ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Ιράν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αναστείλει την επιβολή των προγραμματισμένων τελών διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ για διάστημα 60 ημερών, στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αρχής Στενών του Περσικού Κόλπου (Persian Gulf Strait Authority – PGSA), που επικαλείται το Reuters, τα πλοία που επιθυμούν να διέλθουν από το στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο πέρασμα κατά τη διάρκεια ισχύος της προσωρινής συμφωνίας θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα διέλευσης τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την άφιξή τους στην περιοχή.
Η Τεχεράνη διευκρίνισε ότι κατά το διάστημα των διαπραγματεύσεων δεν θα επιβάλλονται χρεώσεις για υπηρεσίες ασφάλειας, προστασίας, περιβαλλοντικής διαχείρισης και σχετικής ασφαλιστικής κάλυψης που είχαν προγραμματιστεί να εφαρμοστούν.
Ωστόσο, οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι πλοίαρχοι θα υποχρεούνται να συντονίζουν εκ των προτέρων τις διαδρομές και τα χρονοδιαγράμματα διέλευσης με τις αρμόδιες αρχές και συγκεκριμένα να υποβάλουν αίτημα στην αρχή του στενού ένα 48ωρο νωρίτερα. Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο λόγω των περιοχών που εξακολουθούν να επηρεάζονται από ναρκοπέδια και άλλους κινδύνους που άφησε πίσω της η πρόσφατη σύγκρουση στην περιοχή.
Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η διαδικασία αυτή θα συμβάλει στην ασφαλή επανέναρξη της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου, καθώς οι αγορές και οι ενεργειακές εταιρείες επιχειρούν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς μετά από μήνες αναταραχής.
Διαβάστε επίσης
Στενά του Ορμούζ: Η κυκλοφορία επιβραδύνεται καθώς οι πλοιοκτήτες επιλέγουν την ασφάλεια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μεγάλος ρωσικός πετρελαϊκός κόμβος στις φλόγες μετά από πλήγμα
- Μητσοτάκης: Στη συνεδρίαση της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ – Θέτει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα
- Σερβία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της Alta Banka με κατηγορίες για υπεξαίρεση 430 εκ. δολαρίων μετά τις εκλογές
- Μερτς: Η ΕΕ δεν εξαρτάται αποκλειστικά από ΗΠΑ και Κίνα, έχουμε 450 εκατ. καταναλωτές μην υποτιμάτε τις δυνατότητες μας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.