• Ναυτιλία

    Λιμάνι Πειραιά: Το Πράσινο Λιμάνι της Μεσογείου

    • Σάββας Αθανασίου

    Αποδεδειγμένα, το λιμάνι του Πειραιά μπαίνει σε μια νέα εποχή ευημερίας με κοινά οφέλη για την ελληνική κοινωνία και τους μετόχους. Εντός αυτού του πλαισίου η στρατηγική αναβάθμισης του Λιμένος περιλαμβάνει ως κύρια προτεραιότητα την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης η οποία σέβεται και μεριμνά για το περιβάλλον. Κύρια πρόκληση είναι οι επόμενες γενιές να παραλάβουν ένα αποδοτικό λιμάνι, το οποίο όμως θα αποτελεί συνάμα και περιβαλλοντικό πρότυπο σε ευρωπαϊκό και γιατί όχι σε παγκόσμιο επίπεδο. Το λιμάνι του Πειραιά κατέχει ήδη πολύ σημαντικές περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις και τίτλους από τα κορυφαία περιβαλλοντικά δίκτυα και αποδεδειγμένα υλοποιεί δράσεις και πρωτοβουλίες στηρίζοντας το όραμα της εταιρείας για το Πράσινο Λιμάνι της Μεσογείου. Ενδεικτικά αναφέρονται η ένταξη του ΟΛΠ στο Δίκτυο Οικολογικών Λιμανιών της Ευρώπης Eco Port Status και η πιστοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001:2015 για την Περιβαλλοντική Διαχείριση από την Lloyd’s Register.

    Η εταιρεία αναγνωρίζει τόσο τις υποχρεώσεις της απέναντι στο περιβάλλον όσο και την ανάγκη συνεχούς βελτίωσης των περιβαλλοντικών επιδόσεών της, έτσι ώστε να επιτυγχάνει μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη σε αρμονία με την προστασία του περιβάλλοντος.

    Όλη η Διοίκηση του ΟΛΠ το γνωρίζει καλά αυτό έχοντας πλήρη επίγνωση των ζητημάτων και ως εκ τούτου λαμβάνει σημαντικά μέτρα είτε πρόληψης είτε αντιμετώπισης ήδη υπαρχόντων περιβαλλοντικών ζητημάτων με τεράστιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον και ειδικά στο θαλάσσιο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται.

    Η στρατηγική που ήδη εφαρμόζεται είναι πλήρης και αυστηρή και η στόχευση είναι πολύπλευρη καθώς αφορά στην πρόληψη προστασίας του περιβάλλοντος και στην ελαχιστοποίηση του αντικτύπου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον Λιμένα, αλλά και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με μέτρα αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών CO2 και την ενεργειακή αυτονομία του λιμανιού με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο παραγωγής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΛΠ Α.Ε. έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί φωτοβολταϊκό σταθμό εντός του λιμένα που παράγει ενέργεια μέχρι και 430 kWp.

    Στο πλαίσιο του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζει, η ΟΛΠ Α.Ε. έχει επεξεργαστεί και υλοποιήσει συγκεκριμένη περιβαλλοντική πολιτική, διαδικασίες εφαρμογής και ενημερώνει σε μόνιμη βάση τις περιβαλλοντικές παραμέτρους που σχετίζονται με όλες τις δραστηριότητες, ενώ στοχεύει στη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών της. Έτσι, ο λιμένας του Πειραιά δεσμεύεται από τις αρχές της Πράσινης Βίβλου της ESPO και καθορίζει σκοπούς και στόχους για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής του απόδοσης. Πιο συγκεκριμένα, υλοποιούνται ολοκληρωμένα προγράμματα παρακολούθησης της ποιότητας του ακουστικού και του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος καθώς και θαλασσίων υδάτων και ιζημάτων. Παράλληλα η εταιρεία εφαρμόζει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων που παράγονται σε χερσαίες εγκαταστάσεις καθώς και σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων πλοίων και αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών θαλάσσιας και χερσαίας ρύπανσης.

    Η απευθείας στήριξη της κοινωνίας

    Κύρια μέριμνα και σημαντικό μέρος της στρατηγικής ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και της Cosco αποτελεί η απευθείας στήριξη της κοινωνίας με ποικίλους τρόπους μέσω συστηματικών και στοχευμένων ενεργειών σε ετήσια βάση. Ο ΟΛΠ πραγματοποιεί κάθε χρόνο σπουδαίο έργο μέσω της συμβολής του στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στη νέα γενιά και την οικογένεια αλλά και της προσφοράς του σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ενδεικτικά αναφέρονται οι χορηγίες για την εκπόνηση μεταπτυχιακών σπουδών καθώς και για την ανακατασκευή εγκαταστάσεων και παιδικών κατασκηνώσεων. Ως σταθερός υποστηρικτής του αθλητισμού η ΟΛΠ Α.Ε. υποστηρίζει διαχρονικά αθλητικές ομάδες και συλλόγους ενώ πρόσφατα προχώρησε και σε άλλη μία ενέργεια στηρίζοντας   ως Χρυσός Χορηγός την  ελληνική αποστολή στους  χειμερινούς  Ολυμπιακούς  Αγώνες.

    Σημαντική πεποίθηση όλης της Διοίκησης είναι ότι το Λιμάνι σε κάθε περίπτωση ανήκει στους πολίτες και ως εκ τούτου μεγάλο μέρος εκτάσεων αξιοποιούνται προς όφελος των κατοίκων των γύρω περιοχών και ευρύτερα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η παραχώρηση συνολικής έκτασης 13,761 τ.μ. και κτιρίου στο Υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων και το πλάνο κατασκευής ενός σύγχρονου ποδηλατοδρόμου και μιας πρότυπης παιδικής χαράς εντός του λιμένα στον χώρο της κρουαζιέρας.

    Ανάμεσα στις πιο Βιώσιμες Εταιρείες στην Ελλάδα 2022  

    Ο τρόπος διαχείρισης του Λιμένα Πειραιά σε συνδυασμό με την λελογισμένη και ορθή εταιρική διακυβέρνηση της Διοίκησης του ΟΛΠ οδήγησαν σε ένα πολύ υψηλό σκορ σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης, αναφορικά με τον νέο και πολύ σημαντικό δείκτη ESG. Ο ΟΛΠ εξαιτίας των υψηλών αυτών επιδόσεων του είχε εξαρχής συμπεριληφθεί στις  εισηγμένες εταιρείες που συμμετέχουν στον νέο δείκτη ΑΤΗΕΧ ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επιπλέον, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά βρίσκεται στη λίστα με τις πιο Βιώσιμες Εταιρείες στην Ελλάδα για το 2022 σύμφωνα  με  την  ανακοίνωση  του  Quality  Net  Foundation για  τα  Ετήσια  Αποτελέσματα  Αξιολόγησης  των επιχειρηματικών επιδόσεων στη Βιώσιμη Ανάπτυξη με βάση τα κριτήρια ESG. Η ένταξη των επιχειρήσεων στην εν λόγω λίστα, «The most Sustainable Companies in Greece», αποτελεί την ανώτατη διάκριση Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα.

    Υψηλές επενδύσεις και εντυπωσιακή ανάπτυξη

    Είναι γεγονός πως οι επενδύσεις του παγκόσμιου κολοσσού της διεθνούς ναυτιλίας, της COSCO Shipping, στην ελληνική αγορά μέσω του ΟΛΠ έχουν ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Το πλειοψηφικό πακέτο του μεγάλου επενδυτή ανέρχεται σήμερα σε ποσοστό 67% και η ανάπτυξη του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας είναι θεαματική. Μάλιστα, το λιμάνι του Πειραιά βελτίωσε συνολικά την κατάταξή του σε παγκόσμιο επίπεδο και κατάφερε να είναι κορυφαίο λιμάνι στη Μεσόγειο και να βρίσκεται ακόμη μέσα στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη.

    Οι επενδύσεις στον Λιμένα Πειραιά αλλά και όλα τα έργα υλοποιούνται στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και μιας προσέγγισης ολιστικής στρατηγικής με στόχο τη συνολική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του. Ως εκ τούτου πρόκειται για ανάπτυξη, η οποία γίνεται αισθητή σε όλους τους τομείς του λιμανιού, από τη δυναμική της κρουαζιέρας, με ολοκληρωμένη διαχείριση και εξυπηρέτηση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων και ανεφοδιασμού με πόρους που καλύπτονται σχεδόν εξολοκλήρου τοπικά μέχρι και τη δραστηριότητα διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, η οποία έχει αναβαθμίσει συνολικά τον ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές εμπόριο και το Λιμάνι ήδη να θεωρείται ως ο μεγαλύτερος εφοδιαστικός κόμβος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

    Ιστορικά υψηλά οικονομικά αποτελέσματα

    Τα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά για τη χρήση του έτους 2022, εμφάνισαν εκ νέου αύξηση του κύκλου εργασιών της, ο οποίος ανήλθε σε €194,6 εκατ. έναντι €154,2 εκατ. της χρήσης 2021, παρουσιάζοντας αύξηση ποσού €40,4 εκατ. ή ποσοστό 26,2%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €74,7 εκατ. έναντι €49,2 εκατ. της χρήσης 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 51,7%.

    Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €52,9 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 43,9% σε σχέση με τα €36,8 εκατ. της χρήσης του 2021. Τέλος, το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή ανήλθε σε €1,04 αυξημένο κατά 65% σε σχέση με το 2021 όπου ήταν €0,63.

    Τα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά για τη χρήση του έτους 2022 αποτελούν τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία της ΟΛΠ Α.Ε., αναφορικά με τα έσοδα αλλά και την κερδοφορία, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της στρατηγικής που ακολουθείται. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Yu Zenggang: «Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2022 επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η εφαρμοζόμενη στον λιμένα στρατηγική ανάπτυξης υψηλής ποιότητας αποδίδει πλήρως και είναι η ενδεδειγμένη. Συνδυαζόμενη με τα μεγάλα έργα αναβάθμισης του λιμένα και τις στοχευμένες επενδύσεις, που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια από την ΟΛΠ Α.Ε., εξασφαλίζει τις συνθήκες ώστε ο Πειραιάς να αναγνωρίζεται σήμερα διεθνώς ως ένα από τα πιο σημαντικά και ανταγωνιστικά λιμάνια της Ευρώπης. Τα ιστορικά αποτελέσματα μας γεμίζουν αισιοδοξία και δύναμη ώστε με την ίδια μέθοδο, συστηματικότητα και συνέπεια να συνεχίσουμε να κρατάμε το λιμάνι ψηλά, δημιουργώντας επιπρόσθετη αξία για όλους».

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Posidonia Sea Tourism Forum