• Ναυτιλία

    Κ. Μητσοτάκης: Έτσι θα τονώσω την ελληνική ναυτιλία

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Στο πλαίσιο των Growth Awards και ύστερα από σχετική ερώτηση που του έγινε, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική ναυτιλία, στα μέτρα που θα έπαιρνε για να την τόνωση της αλλά και στις προοπτικές για ανάπτυξη στη χώρα μας μέσω του ναυτιλιακού κλάδου.

    Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι: «Η ελληνική ναυτιλία, ειδικά η ποντοπόρος ναυτιλία μεγαλούργησε, γιατί ακριβώς δεν χρειάστηκε καμία παρέμβαση του ελληνικού Κράτους. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που τόσοι Έλληνες εφοπλιστές κατάφεραν και διακρίθηκαν σε μια σκληρή, παγκόσμια, ανταγωνιστική αγορά. Εγώ καλώ το ελληνικό ναυτιλιακό και εφοπλιστικό κεφάλαιο να επενδύσει στην Ελλάδα. Και να το κάνει με αίσθηση ασφάλειας, αλλά και πατριωτισμού.

    Έχουμε τέτοια παραδείγματα Ελλήνων που διακρίθηκαν στη ναυτιλία και επένδυσαν στη χώρα μας, πρωτίστως στον τουρισμό με επιμονή, υπομονή, αλλά τελικά και με πολύ μεγάλη επιτυχία. Και αυτό πρέπει να γίνει περισσότερο. Και νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε και έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο των επενδύσεων που συνήθως σκέφτεται κανείς με τις τουριστικές υποδομές. Να δούμε παραδείγματος χάριν πως το εφοπλιστικό κεφάλαιο μπορεί να στηρίξει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

    Θα ήθελα να δω περισσότερους Έλληνες εφοπλιστές να βάζουν μικρά ποσά και να γίνονται αυτό που λέμε angel investors σε ελληνικά start ups. Και αν χρειαστεί να δώσουμε και κάποια φορολογικά κίνητρα για να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία τέτοιων κεφαλαίων, αυτό θα είναι μια υπηρεσία η οποία θα συνδέει την κοινωνική ευθύνη απέναντι στην Πατρίδα με τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αλλά σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η χώρα χρειάζεται κεφάλαια. Και πριν απευθυνθούμε στους ξένους, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους Έλληνες. Και το δείγμα γραφής θα το δώσουμε πρώτα. Και την πίστη στην Πατρίδα μας θα την δώσετε εσείς, δηλαδή, οι Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι θα επενδύσουν και οι οποίοι θα ξεκινήσουν βέβαια -και αυτό αφορά και εσάς κ. Καραμούζη και εσάς κ. Καραντέα και με την ιδιότητα του τραπεζίτη- επιστρέφοντας και τις εταιρικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

    ναυλαγορά ναυτιλία

    Διότι, αν πραγματικά υπάρχει πίστη την επόμενη ημέρα στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και αν υπάρχει μια γενικότερη θετική διάθεση απέναντι στις τράπεζες, εμπιστοσύνη απέναντι στο πολιτικό σύστημα, το πρώτο βήμα γι’ αυτήν την εμπιστοσύνη πριν γίνουν οι επενδύσεις είναι πολύ πιο εύκολο να επιστρέψουν οι εταιρικές καταθέσεις. Και θα επιστρέψουν με μια εντολή, πατώντας ένα κουμπί. Άρα, σε αυτήν την προσπάθεια, την οποία θα κάνουμε για την ανάταξη της χώρας, θα πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη.

    Νομίζω ότι ξεκαθάρισα τον τρόπο τον οποίο αντιλαμβάνομαι τον επιμερισμό των ρόλων, τι μπορεί να κάνει το Κράτος, τι δεν μπορεί να κάνει το Κράτος, γιατί δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το Κράτος – ούτε θα έπρεπε να τα περιμένετε όλα από το Κράτος- τι περιμένουμε από την επιχειρηματική κοινότητα. Για το ζήτημα των φόρων αναφέρθηκα. Το ζήτημα των εισφορών του μη μισθολογικού κόστους με απασχολεί πάρα πολύ. Το ακούω συνέχεια από τις επιχειρήσεις.

    Επεξεργαζόμαστε μια τολμηρή, συνολική πρόταση για το ασφαλιστικό σύστημα, την οποία θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε σε λίγο χρονικό διάστημα. Είναι βέβαιο ότι το άθροισμα φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών δημιουργεί συνθήκες απόλυτης ασφυξίας για την ελληνική οικονομία και δυσχεραίνει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων, όχι απλά να προσελκύσουν, αλλά να κρατήσουν καλό στελεχιακό δυναμικό. Στεναχωριέμαι ιδιαίτερα, όταν εγκαταλείπουν την Ελλάδα άνθρωποι οι οποίοι έχουν δουλειά και φεύγουν. Όχι αυτοί που δεν έχουν δουλειά.

    ναύλοι ναυλαγορά ναυτιλία
    Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων “YM Los Angeles” της Diana Containerships είναι χωρητικότητας 4.932-teu και κατασκευής του έτους 2006

     

    Αυτοί που έχουν δουλειά και τους χάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Που έχουν ταλέντο και πηγαίνουν στην Κύπρο γιατί το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα και για την επιχείρηση, αλλά και για τον εργαζόμενο, είναι τόσο πιο ευνοϊκό που καθίσταται πολλές φορές αυτή η επιλογή μονόδρομος. Άρα, για να συνοψίσω, η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συνολική. Δεν αρκούν 1,2,5,10 μεγάλες επενδύσεις. Θέλουμε πολλές, δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες, μικρές, μεσαίες επενδύσεις και γι’ αυτό και πιστεύω ιδιαίτερα στη δύναμη της μεσαίας επιχειρηματικότητας.

    Επιχειρήσεις σαν και αυτές που θα βραβευτούν σήμερα, που βραβεύθηκαν πέρυσι, που δεν είναι κατ’ ανάγκη οι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά όπως μας είπατε, είναι επιχειρήσεις ευέλικτες, που παίρνουν ρίσκο, που παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, βλέπουν τις ευκαιρίες, προσαρμόζονται. Θα χρειαστεί να αφήσουμε πολλά λουλούδια ταυτόχρονα για να μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά, αλλά είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι μπορούμε να το καταφέρουμε».

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυρ. Μητσοτάκης σε επιχειρηματίες: «Φέρτε τα λεφτά σας πίσω»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: B. Mαρινάκης: Γιατί οι αναλυτές συστήνουν buy για τις μετοχές της CPP

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Richard Rivlin (VesselsValue): Οι κλάδοι της ναυτιλίας που θα πρωταγωνιστήσουν το 2018

     ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Τσάκος: Nέα παραγγελία της Tsakos Shipping στην αγορά ξηρού φορτίου;



    ΣΧΟΛΙΑ