Το λιμάνι του Βόλου είναι ευάλωτο σε ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, όπως αναφέρθηκε στο κλειστό θεματικό εργαστήριο (workshop) με θέμα την Αξιολόγηση Κινδύνου και Τρωτότητας στην Κλιματική Αλλαγή (Climate Risk and Vulnerability Assessment – CRVA), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν διά ζώσης και διαδικτυακά, εκπρόσωποι του Υπερταμείου (Growthfund), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), της Εταιρείας Μελετών Rogan, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, των δήμων Ρήγα Φεραίου και Νοτίου Πηλίου, του ΙΟΒΑΘ, καθώς και στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

1

Κατά τη διάρκεια του workshop παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης CRVA και συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα προσαρμογής και ανθεκτικότητας, τα οποία θα αξιοποιηθούν στον επιχειρησιακό και αναπτυξιακό σχεδιασμό του λιμένα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Σωκράτης Αναγνώστου, ευχαρίστησε το Υπερταμείο για τη μελέτη τρωτότητας που ανέθεσε για το λιμάνι του Βόλου, επισημαίνοντας ότι «η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα.

Εμείς το διαπιστώνουμε τις τελευταίες ημέρες με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία βέβαια δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, αλλά μας δείχνει τι προβλήματα παρουσιάζονται ή πρόκειται να παρουσιαστούν.

Μεταξύ άλλων, έχουμε και το θέμα με τις φερτές ύλες και τα σκουπίδια που μας ήρθαν από τους δύο χειμάρρους το 2023. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα γι αυτό είναι καλό να γίνονται μελέτες, που μας δείχνουν τι μπορούμε να κάνουμε όχι μόνο άμεσα, αλλά και σε βάθος χρόνου».

Το πρόβλημα της καθίζησης

Όσον αφορά στα κύρια ευρήματα από την αξιολόγηση τρωτότητας του λιμένα, καταγράφεται σύμφωνα με τους ειδικούς από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εδαφικών Μετακινήσεων (EGMS), για την περίοδο 2019–2023, ένα συνεχιζόμενο φαινόμενο καθίζησης στο λιμάνι του Βόλου, με μέση ταχύτητα περίπου 2,05 mm/έτος.

Η καθίζηση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε κατακόρυφη μετατόπιση της τάξης των 51 mm, 92 mm και 154 mm έως το τέλος των ετών 2050, 2070 και 2100 αντίστοιχα, σε σχέση με τις σημερινές συνθήκες.

Επίσης, καταγράφεται σημαντική άνοδος της μέσης στάθμης της θάλασσας η οποία σε συνδυασμό με τα φαινόμενα καθίζησης, αναμένεται να οδηγήσει στην ανάγκη αύξησης του ύψους των κρηπιδωμάτων και των προβλητών, ώστε να διατηρηθούν οι κατάλληλες συνθήκες πρόσδεσης των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι.

Ο προσήνεμος μόλος και ο κυματοθραύστης χρήζουν παρεμβάσεων υπό τις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες, όσον αφορά τη δράση του κυματισμού.

Βάσει των πλέον πρόσφατων Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας της Ελλάδας (SDKP EL08 P07, 2023), το λιμάνι του Βόλου είναι ευάλωτο σε ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, με την πλημμυρική επιφάνεια να καλύπτει σημαντικό τμήμα των υφιστάμενων υποδομών στα βόρεια και δυτικά τμήματα της λιμενικής ζώνης.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας της Ελλάδας (SDKP EL08 P13, 2023), οι ακραίες (πλημμυρικές) παροχές των ποταμών Κραυσίδωνα και Ξηριά αναμένεται να γίνουν διπλάσια συχνές στο μέλλον εντείνοντας δυνητικά τις επιπτώσεις των πλημμυρών στις μεταφορές και στις λιμενικές λειτουργίες.

Επιπλέον, η μεταφορά φερτών υλών θα αυξηθεί, οδηγώντας σε αύξηση του όγκου αποθέσεων ιζημάτων στη λιμενολεκάνη κατά περίπου 15–20%. Για την αποφυγή αυξημένων αναγκών συντήρησης μέσω εκβαθύνσεων στη λιμενολεκάνη, απαιτείται η δημιουργία λεκανών ανάσχεσης και παγίδων φερτών υλών ανάντι των προαναφερθέντων ποταμών.

Διαβάστε επίσης: 

Κικίλιας: «Όταν ένας πολιτικός αναλαμβάνει ένα έργο, οφείλει να το ολοκληρώνει»

Μάχη για το μέλλον της ΔΕΘ: «Να τρέξει τώρα η ανάπλαση», λέει η Αηδονά – Στο τραπέζι και το δημοψήφισμα

Metlen: Στους επικρατέστερους για την εξαγορά της Aluminium Dunkerque – Μάχη με δύο αραβικά γκρουπ