• Ναυτιλία

    Μιχάλης Φούντογλου: Η επιτυχημένη πορεία και το επόμενο στοίχημα της Advanced Shipping and Trading

    Μιχάλης Φούντογλου

    Μιχάλης Φούντογλου


    Ήταν το 2015 όταν ο Μιχάλης Φούντογλου έχοντας μεγάλη εμπειρία στον κλάδο της ναυτιλίας αρχικά ως καπετάνιος και στη συνέχεια ως broker στις αγοραπωλησίες πλοίων, αποφάσισε να χαράξει την δική του πορεία ιδρύοντας την ναυλομεσιτική Advanced Shipping and Trading.

    Και η αποφασιστικότητα του να προχωρήσει στο επόμενο βήμα τον δικαίωσε.

    Μετά από οκτώ χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας και δραστηριοποίησης σε ένα ευρύ πεδίο της ναυτιλιακής βιομηχανίας, η εταιρεία του βάζει πλώρη για την επέκταση των εργασιών της στο εξωτερικό, με πρώτο σταθμό το Ντουμπάι.

    Με κύριο αντικείμενο τις αγοραπωλησίες πλοίων, τις ναυλώσεις και την παροχή συμβουλών σε funds του εξωτερικού που επενδύουν σε πλοία αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο τομέα της ναυτιλίας, η ναυλομεσιτική κατόρθωσε να οικοδομήσει ισχυρές σχέσεις με τους πελάτες της, εντός και εκτός Ελλάδος, εδραιώνοντας την θέση της στον κλάδο.

    Μάλιστα για κάποια funds η εταιρεία λειτουργεί ως αποκλειστικός σύμβουλος, έχοντας παράλληλα και το commercial decision, λαμβάνοντας δηλαδή η ίδια τις αποφάσεις για τις συμφωνίες ναύλωσης των πλοίων στα οποία επενδύουν οι πελάτες της.

    Η ισχυρή της παρουσία αποτυπώθηκε στο πλήθος στελεχών της ναυτιλιακής αγοράς που την τίμησαν και παραβρέθηκαν στο πάρτι που διοργάνωσε την Πέμπτη σε παραλιακό κέντρο, στα πλαίσια του Πειραιάς 2023.

    Από αριστερά: Ο Ιάκωβος Αρχοντάκης (cοmmercial manager της ΤMC Shipping), ο Γιώργος Μαργαρώνης (CEO Latsco), η Βικτώρια Λαλιώτη (ιδιοκτήτρια της Sea World Management and Trading inc/Laliotis group) και ο σύζυγος της Ορέστης Παπάζογλου

    Επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό

    Με έδρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα στο εξωτερικό μέσω του branch office που διατηρεί στην Τουρκία.

    Μάλιστα, μέσω της δραστηριοποίησης της εκεί έγινε αποκλειστικός ναυτιλιακός σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της γειτονικής χώρας, της Isbank, πραγματοποιώντας την πώληση των πλοίων που κατείχε η τράπεζα, μέσω της ναυτιλιακής της Nemtas Shipping.

    Η ομάδα της Advanced Shipping and Trading
    Η ομάδα της Advanced Shipping and Trading

    Στόχος της Advanced Shipping & Trading για την επόμενη τριετία είναι η επέκταση της και σε άλλες χώρες στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια ναυτιλία, όπως το Ντουμπάι και αργότερα η Σιγκαπούρη, αλλά και η ενίσχυση της με ικανά στελέχη που θα την βοηθήσουν να ισχυροποιήσει την παρουσία της στη διεθνή αγορά.

    Η εταιρεία διαθέτει 32 εργαζόμενους στα γραφεία της στην Ελλάδα και σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω το ανθρώπινο δυναμικό της, στην επαγγελματική κατάρτιση του οποίου επενδύει σημαντικά και με συνέπεια.

    Το πάρτι της Advanced Shipping στα πλαίσια του Πειραιάς 2023

    Η εκκίνηση

    Γεννημένος στη Γερμανία το 1972, ο Μιχάλης Φούντογλου ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη ναυτιλιακή βιομηχανία, το 1990 με μεγάλη εμπειρία στα δεξαμενόπλοια, ενώ κατά το παρελθόν ήταν καπετάνιος σε πλοία του ομίλου Λάτση και της Stelmar Tankers, εταιρείας που είχε ιδρύσει η οικογένεια Χατζηιωάννου.

    Μετά την καριέρα του στο εμπορικό ναυτικό, υπηρέτησε το Ελληνικό Ναυτικό ως Πλοίαρχος Ναρκαλιευτικών, καθώς και ως υπεύθυνος για τις ναυτικές επιχειρήσεις του ναρκαλιευτικού στόλου.

    H αλλαγή πλεύσης

    Η μεγάλη στροφή στην καριέρα του ήρθε τυχαία, όταν σε μία περίοδο που δεν ταξίδευε γνώρισε τον ιδιοκτήτη μίας εταιρείας που δραστηριοποιούταν στις αγοραπωλησίες πλοίων και του πρότεινε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

    Το 1999 εντάχθηκε στην Bulkers Shipbrokers και χρειάστηκε μόλις τέσσερις μήνες για να καταλάβει ότι μπορούσε να εισχωρήσει με επιτυχία στο συγκεκριμένο τομέα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.

    Το 2002 ίδρυσε την δική του ναυλομεσιτική, την Shiptrade Services S.A.,  ξεκινώντας μία πορεία που τον οδήγησε σε πάνω από 450 επιτυχημένες συναλλαγές αγοραπωλησιών πλοίων για λογαριασμό εφοπλιστών, διεθνών τραπεζών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

    Επιπλέον, μεταξύ 2009 και 2013, όταν οι χρηματοδοτήσεις των τραπεζών στη ναυτιλία περιορίστηκαν, ο κ. Φούντογλου ήταν επικεφαλής ομάδας που είχε στόχο την άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων από αμερικανικά funds για λογαριασμό Ελλήνων εφοπλιστών, ενώ από το 2013 και μετά επεκτάθηκε στην επιτυχή σύναψη συμβολαίων εργολαβικής μεταφοράς (contract of affreightment) για την αποστολή φορτίων άνω των 15 εκατομμυρίων τόνων.

    Παράλληλα, την περίοδο 2008 έως και 2013 διετέλεσε διαχειριστής στόλου και CEO ναυτιλιακής που διέθετε τρία φορτηγά πλοία handymax και ένα panamax.

    Το 2015 ακολούθησε η ίδρυση της Advanced Shipping and Trading, η οποία έχει εξειδίκευση τόσο στις αγοραπωλησίες πλοίων όσο και στις ναυλώσεις και στη συμβουλευτική.

    Ο κ. Φούντογλου διαθέτει εμπειρία άνω των 32 ετών στον ναυτιλιακό κλάδο, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξε και παραμένει μέλος στα διοικητικά συμβούλια αρκετών ναυτιλιακών εταιρειών.

    Αποφοίτησε με διάκριση από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και είναι πιστοποιημένος από την Lloyd’s Maritime Academy στις Ναυτιλιακές Συμβάσεις και στην αποτίμηση πλοίων.

    O κ. Φούντογλου με την οικογένεια του

     

    Διαβάστε ακόμη:

    Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας με όλες τις Λιμενικές υποδομές και Μαρίνες

    Drewry: Μειώθηκαν κατά 2,7% οι ναύλοι εμπορευματοκιβωτίων

    Μελίνα Τραυλού: Θετική εξέλιξη η κύρωση της σύμβασης για την ανακύκλωση των πλοίων



    ΣΧΟΛΙΑ