• Ναυτιλία

    Ιωάννα Προκοπίου: Μια γυναίκα της ναυτιλίας που συμμετέχει και αντλεί δύναμη από όλες τις θεσμικές θέσεις του εφοπλισμού

    Ιωάννα Προκοπίου

    Ιωάννα Προκοπίου


    Η Ιωάννα Προκοπίου είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος που δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο της ναυτιλίας με δύο ναυτιλιακές εταιρείες, την Prominence Maritime S.A. και τη Sea Traders S.A., με τις οποίες διαχειρίζεται 40 ποντοπόρα πλοία, αλλά συμμετέχει και ενεργά σε διοικητικά προεδρεία και θέσεις ευθύνης των σημαντικότερων θεσμικών φορέων της ναυτιλίας, όπως είναι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η Ένωση Πλοιοκτητών Κύπρου, σε τεχνικές επιτροπές Νηογνωμόνων, σε κοινωφελείς ομάδες, όπως είναι ο «ΔΕΣΜΟΣ», είναι από τα ιδρυτικά μέλη της «ΣΥΝ – ΕΝΩΣΙΣ» και μόλις πριν λίγες ημέρες ανέλαβε αντιπρόεδρος του ναυτιλιακού οργανισμού Baltic and International Maritime Council -BIMCO.

    Η Ιωάννα Προκοπίου είναι η δευτερότοκη κόρη του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής του ναυτιλιακού ομίλου της οικογένειας.

    Η μεγάλη της αδελφή, η Eλίζα, είναι παντρεμένη με τον Nίκο Xρυσάκη και ασχολείται με τη ναυτιλιακή επιχείρηση. H Mαρίνα, η τρίτη κόρη, είναι παντρεμένη με τον επικεφαλής της εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας του Γιώργου Προκοπίου στη Wall Street, Dynagas LNG Partners, Τόνι Λόριτζεν. Η μικρότερη αδελφή της, Mαρία – Eλένη, ασχολείται με τον οικονομικό σχεδιασμό και την οργάνωση, δεδομένου ότι έχει σπουδάσει στα Οικονομικά, στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι της Ιταλίας.

    Η Ιωάννα Προκοπίου, ως CEO της Prominence Maritime, μιλώντας σε συνέδριο της Capital Link, επισήμανε ότι ανήκοντας στη δεύτερη γενιά εφοπλιστών της οικογένειας της, θεωρεί πως το γεγονός αυτό προσφέρει πλεονεκτήματα αλλά και σηματοδοτεί πρόσθετες προκλήσεις και πρόσθεσε: «Ως νέος άνθρωπος, έχεις φιλοδοξίες για να κάνεις πράγματα που σε ολοκληρώνουν, χρησιμοποιώντας ταλέντο και δημιουργικότητα. Αυτό όμως συνυπάρχει με μια ανάγκη να αποδείξεις ότι αξίζεις και ότι έχεις κερδίσει τη θέση σου. Κάποιοι συνάδελφοι ενδεχομένως σε κρίνουν και σε συγκρίνουν. Πιστεύω πως είναι σημαντικό να βρεθεί το κατάλληλο πόστο. Έμαθα πολλά από τον πατέρα μου, που με ενθάρρυνε να αναλάβω επιπλέον πρωτοβουλίες, επιτρέποντας μου να αποτύχω και να μάθω από τα λάθη μου».

    Ποια είναι η Ιωάννα Προκοπίου

    H Ιωάννα Προκοπίου είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού του πανεπιστημίου του Bath, το 2000 και Master Ναυτιλίας, Χρηματοοικονομικών και Εμπορίου του πανεπιστημίου City University in Shipping Trade and Finance του Λονδίνου, και έχει συμπληρώσει το πρόγραμμα Leadership Development του πανεπιστημίου Harvard.

    Είναι CEO της Sea Traders SA και ιδρύτρια της Prominence Maritime SA. Κατά το χρονικό διάστημα από το 2003 έως και το 2007 εργάστηκε σε διάφορα τμήματα της Dynacom Tankers Management και της Dynagas Ltd και μεταξύ 2007 και 2009 ήταν επικεφαλής των τμημάτων S&P και Projects των εταιρειών Dynacom Tankers Management και Dynagas Ltd.

    Το 2010, αφού ηγήθηκε των δραστηριοτήτων Πωλήσεων και Αγοράς και Έργων στην Dynacom για τέσσερα χρόνια, η Ιωάννα ίδρυσε την Prominence Maritime S.A. μιας εταιρείας που άρχισε να επενδύει σε πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου. Την ίδια χρονιά τέλεσε τον γάμο της με τον Γιάννη Καίρη, που συμμετείχε τότε στην Kairis Brothers Shipping, που φέρεται ότι πούλησε το τελευταίο της πλοίο το 2018.

    Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ένωσης Κυπρίων Πλοιοκτητών, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του North of England P&I Club, σε Επιτροπές Νηογνωμόνων και παράλληλα ασχολείται με το real estate, τον σχεδιασμό και την ανακαίνιση κτιρίων και το human resourcing.

    Ιωάννα Προκοπίου

    Το βραβείο «Ευκράντη»

    Η Ιωάννα Προκοπίου έχει τιμηθεί με το «Βραβείο Ευκράντη 2020 για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας», που οργανώνουν κάθε χρόνο τα Ναυτικά Χρονικά σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» σε μια τελετή που έγινε στις 15 Ιουλίου 2021 στο Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

    Στο σκεπτικό για την επιλογή της, η επιτροπή αξιολόγησης των βραβείων, αναφέρει:

    «Η Ιωάννα Προκοπίου αποτελεί ένα από τα επιφανέστερα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, καθώς συμμετέχει σε καίριες θέσεις συλλογικής εκπροσώπησής της. Διατελεί εδώ και πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και από το 2019 συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Cyprus Union of Shipowners. Από το 2021 είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος του North of England P&I Club και είναι μέλος του Executive Committee και του Board της BIMCO.

    Από το 2021 διατελεί επίσης πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Απανθρακοποίησης του ιταλικού νηογνώμονα RINA, o οποίος θεσπίστηκε για να στηρίξει τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών CO2, όπως αυτοί καθορίστηκαν από τον ΙΜΟ.

    Η Ιωάννα Προκοπίου διέγνωσε εγκαίρως τη βαρύνουσα σημασία της επαφής με τις μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις (NGOs) για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Για τον σκοπό αυτό δημιούργησε στενές επαφές με αυτές και είναι σε συχνή επικοινωνία μαζί τους. Αυτό βοήθησε στην κατανόηση των θέσεων της ελληνικής ναυτιλίας και στη συναντίληψη σε καίρια θέματα που εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η Ιωάννα Προκοπίου, γνωρίζοντας ότι η εκπροσώπηση των θέσεων της ελληνικής ναυτιλίας πρέπει να συνοδεύεται από ουσιαστική προσφορά προς την κοινωνία, συνεπικουρεί με τον ρόλο της, από το 2019, στη συμβουλευτική επιτροπή της ελληνικής φιλανθρωπικής οργάνωσης ΔΕΣΜΟΣ, ενώ είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της φιλανθρωπικής πρωτοβουλίας της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, που από το 2016 προσφέρει απλόχερα στην κοινωνία, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της ελληνικής πλοιοκτησίας.

    Με καλά τεκμηριωμένο και καθαρό δημόσιο λόγο, η Ιωάννα Προκοπίου έχει αναδείξει επιτυχώς θέματα που αφορούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία με γνώμονα την “πράσινη” μετάβαση. Με την πολυδιάστατη και δυναμική δράση της σε διεθνείς επιτροπές και fora, έχει αναδείξει τη σημασία ενός εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στα μέλη της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας.

    Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη είδαν στο πρόσωπο της Ιωάννας Προκοπίου ένα αξιέπαινο, νέο ‒ και πολλά υποσχόμενο ‒ μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας. Ανέδειξαν την ανιδιοτελή συμμετοχή της ως αιρετού μέλους σε θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης της πλοιοκτησίας και ως δραστήριας επιχειρηματία σε fora και πρωτοβουλίες. Οι δράσεις αυτές της Ιωάννας Προκοπίου, που αφορούν το μέλλον της Ναυτιλίας των Ελλήνων, θεωρήθηκαν καινοτόμες, δημιουργικές και σύμφωνες με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τόσο της σύγχρονης ναυτιλιακής βιομηχανίας όσο και της κοινωνίας που αυτή υπηρετεί».

    Αποσπάσματα από την τελετή των «Ναυτικών Χρονικών»:

    Η Prominence

    Μιλώντας για τη ναυτιλιακή εταιρεία που ίδρυσε, σε μια εξομολογητική αφήγηση, είπε:

    «Η Prominence Maritime είναι μια εταιρεία ξηρού φορτίου χύδην. Ξεκίνησε ως μια ιδέα που είχα το 2010 να ξεκινήσω με κάτι μικρό σε μια προσπάθεια να καταλάβω τι συνεπάγεται με την λειτουργία μιας ναυτιλιακής εταιρείας στο σύνολό της. Κάθε τμήμα δημιουργήθηκε από την αρχή και όλα τα άτομα που προσλάβαμε πήραν προσωπική συνέντευξη και δεν πήραμε κανέναν από την Dynacom ή καμία από τις άλλες εταιρείες εντός των οικογενειακών επιχειρήσεων.

    Ήθελα να ιδρύσω μια εταιρεία όπου θα είμαι υπεύθυνη για τις δικές μου αποφάσεις. Όσον αφορά το πώς αυτή η εμπειρία άλλαξε το όραμά μου, πιστεύω ότι όταν έχεις την απόλυτη ευθύνη, εκτιμάς τα πράγματα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Όταν ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι για τις δικές σας αποφάσεις, η προσέγγισή σας αλλάζει σημαντικά και μόνο τότε μαθαίνετε πραγματικά ότι κάθε απόφαση που παίρνετε θα επηρεάσει τα αποτελέσματα και τη βιωσιμότητα της εταιρείας».

     

    Διαβάστε επίσης:

    StealthGas (Χάρης Βαφειάς): Κέρδη 31,7 εκατ. δολ. το α’ τρίμηνο – mononewsTV

    Μήνυμα αυτοδυναμίας στέλνει ο Κ. Μητσοτάκης – Μιλά στους εκλεγμένους βουλευτές της ΝΔ

    Ερντογάν: Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη, ζήσαμε μία γιορτή δημοκρατίας



    ΣΧΟΛΙΑ