• Ναυτιλία

    Κωνσταντίνος Καρούσης: «Η φωνή της λογικής της ελληνικής ναυτιλίας»

    Ντίνος Καρούσης

    Ντίνος Καρούσης


    Ο Κωνσταντίνος Καρούσης, που διευθύνει την ναυτιλιακή εταιρεία Chios Navigation (Hellas), είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλίας, με συμμετοχή, τόσο στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όσο και στην Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.

    Η ναυτιλιακή ιστορία της οικογένειας Καρούση αρχίζει με την πλοιοκτησία ιστιοφόρων τον 19ο αιώνα και αργότερα με τη απόκτηση ατμοπλοίων.

    Η καταγωγή της οικογένειας είναι από τη Χώρα της Χίου, αλλά δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από την βρετανική πρωτεύουσα όπου είχαν συγκεντρωθεί στη διάρκεια το πολέμου Έλληνες πλοιοκτήτες και ναυτικοί.

    Ο Ισίδωρος Καρούσης ( 1918- 1992) και Δημήτριος Καρούσης ( 1919 -1992), γιοι του Κωνσταντίνου Καρούση, θεωρούνται οι δημιουργοί της σύγχρονης ναυτιλιακής δραστηριότητας της οικογένειας.

    Ο Ισίδωρος Καρούσης εργάστηκε στο Λονδίνο στην εταιρεία Λούζη – Καρρά, αλλά το 1960 σε συνεργασία με τον αδελφό του, Δημήτριο και τα αδέλφια Νικόλαο και Ιωάννη Πίττα, ίδρυσαν την ναυτιλιακή εταιρεία Chios Navigation Company Ltd.

    To 1991, η οικογένεια Πίττα, αποχώρησε από την εταιρεία και έκτοτε η εταιρεία Chios Navigation (Hellas) ltd, διευθύνεται από τον Κωνσταντίνο Ισ. Καρούση, που γεννήθηκε το 1952 και τον Ανδρέα Σταματίου, που γεννήθηκε το 1950, ο οποίος νυμφεύθηκε την Άννα, Δημητρίου, Καρούση.

    Ο Κωνσταντίνος Καρούσης, πριν από λίγες ημέρες τιμήθηκε με το “Βραβείο Ευκράντη 2022 για την Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας”.

    Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, μιλώντας για την βράβευση και την προσφορά του Ντίνου Καρούση, είπε:

    “Είμαι πολύ χαρούμενη, που αυτό το βραβείο, απονέμεται στον αγαπητό φίλο και συνάδελφο, Ντίνο Καρούση. Αγαπητέ Ντίνο, κατ’ αρχάς να σε συγχαρώ για την διάκριση σου αυτή, η οποία δικαιωματικά σου αξίζει.

    Ο Ντίνος, έχει διαγράψει μια επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία και έχει δημιουργήσει μια υπέροχη οικογένεια. Με την ισχυρή του προσωπικότητα και τις τεκμηριωμένες απόψεις και τοποθετήσεις του, έχει κερδίσει την αναγνώριση και την αγάπη όλων μας, τόσο στην ελληνική, όσο και στην διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

    Γνώρισα τον Ντίνο, στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, όπου συνεργαζόμαστε επί μια δεκαετία. Ο Ντίνος για μένα είναι η φωνή της λογικής. Τον χαρακτηρίζει η ευγένεια, η δικαιοσύνη, η αφοσίωση, η πίστη και η ακεραιότητα. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για την στενή μας συνεργασία στο προεδρείο της Ένωσης μας, για την εμπιστοσύνη του και για την εμπιστοσύνη που εμπνέει.

    Ο Ντίνος είναι πάντα παρών, συνεπής και αποτελεσματικός. Ντίνο, με την ευκαιρία της βράβευσης σου, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και δημόσια για την δυναμική εκπροσώπηση και ισχυροποίηση των θέσεων μας στα διεθνή φόρα, ως κομβικό μέλος των ασφαλιστικών οργανισμών του κλάδου μας. Να σε ευχαριστήσω επίσης για τις υπηρεσίες που προσφέρεις, όχι μόνο από την θέση σου στην Ένωση μας, αλλά και της θέσης σου ως αντιπροέδρου, του Creek Shipping Co -operation Committee. Πάντα, ενεργός, πιστός και άξιος θεματοφύλακας της Ναυτιλίας των Ελλήνων. Αγαπητέ Ντίνο, έχεις τα συγχαρητήρια όλων μας.

    Ο Κωνσταντίνος Καρούσης, παραλαμβάνοντας, το βραβείο, τόνισε με ιδιαίτερη συγκίνηση:

    «Έχοντας γεννηθεί στο Λονδίνο από γονείς Χιώτες, η ναυτιλία από μικρής ηλικίας ήταν μέσα στην καρδιά μου. Ήταν λοιπόν εύκολο για εμένα, αρχικά ως μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής παροικίας του Λονδίνου και στη συνέχεια ως μέλος διεθνών σωματείων να προβάλλω όσο μπορούσα την ελληνική ναυτιλία για την οποία ήμουν και παραμένω ιδιαίτερα υπερήφανος. Σας ευχαριστώ από καρδιάς».

    «Με δεδομένη τη διαχρονικά έντονη επιχειρηματική παρουσία της οικογένειας Καρούση στο City του Λονδίνου, ο Κωνσταντίνος Καρούσης αποτελεί επίσης ενεργό μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας της βρετανικής πρωτεύουσας.

    Από το 1990 εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Greek Shipping Co-operation Committee, ενώ είναι αντιπρόεδρος του «Committee» από το 2002 μέχρι και τις μέρες μας», αναφέρει στην εισήγηση της η Κριτική επιτροπή των βραβείων Ευκράντη και τονίζει ότι στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καρούση «αναγνώρισε το εύρος των δράσεών του εντός και εκτός Ελλάδος και τη διαχρονική προσπάθειά του για ισχυροποίηση των θέσεων της ελληνικής ναυτιλίας στα διεθνή fora, καθώς η δυναμική προσωπικότητά του, οι πολύπλευρες γνώσεις του, η αγάπη του για την Ελλάδα και τη διατήρηση της ελληνικής ναυτοσύνης τον καθιστούν ένα ιδιαίτερα αγαπητό μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και έναν gentleman της διεθνούς ναυτιλίας».

    Ο Κωνσταντίνος Καρούσης, εκτός από την ιδιαίτερα επιτυχημένη επιχειρηματική του πορεία, χαίρει της εκτίμησης του συνόλου της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, και γι’αυτόν τον λόγο, εδώ και αρκετές δεκαετίες, είναι μέλος στα διοικητικά συμβούλια των φορέων συλλογικής εκπροσώπησης του ελληνικού εφοπλισμού. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρούσης αποτελεί εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών από το 2012 έως και σήμερα.

    Διαβάστε επίσης

    Βαρβιτσιώτης: Υπάρχουν σήμερα πιο φθηνά οικογενειακά εισιτήρια απ’ ότι ήταν την προηγούμενη εβδομάδα

    Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Ξεπερνούν το 20% οι εκπτώσεις – Στόχος η ελληνική οικογένεια να ταξιδέψει στα νησιά

    Σδούκου: Η συνεισφορά των ΑΕΙ στην ενεργειακή μετάβαση μπορεί και πρέπει να επεκταθεί



    ΣΧΟΛΙΑ