Ναυτιλία

Κερδίζει έδαφος ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο η Αθήνα

Λιμάνι Πειραιά


Τον δείκτη με την απόδοση των μεγαλύτερων διεθνών ναυτιλιακών κέντρων «2020 Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development (ISCD) Index» δημοσίευσε, για έβδομη χρονιά, το Baltic Exchange, σε συνεργασία με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο δείκτης παρέχει μια ανεξάρτητη κατάταξη της απόδοσης των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου που προσφέρουν λιμενικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες.

Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην πρώτη θέση για έβδομη συνεχόμενη χρονιά και ακολουθεί το Λονδίνο, η Σαγκάη, το Χονγκ Κόνγκ και το Ντουμπάι.

Η Αθήνα κέρδισε δυο θέσεις σε σύγκριση με το 2019 και ανέβηκε στην όγδοη θέση.

Το Λονδίνο και το Ντουμπάι είναι τα μόνα στα πέντε κορυφαία διεθνή ναυτιλιακά κέντρα εκτός Ασίας, με το Λονδίνο να ανεβαίνει μία θέση στη δεύτερη θέση.

Συνεχίστηκε η άνοδος στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου με το Ντουμπάι να διατηρεί την πέμπτη θέση, ενώ η Αθήνα όπως προαναφέρθηκε, από την δέκατη θέση πέρυσι φέτος βρέθηκε στην όγδοη θέση.

Η Σιγκαπούρη διατήρησε τη θέση της ως ο σημαντικότερος ναυτιλιακός κόμβος στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, και την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη για επτά συνεχόμενα χρόνια.

Το Λονδίνο, με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η παροχή χρηματοοικονομικών, ασφαλιστικών και νομικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, ανέβηκε στη δεύτερη θέση μετά την πτώση στην τρίτη θέση το 2018 και το 2019.

Ως το μεγαλύτερο λιμάνι όσον αφορά τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, η Σαγκάη σημείωσε σταθερή βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων και των επιπέδων υπηρεσιών και ανέβηκε στην τρίτη θέση για πρώτη φορά.

Το Χονγκ Κονγκ έπεσε στην τέταρτη θέση κυρίως λόγω της μείωσης της διακίνησης φορτίου. 

Το Ντουμπάι, ως ο κορυφαίος ναυτιλιακός κόμβος στη Μέση Ανατολή, κατέλαβε την πέμπτη θέση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Το Ρότερνταμ και το Αμβούργο διατήρησαν επίσης τις θέσεις τους από το 2018, και συγκεκριμένα την έκτη και την έβδομη θέση αντίστοιχα.

Επωφελούμενη από ένα βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον, η Αθήνα ανήλθε στην όγδοη θέση.

Η Νέα Υόρκη-Νιου Τζέρσεϋ έπεσε κατά μία θέση, ενώ το Τόκιο ανέβηκε μία θέση, επιστρέφοντας στις πρώτες 10 θέσεις.

Για την δημιουργία της λίστας κατάταξης των διεθνών ναυτιλιακών κέντρων ο ISCD λαμβάνει υπόψη του διάφορους παράγοντες όπως τον αριθμό διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, το βάθος και το εύρος των επαγγελματικών υπηρεσιών θαλάσσιας υποστήριξης που παρέχει  και το γενικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Για παράδειγμα στο τομέα των προσφερόμενων ναυτιλιακών υπηρεσιών, η Αθήνα βρίσκεται την έκτη θέση με το Λονδίνο να κατέχει την πρώτη και η Σιγκαπούρη τη δεύτερη.
Σαν κέντρο ναυλομεσιτείας η Αθήνα ανεβαίνει και άλλες θέσεις και βρίσκεται στην τρίτη της παγκόσμιας κατάταξης με το Λονδίνο στην πρώτη θέση και τη Σιγκαπούρη στη δεύτερη.ΣΧΟΛΙΑ