• Ναυτιλία

    Κρουαζιέρα: Απαισιόδοξες προβλέψεις για την φετινή σεζόν – «Μηδένισαν» οι κρατήσεις


    Μια εξαιρετικά δύσκολη σεζόν, με μειωμένη κίνηση αναμένεται για την ελληνική κρουαζιέρα.

    Αν και οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένη, αφού κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η πανδημία του κορονοϊού, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πως η φετινή σεζόν θα επηρεαστεί έντονα από τις επιπτώσεις του θανατηφόρου ιού στην ψυχολογία των τουριστών, καθώς θεωρούν απίθανο να ανατραπεί σε σύντομο διάστημα το αρνητικό κλίμα που επικρατεί γύρω από τις κρουαζιέρες σε παγκόσμια κλίμακα.

    «Πολύ δύσκολα κάποιος θα επιλέξει να κάνει διακοπές με κρουαζιερόπλοιο σε τόσο σύντομο διάστημα, ακόμη και εάν στο επόμενο διάστημα υποχωρήσει ο φόβος που υπάρχει σήμερα», αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως οι περισσότεροι τουρίστες θα προτιμήσουν να κάνουν διακοπές σε κάποιο θέρετρο της χώρας τους.

    Ήδη, όπως λένε, στην Ιταλία αρχίζει και εκφράζεται αυτή η τάση. Επιπλέον, σπεύδουν να τονίσουν οι κρατήσεις είναι πλέον μηδενικές ενώ είχε προηγηθεί κύμα ακυρώσεων εξαιτίας του φόβου για τον κορονοϊό. Αρκετοί είναι και αυτοί που έχουν μεταθέσει τις κρουαζιέρες για την επόμενη χρονιά, με το σκεπτικό πως μέχρι τότε θα έχει αντιμετωπισθεί η υγειονομική κρίση.

    Την ίδια ώρα, μετά τις Carnival και MSC, την απόφαση να αναστείλει τις κρουαζιέρες στην Μεσόγειο έλαβε και η Celestyal Cruises. Ειδικότερα, η εταιρεία που χρησιμοποιεί ως βάση τον Πειραιά ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά τις κρουαζιέρες της έως την 1η Μαΐου 2020, «ως αποτέλεσμα των αναπόφευκτων συνθηκών που προκύπτουν λόγω της συνεχούς εξάπλωσης του COVID-19 και των οδηγιών και περιορισμών που θέτουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την απαγόρευση των ταξιδιωτικών μετακινήσεων».

    Πηγές της εταιρείας αναφέρουν πως καταλυτικό ρόλο έπαιξε η απόφαση του Αμερικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει όλες τις πτήσεις από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για 30 μέρες, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού καθώς το 60% των επιβατών της, προέρχονται από την αμερικάνικη αγορά.

    Στην απόφασή της μέτρησε και ο αυξανόμενος αριθμός λιμένων που απαγορεύουν την επι/αποβίβαση σε επιβάτες συγκεκριμένων εθνικοτήτων που μεταφέρουν τα κρουαζιερόπλοια.

    Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό, δίνει τη δυνατότητα για όσους επιβάτες έχουν καταβάλλει το αντίτιμο της κρουαζιέρας να επιλέξουν είτε την εξαργύρωση για μία μελλοντική κρουαζιέρα (Future Cruise Credit) αξίας 120% της αξίας της αρχικής κράτησης, είτε επιστροφή του συνολικού ποσού που είχαν καταβάλει.

    Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εξαργυρώσουν για μια μελλοντική κρουαζιέρα (Future Cruise Credit) μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2021, σε οποιοδήποτε από τα δρομολόγιά της.



    ΣΧΟΛΙΑ