• Ναυτιλία

    Η Petrobras ψωνίζει από Ελλάδα – Ποιας εταιρείας τάνκερ ναύλωσε


    Τέσσερα τάνκερ MR ναύλωσε ο βραζιλιάνικος πετρελαϊκός κολοσσός Petrobras για δύο χρόνια από δύο ναυτιλιακές εταιρείες (η μία εκ των οποίων φέρεται να είναι ελληνική), σε δύο ξεχωριστά deals συνολικής αξίας άνω των 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ειδικότερα, η Petrobras ναύλωσε τα δύο από τα τέσσερα τάνκερ από τη σουηδική Stena Bulk, ενώ τα άλλα δύο, σύμφωνα με ναυλομεσίτες, προέρχονται από τον στόλο της ελληνικής Falcon Navigation Ship Management. Και τα τέσσερα τάνκερ ναυλώθηκαν έναντι 14.500 δολαρίων ημερησίως, τιμή η οποία θεωρείται λογική με τα σημερινά δεδομένα, και μάλιστα υψηλότερη από την πρόσφατη εκτίμηση της Alibra Shipping στα 13.500 δολάρια για διετή ναύλωση τάνκερ MR, και συντριπτικά υψηλότερη από την εκτίμηση της Clarksons για τις τιμές spot στην αγορά.

    Όσον αφορά στην ελληνική εταιρεία, τα πλοία που φέρεται να ναύλωσε η Petrobras είναι τα Falcon Nostos (χωρητικότητας 51.000 dwt, κατασκευής 2006) και Falcon Maryam (χωρητικότητας 46.000 dwt, κατασκευής 2009), τα οποία είναι και τα μοναδικά της πλοία, σύμφωνα με την Clarksons.

    Όσον αφορά τη σουηδική εταιρεία, τα πλοία που ναύλωσε η Petrobras είναι τα Stena Conqueror και Stena Conquest (αμφότερα χωρητικότητας 47.000 dwt, κατασκευής 2003), και η επιλογή τους, όπως αναφέρει το TradeWinds, ερμηνεύεται ως αναγνώριση της ποιότητας των πλοίων της Stena Bulk, δεδομένου ότι η παλαιότητά τους δε μεταφράστηκε σε μειωμένη τιμή ναύλωσης. Πρόκειται μάλιστα για τα μοναδικά από τα 44 τάνκερ της εταιρείας που έχουν δοθεί με χρονοναύλωση, με την Stena Bulk να μη σχεδιάζει άλλες παρόμοιες συμφωνίες με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Δ. Διαμαντίδης: Η Delta Tankers μπαίνει δυνατά στην αγορά των VLCCs

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Γ. Κούστας: Δύο τράπεζες κατέχουν το 38% της Danaos. Όλες οι λεπτομέρειες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  H Astra Shipmanagement μπαίνει στον στίβο των τάνκερ



    ΣΧΟΛΙΑ