 dwt, κατασκευής 2008 που ταξίδευε με ελληνική σημαία και ανήκει στον στόλο της ναυτιλιακής Minerva Marine συμφερόντων του Ανδρέα Μαρτίνου, κατευθυνόταν ανατολικά από το Ρότερνταμ όταν, στις 6 Σεπτεμβρίου, σταμάτησε απότομα στη μέση της Βαλτικής Θάλασσας.

    Από τις 6 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου, το Minerva Julie βρισκόταν κοντά στο σημείο των εκρήξεων της 26ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του AIS Πηγή: Insider

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του AIS, για επτά ημέρες, από τις 6 έως τις 13 Σεπτεμβρίου, το Minerva Julie έπλεε και άραζε, διασχίζοντας μια περιοχή περίπου 200 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων πάνω από τους δύο αγωγούς φυσικού αερίου.

    Στη συνέχεια το τάνκερ ταξίδεψε στο Ταλίν της Εσθονίας, πριν αγκυροβολήσει στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στις 18 Σεπτεμβρίου. Λίγες ημέρες μετά, στις 26 Σεπτεμβρίου έγιναν οι εκρήξεις στους δύο αγωγούς.

    Η εγγύτητα του Minerva Julie με το σημείο της επίθεσης επισημάνθηκε για πρώτη φορά από το φινλανδικό μέσο ενημέρωσης Verkkouutiset.

    Η σύμπτωση αυτή έχει πυροδοτήσει κύμα εικασιών στο διαδίκτυο μεταξύ ερασιτεχνών ερευνητών και ειδικών της ναυτιλίας.

    Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το businessinsider.com, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι επίσημοι ερευνητές που έχουν αναλάβει να ανακαλύψουν την αλήθεια για το σαμποτάζ στον Nord Stream δεν θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το Minerva Julie, καθώς το πλοίο πέρασε μια εβδομάδα κάνοντας κύκλους πάνω από το σημείο όπου σημειώθηκε η καταστροφή.

    Τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Alexander δεν υποδεικνύουν ότι το πλοίο εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στη δολιοφθορά. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, ωστόσο, τι μπορεί να είδε το πλήρωμα κατά την παραμονή του στο επίμαχο σημείο.

    Τι λέει η εταιρεία

    Εκπρόσωπος της Minerva Marine, μέσω email που έστειλε στο Insider, επιβεβαίωσε την τοποθεσία του πλοίου κατά τη διάρκεια της περιόδου των 7 ημερών και είπε ότι σταμάτησε «εν αναμονή των οδηγιών του επόμενου ταξιδιού του», σύμφωνα με την «τυπική ναυτιλιακή πρακτική».

    Δεν ανέφερε εάν η εταιρεία είχε έρθει σε επαφή με τους ανακριτές, ωστόσο, επισήμανε ότι «ήταν και παραμένει πάντα στη διάθεση όλων των αρμόδιων δημόσιων αρχών σε σχέση με οποιαδήποτε έρευνα, ενεργώντας πάντα με νόμιμο και διαφανή τρόπο».

    Ο Alexander διαπίστωσε ότι οι τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν ακριβώς εκεί που το Minerva Julie είχε κάνει τη μεγάλη στάση του λίγες μέρες πριν, αναφέρει το businessinsider.com. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι είτε οι ιδιοκτήτες του ελληνικού τάνκερ, είτε το πλήρωμά του είναι αντικείμενο των ερευνών, οι οποίες σύμφωνα με δημοσιεύματα επικεντρώνονται σε ένα νοικιασμένο γιοτ.

    Ευρωπαίοι ερευνητές φέρεται να έχουν συνδέσει τις επιθέσεις στον αγωγό με ένα νοικιασμένο σκάφος. Το γιοτ, που πιστεύεται ότι είναι ένα ιστιοφόρο 50 ποδιών εξοπλισμένο με κινητήρα 75 ίππων, λέγεται ότι ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου, την ίδια μέρα που το Minerva Julie σταμάτησε στο μελλοντικό σημείο των εκρήξεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές ερεύνησαν το γιοτ όπου βρήκαν ίχνη εκρηκτικών. Το Der Spiegel αναγνώρισε αυτό το γιοτ ως το Andromeda. Αρκετές φωτογραφίες του αναρτήθηκαν στο Twitter από τον Aric Toler, ερευνητή της Bellingcat.

     

    Όπως αναφέρει το businessinsider.com, μεταξύ των ερωτημάτων που εγείρονται από τα δεδομένα τοποθεσίας AIS του Minerva Julie, είναι εάν το δεξαμενόπλοιο ήρθε σε επαφή με το κατά πολύ μικρότερο Andromeda. Ενώ επέπλεε κοντά στο σημείο της επίθεσης στα βορειοανατολικά του νησιού Bornholm, η γέφυρα του τάνκερ θα είχε πιθανώς ορατότητα περίπου 10 έως 15 μιλίων.

    Δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι ερευνητές έχουν στην κατοχή τους το ημερολόγιο του ελληνικού τάνκερ, τους χάρτες πλοήγησης ή το ιστορικό του ραντάρ, το οποίο θα μπορούσε να έχει αρχεία δραστηριότητας γύρω από τις τοποθεσίες επίθεσης κατά τη διάρκεια αυτής της επταήμερης περιόδου.

    Όπως σχολιάζει το businessinsider.com, το να σταματήσει ξαφνικά το Minerva Julie για επτά ημέρες στη μέση ενός ταξιδιού, ακριβώς πάνω από το σημείο της μελλοντικής επίθεσης, είναι μια εντυπωσιακή σύμπτωση, ίσως η πιο σοβαρή περίπτωση πλοίου που βρέθηκε τη λάθος στιγμή σε λάθος μέρος, από τότε που το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given προσάραξε στη μέση της διώρυγας του Σουέζ, εμποδίζοντας την κυκλοφορία για έξι ημέρες το 2021.

    «Τα πλοία δεν πηγαίνουν πάντα με πλήρη ταχύτητα από το σημείο Α στο σημείο Β», είπε στο businessinsider.com ο Steve Richter, σύμβουλος πλοίων. «Για παράδειγμα, εάν ένα πλοίο κατευθύνεται προς ένα διυλιστήριο στη Φιλαδέλφεια, μπορεί να μην υπάρχει διαθέσιμη θέση αγκυροβόλησης. Έτσι, μπορεί να κινείται αργά για να ξοδέψει χρόνο στα ανοικτά των ακτών του Ντέλαγουερ στο δρόμο του προς την ακτή. Την ίδια στιγμή, είναι ασυνήθιστο για ένα δεξαμενόπλοιο να σταματήσει τη διαδρομή του και να πλέει σε κύκλο, εκτός και αν έχει αλλαγή στις παραγγελίες ή ίσως κάποιο μηχανικό πρόβλημα».

    Ένας δεύτερος ειδικός της ναυτιλίας είπε στο businessinsider.com ότι το δεξαμενόπλοιο θα μπορούσε να περίμενε εντολές για το πού θα πάει στη συνέχεια. «Κατά την εκτίμηση μου, είναι πιθανό να συμμετείχε μόνο ένα πλοίο στην επίθεση και εκατοντάδες άλλα στην περιοχή. Είναι αυτό; Θα μπορούσε, αλλά δεν είναι πιθανό».

    Σύμφωνα πάντως με τον Alexander, η εγγύτητα του Minerva Julie με την έκρηξη τόσο στον χώρο όσο και στον χρόνο απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Είπε χαρακτηριστικά στο Insider: «Για μένα, παραείναι σύμπτωση».

     Διαβάστε ακόμη:

    New York Times: Φιλοουκρανική οργάνωση επιτέθηκε στους αγωγούς Nord Stream εκτιμούν οι ΗΠΑ

    ΟΗΕ: Το δημοσίευμα των NYT για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream δικαιολογεί τη διεξαγωγή μιας διεθνούς έρευνας



    ΣΧΟΛΙΑ