• Ναυτιλία

    Κυβερνοεπίθεση την ημέρα του halloween σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες – Έπεσαν τα συστήματα επικοινωνίας

    Δημήτρης Θεοδοσίου, CEO Danaos Management Consultants


    Τεράστια προβλήματα στα συστήματα επικοινωνίας τους αντιμετώπισαν αρκετές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που έπεσαν θύματα κυβερνοεπίθεσης την ημέρα του halloween με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντικά αρχεία.

    Πρόκειται για επιθέσεις ransomware, ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που κλειδώνει μια ηλεκτρονική συσκευή ή κρυπτογραφεί το περιεχόμενό της και στη συνέχεια εκβιάζει το χρήστη να πληρώσει λύτρα για να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στο περιεχόμενό του.

    Αρκετές από τις ελληνικές ναυτιλιακές που έπεσαν θύματα, χρησιμοποιούσαν τα συστήματα επικοινωνίας της Danaos Management Consultants και ήρθαν σε άμεση επαφή με την εταιρεία.

    Ορισμένα στελέχη που μίλησαν στο mononews.gr επισήμαναν ότι η κυβερνοεπίθεση μπλόκαρε την επικοινωνία τους με πλοία, προμηθευτές, πράκτορες, ναυλωτές, προμήθειες κλπ, ενώ παράλληλα χάθηκαν τα αρχεία με την αλληλογραφία τους.

    Η Danaos Management Consultants έστειλε οδηγίες στους πελάτες της, ζητώντας τους μεταξύ άλλων να “κρατήσουν άμεσα ένα image back up των κρίσιμων αρχείων του υπολογιστή τους σε εξωτερικό δίσκο, είτε πληρώσουν τα λύτρα είτε όχι”.

    Ορισμένες εταιρείες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε λύσεις έκτακτης ανάγκης προκειμένου να επικοινωνήσουν με τα πλοία τους, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά email ενώ υποστήριξαν ότι μέχρι και την Δευτέρα το απόγευμα, το πρόβλημα δεν είχε αποκατασταθεί από την Danaos, εκφράζοντας μάλιστα τον φόβο ότι αυτό θα αργήσει να γίνει.

    Παράλληλα, επισήμαναν ότι αν δεν ανακτήσουν τα πολύτιμα αρχεία τους η ζημιά θα είναι μεγάλη και το θέμα θα αναλάβουν οι νομικές τους υπηρεσίες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής κατά της Danaos Management Consultants.

    Τι λέει η Danaos Management Consultants

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Danaos Management Consultants, Δημήτρης Θεοδοσίου, μιλώντας στο mononews.gr επισήμανε ότι η κυβερνοεπίθεση χτύπησε περίπου το 10% των πελατών τους και ότι επί 48 ώρες οι τεχνικοί της εταιρείας έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τις βλάβες που υπέστησαν τα συστήματα επικοινωνίας που τους παρέχουν και για να ανακτήσουν τα αρχεία τους. Παράλληλα, υποστήριξε ότι έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα στους περισσότερους πελάτες της και εκτίμησε ότι μέχρι το βράδυ θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και στους υπόλοιπους.

    “Εμείς σαν Danaos δεν έχουμε πρόβλημα. Η κυβερνοεπίθεση του halloween έπληξε τα συστήματα των πελατών μας και κρυπτογράφησε τα αρχεία τους”, τόνισε.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ανέθεσε σε ειδική εταιρεία να εξετάσει το συμβάν και να προχωρήσει σε πλήρη ανάλυση του τρόπου με τον οποίο το κακόβουλο λογισμικό εισήλθε στα συστήματα των πελατών της Danaos. “Δεν φαίνεται να είναι κάτι για το οποίο έχουμε εμείς ευθύνη αλλά θα περιμένουμε το πόρισμα των ειδικών”, εξήγησε ο κ. Θεοδοσίου.

    “Η Danaos Management Consultants ιδρύθηκε το 1986 και είναι η ηγέτιδα εταιρεία σε θέματα Information Technology για τον κλάδο της ναυτιλίας. Έχουμε στο πελατολόγιο μας όλη την ελληνική και τη μισή διεθνή ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών εταιρειών της Ινδίας, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ. Δεν μπορεί ένα περιστατικό κυβερνοεπίθεσης να χαλάσει την εικόνα που έχουμε δημιουργήσει επί 36 χρόνια”, κατέληξε ο κ. Θεοδοσίου.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ