• Ναυτιλία

  Ιδιωτικοποιήσεις: Βγαίνουν μπροστά τα λιμάνια του Ιονίου

  • Του Λάμπρου Καραγεώργου

  Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας με τις διοικήσεις των περιφερειακών λιμανιών


  Αν και οι αρχικοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί ήθελαν να παίρνουν πρώτα το δρόμο της ιδιωτικοποίησης τα Λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, δεν αποκλείεται τελικά «στην στροφή» να βγουν μπροστά τα λιμάνια του Ιονίου και κυρίως τη Ηγουμενίτσας και της Πάτρας.
  Το ενδιαφέρον επενδυτών και κυρίως του Ιταλικού Ομίλου Grimaldi για τα δυο αυτά λιμάνια και είναι πολύ ζεστό και στο βαθμό που ξεκαθαρίσουν ορισμένα θέματα τίποτα δεν εμποδίζει το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην αξιοποίηση τους.

  Επισημαίνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Ιταλικού Ομίλου, ο κ. Emanuele Grimaldi με τον πλέον επίσημο τρόπο σε συνέντευξη τύπου, τον προηγούμενο Οκτώβριο, είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Ηρακλείου. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr το πιο έντονο ενδιαφέρον του Ιταλικού Ομίλου είναι για την Ηγουμενίτσα και για την Πάτρα.

  Προϋπόθεση βέβαια για να ευοδωθούν τα επενδυτικά σχέδια, είναι να προχωρήσουν σύντομα από το Υπουργείο ναυτιλίας, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καθορίζουν τον τρόπο μέσω των οποίων θα μετεξελιχθούν τα λιμάνια της περιφέρειας.

  Το θέμα αυτό συζητήθηκε και σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή,στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Υπουργού κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με την συμμετοχή των Προέδρων και Διευθυνόντων Συμβούλων των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας, στην διάρκεια της οποίας οι νέες διοικήσεις των λιμένων ενημερώθηκαν για τα σχέδια της κυβέρνησης για τον λιμενικό τομέα.

  Ο κ. Πλακιωτάκης αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στις νέες διοικήσεις των λιμένων αναφέρθηκε στο πλάνο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα του Ελληνικού λιμενικού συστήματος σε σχέση πάντα με τα δέκα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι πολύ σύντομα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα είναι έτοιμο να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις

  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θεωρεί ότι το λιμάνια μπορούν και πρέπει να καταστούν ατμομηχανές ανάπτυξης όχι μόνο της εθνικής οικονομίας, αλλά και της περιφέρειας και κάλεσε τις διοικήσεις των λιμανιών να ενημερώνουν σταθερά τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς για τα όσα σχεδιάζονται.

  «Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι φορείς των πόλεων στις οποίες βρίσκονται τα λιμάνια, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει είναι κοινωνοί των σχεδιασμών για το μέλλον των λιμανιών», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης.

  Στη συνέχεια οι διοικήσεις των λιμένων αναφέρθηκαν εκτενώς στην κατάσταση που συνάντησαν παραλαμβάνοντας τα καθήκοντα τους, ενώ περιέγραψαν και τα επόμενα βήματα τους.

  Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικότητας κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρης Ξενόφος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ριχάρδος Λαμπίρης και ο Επικεφαλής Στρατηγικής και Συντονισμού Έργων Λιμένων και Μαρινών του ΤΑΙΠΕΔ κ. Θάνος Λιάγκος.  ΣΧΟΛΙΑ