• Ναυτιλία

    Πρώτη η Σαγκάη στη διακίνηση κοντέινερ για 13η χρονιά με 47,3 εκατ. TEU – Τα κινεζικά λιμάνια διακίνησαν 210 εκατ. κοντέινερ

    Το λιμάνι της Σαγκάης

    Το λιμάνι της Σαγκάης


    Το λιμάνι της Σαγκάης διατήρησε και την προηγούμενη χρονιά τα πρωτεία στην διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά, παρά την άνοδο άλλων λιμένων της Κίνας, αλλά και του λιμένα Tuas της Σιγκαπούρης, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2022.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το κρατικό κινεζικό μέσο ενημέρωσης Xinhua δείχνουν ότι η Σαγκάη διαχειρίστηκε συνολικά 47,3 εκατομμύρια TEU το 2022.

    Αυτό συγκρίνεται με ένα σύνολο 47,0 εκατομμυρίων TEU που διακινήθηκε το 2021 με αύξηση μικρότερη του 1%. Συγκριτικά, ο όγκος του 2021 αυξήθηκε λίγο περισσότερο από 8% σε σύγκριση με το 2020.

    Η Σαγκάη ξεκίνησε δυναμικά το 2022 με ρεκόρ 4,35 εκατομμυρίων TEU, καθώς εξαγωγείς και μεταφορείς έσπευσαν να μετακινήσουν εμπορευματοκιβώτια πριν από την έναρξη των διακοπών της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Ο όγκος παρέμεινε συνολικά ισχυρός το πρώτο τρίμηνο παρά τις διακοπές, αλλά τον Απρίλιο το λιμάνι επηρεάστηκε από την έναρξη ενός εκτεταμένου lockdown στη Σαγκάη και τη γύρω περιοχή ως μέρος της πολιτικής της χώρας για τον μηδενισμό Covid.

    Η Λιμενική Αρχή συνέχισε τις εργασίες κατά τη διάρκεια των lockdown απομονώνοντας εργαζομένους που είχαν προσβληθεί εντός του λιμανιού. Ωστόσο, τα εργοστάσια έκλεισαν και οι φορτηγατζήδες αντιμετώπιζαν περιορισμούς στις μετακινήσεις τους. Τον Απρίλιο οι όγκοι του λιμανιού έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, λίγο πιο πάνω από τρία εκατομμύρια TEU και λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια TEU για το τρίμηνο.

    Οι όγκοι των διακινουμένων φορτίων ξεπέρασαν και πάλι τα 4,3 εκατομμύρια TEU τον Ιούλιο για έναν ακόμη μήνα ρεκόρ που ακολουθήθηκε, πάνω από 4,1 εκατομμύρια κοντέινερ τον Αύγουστο. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου το λιμάνι ανέκαμψε σε πάνω από 12 εκατομμύρια TEU. Οι όγκοι συνέχισαν να ξεπερνούν τα 4,1 εκατομμύρια TEU μηνιαίως τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αλλά υποχώρησαν περίπου στα 3,8 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο.

    Η Κίνα έχει ιστορικά πολλά από τα 10 κορυφαία λιμάνια στον κόσμο με βάση τον όγκο των εμπορευματοκιβωτίων. Οι εγκαταστάσεις στο Ningbo-Zhoushan συνέχισαν να παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη το 2022. Στο τέλος του 11μήνου, οι Λιμενικές αρχές ανέφεραν ότι οι δίδυμες εγκαταστάσεις είχαν φτάσει τα 31 εκατομμύρια TEU με ανάπτυξη σχεδόν 8% για το 2022. Το Qingdao ανέφερε επίσης ισχυρή ανάπτυξη και αυτό σχεδόν 8% με πάνω από 23 εκατομμύρια TEU τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους.

    Τους πρώτους 11 μήνες του 2022, τα κινεζικά λιμάνια διακίνησαν συνολικά περισσότερα από 210 εκατομμύρια TEU. Αυτό αντιπροσώπευε μια συνολική αύξηση άνω του 4 % για τον όγκο του εμπορευματοκιβωτίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Προχωράει το δίκτυο Υδατοδρομίων και Υδάτινων Πεδίων στην Κρήτη

    Στις 18 Ιανουαρίου ο Γιάννης Πλακιωτάκης στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά

     



    ΣΧΟΛΙΑ