• Ναυτιλία

    Maersk: Ώθηση 25% στα κέρδη φέρνει η εκτίναξη της αγοράς containerships

    • Bloomberg
    Soren Skou, Διευθύνων Σύμβουλος της Maersk

    Soren Skou, Διευθύνων Σύμβουλος της Maersk


    Η Moller-Maersk ανακοίνωσε ότι η άνθηση της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι ανέμενε προηγουμένως, οδηγώντας σε αύξηση 25% τα λειτουργικά της κέρδη στο σύνολο του έτους.

    Οι χαμηλότεροι όγκοι ανεβάζουν την τιμή των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, είπε η Maersk, τοποθετώντας τα κέρδη σε περίπου 30 δισ. δολάρια για το 2022.

    Η πρόβλεψη του περασμένου Φεβρουαρίου έκανε λόγο για 24 δισ. δολάρια, ενώ η μέση εκτίμηση αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg κυμάνθηκε στα 28,3 δισ. δολάρια.

    Η μετοχή της Maersk εκτινάχθηκε μέχρι και 9% στην Κοπεγχάγη μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης. Τα κέρδη περιόρισαν τις απώλειες που έχει καταγράψει ο τίτλος από τις αρχές του έτους σε περίπου 16%.

    Σημειώνεται ότι η μετοχή της ναυτιλιακής είχε υπερδιπλασιαστεί κατά την περίοδο 2020-2021.

    Η εταιρεία τόνισε ότι οδηγό για τα αποτελέσματα αποτελεί η «εξαιρετική κατάσταση στην αγορά» με τους υψηλούς ναύλους να διατηρούνται και στο δεύτερο τρίμηνο. Η Maersk, η οποία μεταφέρει περίπου το ένα έκτο των εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, βλέπει την αγορά να ομαλοποιείται στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του έτους.

    Container rates to stay at high levels for longer
    Οι τιμές των containerships θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

    Η Kuehne + Nagel International AG επίσης υποστήριξε ότι οι συμφορήσεις σε εμπορικά σημεία θα διαρκέσουν περισσότερο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η ήδη τεταμένη κατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας επιδεινώθηκε περαιτέρω» τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Η ελβετική εταιρεία δημοσίευσε κέρδη πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

    Η διαταραχή επέτρεψε στις εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να χρεώνουν 71% υψηλότερες τιμές από ό,τι πέρυσι, είπε η Maersk. Τώρα βλέπει τον κίνδυνο συρρίκνωσης της παγκόσμιας αγοράς εμπορευματοκιβωτίων φέτος, προβλέποντας ότι η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί κατά 1% ή θα αυξηθεί κατά 1%, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη ανάπτυξης 2% έως 4%.

    Η Maersk πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου στις 4 Μαΐου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Maersk: Αναστέλλει τις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων στη Ρωσία

    Moller-Maersk: Εξαγοράζει εταιρεία φορτηγών έναντι 1,68 δισ. δολαρίων – Προειδοποιήσεις για την αγορά containerships

     



    ΣΧΟΛΙΑ