• Ναυτιλία

  Μάριος Ηλιόπουλος: Ο ραλίστας, που διαθέτει ποντοπόρα πλοία, κρουαζιερόπλοια και την Sea Jets, τώρα αναλαμβάνει και την ΑΕΚ

  Ο Μάριος Ηλιόπουλος της Seajets

  Ο Μάριος Ηλιόπουλος της Seajets


  Από το πρωί φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι με παίρνουν τηλέφωνο και με ρωτούν: “Έχει ο Μάριος Ηλιόπουλος λεφτά; δεν τον γνωρίζουμε. Μπορεί να αγοράσει την ΑΕΚ;” και τους απαντώ:

  “Μέσα στην πανδημία αγόρασε δέκα κρουαζιερόπλοια, πούλησε τα έξι, με μεγάλο κέρδος, διαθέτει ποντοπόρα πλοία, δημιούργησε την μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή εταιρεία ταχυπλόων που συνδέει τα περισσότερα νησιά στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Αλλά θα σας πω και τούτο: Αγόρασε ένα κρουαζιερόπλοιο, που είναι στην ιδιοκτησία του σε τιμή 20 εκατ. ευρώ, τώρα του το ζητάνε να το αγοράσουν με 120 εκατ. ευρώ και δεν το πουλάει”.

  Αυτός είναι ο Μάριος Ηλιόπουλος, χωρίς σάλτσες και περιστροφές.

  Πάμε παρακάτω:

  Ο Μάριος Ηλιόπουλος έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες και έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο εφοπλιστή και είναι ο μεγαλύτερος ακτοπλόος εφοπλιστής ταχυπλόων πλοίων με την εταιρεία του Seajets, ενώ διατηρεί και στόλο φορτηγών πλοίων.

  Γιος της Δέσποινας και του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, μπορεί να μεγάλωσε μέσα στο “χρυσάφι”, δεδομένου ότι η οικογένεια ασχολήθηκε με την εμπορία χρυσού και την κατασκευή της πιο δημοφιλούς χρυσής καδένας που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες, αλλά τον κέρδισε τελικά η θάλασσα.

  Ο Μάριος Ηλιόπουλος

  Ο Μάριος Ηλιόπουλος είναι ο κορυφαίος Έλληνας εφοπλιστής της ακτοπλοΐας, δεδομένου ότι εταιρεία του Sea Jet διαθέτει 29 επιβατηγά πλοία, τα περισσότερα από τα οποία είναι ταχύπλοα και συνδέει 50 νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

  Επίσης, η SeaJets βραβεύτηκε ως ««Επιβατηγός Εταιρεία της Χρονιάς» από τη Lloyd’s, σε ειδική εκδήλωση για το έτος 2018.

  Η πορεία της Seajets στη ναυτιλία ξεκινά το 1989, την οποία συνίδρυσε ο Μάριος Ηλιόπουλος μαζί με τον πατέρα του Παναγιώτη Ηλιόπουλο.

  Σε αυτά τα χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας της, η εταιρεία επεκτείνει συνεχώς τον στόλο της, που σήμερα αποτελείται από έναν υπερσύγχρονο στόλο αποκλειστικά πλοίων υψηλής ταχύτητας, καλύπτει πάνω από 400 συνδέσεις λιμανιών από τον Πειραιά, τη Ραφήνα και την Κρήτη για τα νησιά των Κυκλάδων.

  Η φιλοσοφία της εταιρείας Seajets συμπυκνώνεται στο σλόγκαν: “O ταχύτερος δρόμος προς το Αιγαίο είναι αναμφισβήτητα η Seajet”.

  Ο Μάριος Ηλιόπουλος είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας ακτοπλόος εφοπλιστής. Είναι συνιδρυτής και υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης στην εταιρία SeaJets, η οποία από το 1989 διαχειρίζεται το μεγαλύτερο στόλο ταχυπλόων παγκοσμίως.

  Ο Μάριος Ηλιόπουλος έχει αναπτύξει σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο:

  Στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι η SeaJets με το πλοίο του Tera Jet και τους ναυτικούς του, έσπευσε στην θαλάσσια περιοχή και προσέφερε βοήθεια σε πάνω από 700 ανθρώπους, διασώζοντας και μεταφέροντάς τους σε μεγαλύτερα πλοία.

  Διοργανώθηκε εκδήλωση στο Tera Jet το οποίο φιλοξένησε 500 παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών.

  Προσέφερε το 10% του εισιτηρίου από και προς το λιμάνι της Ραφήνας με το Tera Jet από τις 26 Ιουλίου μέχρι το τέλος της σεζόν του 2018 για την ανοικοδόμηση των σπιτιών στο «Μάτι».

  Από το 2016 προσφέρει δωρεάν μεταφορά ασθενών που δηλώνουν μόνιμη κατοικία στις Κυκλάδες, μαζί και τους συνοδούς τους, σε νοσοκομεία της Αττικής με ασθενοφόρο αυτοκίνητο.

  Στη Σαντορίνη συνέβαλε στην αποκομιδή σκουπιδιών στους δρόμους του νησιού, καλύπτοντας 55 χλμ. δρόμου από τις 31 Αυγούστου 2018.

  Προσέφερε δωρεάν προσομοιωτή γέφυρας πλοίου τύπου Transas Navigational Simulator Classroom NTRO 5000 στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο.

  Το ERC 2018 είχε Ελληνικό χρώμα με χορηγό τη SeaJets , το λογότυπο της οποίας κοσμούσε το αγωνιστικό αυτοκίνητο του πρωταθλητή Ευρώπης 2018 Alexey Lukyanuk.

  Είναι χορηγός στις ομάδες των Κυκλάδων, Πανναξιακός, Φοίνικας Σύρου, της Κύμης στο Μπάσκετ καθώς και σε τοπικές δραστηριότητες όπως το Mykonos Run, Folegandros Sunset trail, Serifos Sunset race και Cyclades Regatta

  Ο Μάριος Ηλιόπουλος είναι δεινός ραλίστας και συμμετέχει συχνά σε αγώνες, αλλά και είναι από τους σημαντικούς χορηγούς αγώνων αυτοκινήτων. Έχει διακριθεί στους αγώνες:

  Πρωταθλητής circuit 1995, 1996.

  Πρωταθλητής Αναβάσεων Group N 1995, 1997.

  Πρωταθλητής Αναβάσεων Group A 2008.

  Πρωταθλητής Αναβάσεων Group E 2009 + 2015.

  Πρωταθλητής Αναβάσεων Formula Saloon 2016-17-18-19-20-21

  Η τιμητική διάκριση για την βοήθεια που έδωσε στο Μάτι

  Ο Μάριος Ηλιόπουλος βραβεύτηκε σε ειδική εκδήλωση που έγινε τον Ιούλιο του 2019 στη Ραφήνα για την προσφορά του και της εταιρείας του SEAJETS στους πληγέντες της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι της 23 Ιουλίου 2018, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημέρα της εθνικής τραγωδίας.

  Στην ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά εκδήλωση, ο Ευάγγελος Μπουρνούς, Δήμαρχος τότε του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, απένειμε τιμητικό βραβείο στον Μάριο Ηλιόπουλο «για την συνολική προσφορά του στους πληγέντες συνανθρώπους μας, από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018».

  Κατά τη διάρκεια της τιμητικής βραδιάς, μεταξύ άλλων ο Μάριος Ηλιόπουλος, επισήμανε:

  «Ένα χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 συντοπίτες μας και κατέστρεψε χιλιάδες σπίτια, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όσους το έχουν ανάγκη. Για όλους εμάς, η άμεση αντίδραση και συμβολή στην αντιμετώπιση των συνεπειών της απρόσμενης καταστροφής της 23ης Ιουλίου είναι ένα ενστικτώδες και άμεσο καθήκον.

  Τιμούσα και τιμώ όλους αυτούς που στήριξαν εκείνη τη βραδιά τον συνάνθρωπο μας με ηρωική αλληλεγγύη, όπως οι ναυτικοί μας αλλά και οι ψαράδες που συμμετείχαν με αίσθημα αυτοθυσίας και αλτρουισμού στην διάσωση της 23ης Ιουλίου, αλλά και αυτούς που στηρίζουν σήμερα και θα στηρίξουν στο μέλλον με την ψυχή τους τη νέα μέρα του Ματιού και της ευρύτερης περιοχής που επλήγη, αλλά και της νέας μέρας που όλοι οι Έλληνες προσμένουμε για την Ελλάδα μας. Η κοινωνική ευαισθησία πρέπει να αποτελεί πρότυπο για όλους μας, στο όραμα για την ένδοξη πατρίδα μας…»

  Τα κρουαζιερόπλοια

  Εκτός από την Seajets, ο Μάριος Ηλιόπουλος, δημιούργησε την εταιρεία κρουαζιέρας Neonyx Cruises και θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες κρουαζιέρες από τον Πειραιά για Μύκονο, Σαντορίνη, Τσεσμέ της Τουρκίας, με το κρουαζιερόπλοιο, που ταξίδευε με το όνομα Costa Magica.

  Το προσωρινό όνομα του πλοίου είναι Mykonos Magic, ενδέχεται όμως να αλλάξει το όνομα σε Goddess of night.

  Το κρουαζιερόπλοιο ναυπηγήθηκε το 2004, διαθέτει 1.359 καμπίνες που μπορούν να φιλοξενούν 4.000 επιβάτες. Το πλοίο προβλέπει σε πλήρη ανάπτυξη να απασχολούνται 1.068 ναυτικοί και πληρώματα.

  ‘Έχει υποστεί σε εκτεταμένες επισκευές και τώρα είναι έτοιμο για τις κρουαζιέρες.

  Το μήκος του πλοίου είναι 272 μέτρα, το πλάτος του είναι 35 μέτρα και αναπτύσσει ταχύτητα 20 ναυτικών μιλίων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες στο κρουαζιερόπλοιο θα έχει πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, υψηλή γαστρονομία, καζίνο, νεροτσουλήθρα, πισίνες, γκολφ, ομαδικά παιχνίδια, αθλητικά τουρνουά, δεξιότητες και εκδρομές.

  Ο Μάριος Ηλιόπουλος αγόρασε και διαθέτει επίσης και τα κρουαζιερόπλοια: Veendam (τώρα Aegean Majesty), το P&O Oceana (τώρα Queen of Oceans) και το Majesty of the Seas (τώρα Majesty of Oceans).

   

  Αγαπημένο του χόμπι το ράλι

   

  Από το σημερινό ρεπορτάζ που δημοσίευσε το mononews.gr:

  Το κρουαζιερόπλοιο Goddess of the Night, πρώην Mykonos Magic και Costa Magica της Costa Crociere και σήμερα ανήκει στον εφοπλιστή Μάριο Ηλιόπουλο, ναυλώθηκε από τις Ιταλικές Αρχές, προκειμένου να υποδεχθεί τις αστυνομικές δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στα μέτρα ασφαλείας της συνόδου της G7.

  ‘Ηδη κατέπλευσε στην Ιταλία και πλαγιοδοτέθηκε στην προκυμαία του Sant’Apollinare, στο εσωτερικό λιμάνι του Μπρίντιζι. Την ναύλωση επέτυχε η ναυλομεσιτική εταιρεία Ferrando & Massone, της Γένοβας, με την μεσολάβηση της Masters Shipping του Ντένη Βερναρδάκη.

  Υπενθυμίζεται ότι η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου στο θέρετρο Borgo Egnazia.

  Το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι μέχρι το απόγευμα της 17ης Ιουνίου, με την ολοκλήρωση όλων των μέτρων περιφρούρησης. Η Αρχή του Λιμενικού Συστήματος της Νότιας Αδριατικής, διευκρίνησε ότι η κάθε καμπίνα θα έχει το πολύ δύο επιβάτες, ενώ τρία ημερήσια γεύματα θα παρέχονται σε περίπου 2.600 άτομα την ημέρα.

  Πριν από περίπου δύο μήνες, εκπρόσωποι του Υπουργείου και της Αστυνομίας είχαν επιθεωρήσει το πλοίο μαζί με μια άλλη μονάδα κρουαζιέρας, και τελικά επέλεξαν το μεγαλύτερο.

  Στην περίοδο του Covid, το πρώην Costa Magica πουλήθηκε από την Costa Crociere σε εταιρεία από τη Λιβερία που ανήκει στον ελληνικό όμιλο Seajets, του Μάριου Ηλιόπουλου, που το διαχειρίζεται πλέον και η οποία θα κάνει την εμφάνιση του με τη νεοσύστατη ελληνική εταιρεία Neonyx Cruises από τον επόμενο μήνα Ιούλιο.

  Μετά από επισκευή στο τουρκικό ναυπηγείο İçdaş στο Τσανάκκαλε, το πλοίο θα πραγματοποιήσει μερικά σύντομα δρομολόγια στη Μεσόγειο με λιμάνι αναχώρησης από τον Πειραιά.

  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Neonyx Cruises, η προσφορά της θα αποτελείται από 4ήμερα ταξίδια που προσφέρονται κάθε Δευτέρα, με προσεγγίσεις στη Μύκονο, Τσεσμέ, Σαντορίνη και πάλι Μύκονο και τριήμερα ταξίδια κάθε Παρασκευή, με προσεγγίσεις στα ίδια λιμάνια.

  Η εταιρεία Neonyx Cruises, είναι μια καινούργια εταιρεία του Μάριου Ηλιόπουλου, που πλέον ασχολείται με την ακτοπλοία, τα ποντοπόρα πλοία και τώρα με τα κρουαζιερόπλοια, στοχεύει να προσφέρει κρουαζιέρες all-inclusive που προορίζονται μόνο για ενήλικες και χαρακτηρίζονται από DJ sets με καταξιωμένους καλλιτέχνες, κάθε βράδυ «από το σούρουπο μέχρι το ξημέρωμα».

  Το πρώτο πλοίο του στόλου της εταιρείας, το Goddess of the Night, πρώην Costa Magica, είναι μονάδα του 2004, με ολική χωρητικότητα 105.000 τόνων, εξοπλισμένο με 13 καταστρώματα και 1.354 καμπίνες, ικανή να φιλοξενήσει 3.470 επιβάτες.

  Ο αδελφός του Αντώνης

  Ο Αντώνης Ηλιόπουλος ακολούθησε διαφορετική ναυτιλιακή δραστηριότητα από την υπόλοιπη οικογένεια και ασχολήθηκε με την ποντοπόρο ναυτιλία και διαθέτει επτά ξενοδοχεία στη Σαντορίνη και στην Πάρο.

  Να επισημάνουμε ότι το φορτηγό του πλοίο “Iron Antonis” είχε βυθιστεί στις 3 Σεπτεμβρίου του 1994 στον νότιο Ατλαντικό, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 3 Έλληνες και 21 αλλοδαποί ναυτικοί, μέλη του πληρώματος. Στο Εφετείο που έγινε το 2001, ο Αντώνης, αθωώθηκε. Μετά την δικαστική περιπέτεια αποφάσισε να ασχοληθεί με τα ξενοδοχεία.

  Ο Μάριος Ηλιόπουλος, μαζί με την σύζυγο του Κάλια, δημιούργησαν την εταιρεία Kanava Hotels & Resorts, και ανέπτυξαν ένα δίκτυο πολυτελών ξενοδοχείων.

  Η εταιρία κατέχει επτά πολυτελή ξενοδοχεία στις Κυκλάδες και αναδεικνύει την ελληνική φιλοξενία μέσα από την αίσθηση οργανικής πολυτέλειας που αποπνέει. Τα ξενοδοχεία της, ενταγμένα στην αλυσίδα Marriott International, βρίσκονται στους πιο εμβληματικούς προορισμούς και αποτελούν ιδανική απόδραση για τον ταξιδιώτη που αναζητά μία αυθεντική εμπειρία.

  Η ιστορία του ομίλου ξεκίνησε το 1993 όταν ο Αντώνης Ηλιόπουλος εγκαινίασε το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο στο νησί της Σαντορίνης, το Vedema, a Luxury Collection Resort. Η εταιρία επεκτάθηκε από τότε με το Mystique, a Luxury Collection Hotel το 2007 στην φημισμένη καλντέρα της Οίας και το 2018 με το Istoria, a Member of Design Hotels στην μαύρη παραλία του Περίβολου. Το 2019, επεκτάθηκε στην Πάρο με το άνοιγμα του πρώτου ξενοδοχείου της στο νησί το Parīlio, a Member of Design Hotels ενώ το 2020 πρόσθεσε στην συλλογή της και το συγκρότημα Acron Villas Paros.

  Σήμερα ο όμιλος Empiria, όπως λέγεται πλέον ο όμιλος ξενοδοχείων του Αντώνη Ηλιόπουλου, είναι ηγέτης στην τέχνη των υψηλών εμπειριών φιλοξενίας. Προσφέρει εξατομικευμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες υψηλών προδιαγραφών που ξυπνούν εσωτερική χαρά και ανεβάζουν την ελληνική φιλοξενία σε νέα ύψη.

  Το 1989, ο Αντώνης αποκτά ένα νεοκλασικό αρχοντικό στη Σαντορίνη στο παραδοσιακό χωριό Μεγαλοχώρι. Ένα χρόνο μετά αγόρασε ένα οινοποιείο με τα αμπέλια του, όλα στο ίδιο χωριό.

   

  Ηλιόπουλος και Μελισσανίδης μαζί στα μπουζούκια γιορτάζοντας το πρωτάθλημα της ΑΕΚ πέρυσι

   

  Το 1993, ένα όμορφο ξενοδοχείο δημιουργήθηκε στον αμπελώνα και έγινε το πρώτο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο νησί, το Vedema Resort (αρχικά, Villa Vedema).

  Το 2007, ο Αντώνης και η Κάλια επεκτάθηκαν βόρεια στο εμβληματικό χωριό της Οίας με το άνοιγμα του Mystique, που έγινε αμέσως ο πιο διάσημος ορισμός της πολυτέλειας στη Σαντορίνη.

  Το 2018, το ζευγάρι οραματιστών μεταμόρφωσε το εγκαταλελειμμένο αρχοντικό ενός θρυλικού κοινωνικού στη μαύρη αμμουδιά του Περίβολου.

  Το 2019, ο Αντώνης και η Κάλια άνοιξαν την πρώτη τους τοποθεσία μακριά από την αιώνια αγάπη τους, τη Σαντορίνη. Στο νησί της Πάρου, το Parilio είναι ένα statement ξενοδοχείο που θεωρείται ως πύλη προς τις πραγματικές Κυκλάδες.

  Το 2020, ο όμιλος παρουσίασε το Acron Villas, μια μοναδική συλλογή από είκοσι τέσσερις βίλες με minimal κυκλαδίτικη αισθητική.

  Το 2022, άνοιξε το Cosme. Η τρίτη ιδιοκτησία τους στην Πάρο σχεδιάστηκε ως μια γιορτή ζωής, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ζήσουν τη χαρά της ελευθερίας και να επιλέξουν πώς θα συνδεθούν, θα φανταστούν και θα απολαύσουν.

  Το 2023, η Kanava Hotels and Resorts ονομάστηκε Empiria Group. Το νέο όνομα και η ξεχωριστή ταυτότητα ενώνουν τα ξενοδοχεία και τους ανθρώπους που εργάζονται με ένα κοινό ήθος.

  Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος

  Ο πατέρας του Μάριου, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ήταν γιος του Αντώνη Ηλιόπουλου. Γεννήθηκε το 1932 στο Λογγά Μεσσηνίας και ασχολήθηκε με τη ναυτιλία για πρώτη φορά το 1958 επενδύοντας στα φορτηγά πλοία και πέθανε στις 3 Νοεμβρίου 2022.

  Το 1998 αποφάσισε να ασχοληθεί με την επιβατηγό ναυτιλία και δημιούργησε τις “Πειραϊκές Γραμμές” και αργότερα την Κοινοπραξία “Ilios Lines” η οποία δρομολόγησε τρία υδροπτέρυγα στο Αιγαίο, εξασφαλίζοντας προηγουμένως ένα δάνειο από την Εθνική Τράπεζα του Βερολίνου.

  Το 2004 δημιούργησε την Dolphin Sea Lines, που μετεξελίχθηκε σε εταιρεία δρομολόγησης ταχυπλόων επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων, ενώ μετονομάστηκε σε SeaJet.

  Ο Παναγιώτης (Τάκης) Ηλιόπουλος ασχολήθηκε από νεαρά ηλικία μαζί με τον αδερφό του με τις επιχειρήσεις και την εμπορία χρυσού και αναδείχθηκε σε κορυφαίο παράγοντα του χώρου με τις περίφημες χρυσές αλυσίδες που κατασκεύαζαν.

  Η γυναίκα του Δέσποινα Ηλιοπούλου πέθανε τον Ιανουάριο του 2021. Πνίγηκε την ώρα που έτρωγε. Είχε αποκτήσει τρία αγόρια: Τον Γιάννη, που πέθανε το 2017, τον Αντώνη και τον Μάριο, που διευθύνει από την αρχή της ίδρυσής της τη ναυτιλιακή εταιρεία SeaJet.

  Ο εφοπλιστής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, πριν από κάποια χρόνια, πριν πεθάνει, είχε κάνει έκκληση ενότητας στους πολιτικούς για το καλό της χώρας.

  «Πιστέψτε με εάν η Πολιτεία και όλα τα κόμματα και όλα τα Πανεπιστήμια δεν συναινέσουν μεταξύ τους για να συμφωνήσουν για κάποια απλά πράγματα, τότε όσα χρόνια και να περάσουν θα είμαστε καταραμένοι. Ας καθίσουν όλοι και ας βρουν την άκρη. Δεν έχει σημασία ποιος είναι αρχηγός. Η ζωή είναι ένας κύκλος άλλωστε. Σήμερα είναι ο ένας, αύριο είναι ο άλλος. Να κοιτάξουν το μέλλον και όχι τα ο παρελθόν. Ό,τι έγινε, έγινε. Αν χυθεί το γάλα δεν μαζεύεται με τίποτα. Μαζευτείτε λοιπόν και αλλάξτε την πολιτική για αυτή τη χώρα που το αξίζει, για αυτόν τον λαό που το αξίζει. Κάντε το. Μόνο έτσι θα δώσετε την ώθηση στα νέα παιδιά, τον τρόπο σκέψης και τη δύναμη για να προχωρήσουν. Αξίζουμε ως λαός. Φτιάξτε αυτή τη χώρα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

  Ένας εμβληματικός εφοπλιστής της ελληνικής ακτοπλοΐας, ήταν αναμφισβήτητα ο Παναγιώτης (Τάκης) Ηλιόπουλος. Κατόρθωσε μέσα σε τρεις δεκαετίες να δημιουργήσει την μεγαλύτερη ιδιωτική ναυτιλιακή επιχείρηση, έχοντας βέβαια πάντα στο πλευρό του, τον γιό του, Μάριο Ηλιόπουλο.

  Η παρακαταθήκη του Παναγιώτη Ηλιόπουλου

  Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, διαισθανόμενος ότι έρχεται το τέλος της ζωής του, ζήτησε και κατέγραψε σε ένα βίντεο, τη φιλοσοφία της ζωής του, απευθυνόμενος σε όλους τους συγγενείς, στους φίλους, σε όλους τους ανθρώπους της ναυτιλίας, σε όλους τους Έλληνες. Ας παρακολουθήσουμε τι είπε στο τελευταίο μήνυμα του:

  “Να αγαπάτε τα πάντα και θα ζείτε ευτυχισμένοι και τα παιδιά σας θα είναι ευτυχισμένοι.

  Εδώ είναι ο Παράδεισος. Το ζήσαμε. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε στη δεύτερη ζωή για να πάμε στον Παράδεισο. Εδώ είναι.

  Βέβαια, άλλοι το βλέπουν και άλλοι δεν το βλέπουν.

  Αγαπώ τις γυναίκες.

  Αγαπώ τη ζωή.

  Αγαπώ τη θάλασσα.

  Αγαπώ τον αέρα.

  Αγαπώ όλο τον κόσμο και είμαι ευτυχής που ζω ακόμα και βλέπω κάθε μέρα τον ήλιο.

  Εγω, δεν έχω πάει ποτέ στο γραφείο και να μην κρατάω ένα λουλούδι.

  Ένα λουλούδι που μυρίζει.

  Είναι δεμένο με την ψυχή μου.

  Είναι δεμένο με την αναπνοή μου, με την ομορφιά του.

  Είμαι δεμένος μαζί του και το αγαπώ.

  Σας αγαπώ όλους.

  Να με θυμάστε.

  Έχω πολλά να πω, αλλά ο χρόνος δεν μου το επιτρέπει να γίνω κουραστικός για όλους σας.

  Σας χαιρετώ και εύχομαι από καρδιάς να είστε ευτυχισμένοι.

  Να είστε αγαπημένοι.

  Να είστε πάντα έτοιμοι για το καλύτερο αύριο, για το καλύτερο και για τα καλύτερα για κάθε ημέρα που έρχεται.

  Κάθε μέρα είναι μια άλλη μέρα.

  Κάθε ημέρα είναι σαν τον ήλιο που φεύγει και ξαναγυρίζει.

  Γι’ αυτό ακολουθείστε την τροχιά του.

  Σας φιλώ.

  Σας αγαπώ.

  Γειά σας”.

  Ο Μάριος Ηλιόπουλος για τον πατέρα του

  Μιλώντας ο Μάριος Ηλιόπουλος για τον πατέρα του, στην εκδήλωση στην οποία ανακοίνωσε την δημιουργία “Ιδρύματος Ηλιόπουλου” με αρχικό κεφάλαιο 2 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των νησιών του Αιγαίου, είπε:

  “Ο πατέρας μου γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στην Καλαμάτα.

  Μεγάλωσε μέσα σε μια οικογένεια αντιστασιακή, ενάντια στον Κατακτητή, με αρχές και μεγάλη αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση και πολύ αγάπη για τη ζωή, με δύο γονείς γρανίτες στη ζωή του.

  Μετά την οικογένεια του, λάτρευε και είχε ιδιαίτερη σχέση με το Αιγαίο και ιδιαίτερα με τις Κυκλάδες.

  Ήταν ερωτευμένος με τις ομορφιές των νησιών, των παραλιών, των σπιτιών, με την μυρωδιά των άγριων λουλουδιών, των φυτών, όπως τα κρινάκια στις παραλίες, το θυμάρι, αλλά και την απίστευτη μυρωδιά του ιωδίου, των καθαρών ελληνικών θαλασσών.

  Πάντα έλεγε: “Εδώ βρίσκεται ο Παράδεισος, μην ψάχνετε να την βρείτε αλλού. Έχω γυρίσει όλο τον Πλανήτη. Δεν έχετε λόγο να ψάχνετε”.

  Τεράστιος , εμπνευστής της ζωής, ηγέτης, σε όλα τα επίπεδα. Απλός, ταπεινός και ταυτόχρονα άρχοντας.

  Το καλοκαίρι το πέρναγε στη Γαύδο, σε 30 τετραγωνικά σπίτι.

  Μου παρέδωσε τη σκυτάλη που είναι βαριά.

  Πάντα έλεγε: “Ακόμα και οι αυτοκρατορίες, όταν ήταν μόνο οικονομικής φύσης, χωρίς υπόβαθρο, παιδεία, υγεία, αρχές και αγάπη, γκρεμίζονται”.

  Πολυτάλαντος, πολυδιάστατος. πολυμήχανος, πολυπράγμων.

  Απίστευτος πατέρας, αγαπούσε την οικογένεια του, το Αιγαίο.

  Μέντορας, της απλής καθημερινής ζωής και των βασικών αρχών.

  Εμπνευστής οραμάτων και ονείρων και πάντα με όραμα.

  Και πάντα έλεγε:

  “Τίποτα δεν είναι τυχαίο, αλλά τίποτα να μην το αφήνεις στην τύχη”.

  Με επιμονή, με υπομονή, με πνεύμα νικητή, κατακτητή, με διορατικότητα και είχε τα επιχειρήματα στην τσέπη του και ήταν καυστικός, επίμων, αλλά ταυτόχρονα γητευτής.

  Με την απλότητα, την αγάπη για τη ζωή και τον θεσμό της οικογένειας.

  Εγώ, ο πατέρας μου και η οικογένεια μου, έχουμε αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι της επαγγελματικής μας ζωής, στη μεταφορά επιβατών στο Αιγαίο.

  Από 12 χρονών έβλεπα τα δελφίνια της εταιρείας Ceres στον Αργοσαρωνικό και ονειρευόμουνα.

  Και με τα όνειρα χτίσαμε πέτρα πέτρα στα 33 χρόνια το όραμα που γίναμε σήμερα”.

  Διαβάστε επίσης:

  Ρωσικό πετρελαιοφόρο: ‘Εκανε μυστική μεταφορά φορτίου κοντά στη Σιγκαπούρη για να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις

  Ίδρυμα Στέλιου Χατζηιωάννου: 7 Υποτροφίες για ειδικότητα κυβερνήτη σκαφών αναψυχής

  Βασίλης Κορκίδης: Όλα τώρα αρχίζουν για το «τι μέλλει γενέσθαι» στην Ευρώπη  ΣΧΟΛΙΑ