ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Γαλλικό Ναυτικό κατέσχεσε χθες ένα ακόμη δεξαμενόπλοιο που, όπως ισχυρίστηκε, συνδεόταν με τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας την κλιμάκωση φέτος των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την επιβολή κυρώσεων και τη μείωση μιας από τις κύριες πηγές εσόδων της Μόσχας.
Συνολικά εννέα ύποπτα δεξαμενόπλοια του σκιώδους στόλου, πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις, έχουν κατασχεθεί σε όλη την Ευρώπη από τις αρχές του 2026, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων από τη Γαλλία.
Η Βρετανία κατέσχεσε ένα πετρελαιοφόρο στη Μάγχη στις 14 Ιουνίου.
Άλλα τρία ύποπτα δεξαμενόπλοια του σκιώδους στόλου επιθεωρήθηκαν στο πλαίσιο ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής στη Μεσόγειο, δήλωσε μια δυτική στρατιωτική πηγή.
Η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει τέτοιες ενέργειες παράνομες.
«Δεν θα αφήσουμε τον σκιώδη στόλο να παρακάμψει τις κυρώσεις και να χρηματοδοτήσει τη ρωσική πολεμική προσπάθεια», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακοίνωση της κατάσχεσης του Deliver, προσθέτοντας: «Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη».
Το δεξαμενόπλοιο αναχώρησε από το Πριμόρσκ, έναν από τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Ρωσίας, και αναχαιτίστηκε κοντά στη Σικελία καθώς κατευθυνόταν προς τη Διώρυγα του Σουέζ, καθ’ οδόν προς τη Σιγκαπούρη.
Επισημαίνεται ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπραγματεύονται ένα 21ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, η Μόσχα έχει προσαρμοστεί στα περισσότερα μέτρα και συνεχίζει να πουλάει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, συνήθως σε μειωμένες τιμές.
Πολλά μεταφέρονται από αυτό που είναι γνωστός ως σκιώδης στόλος που λειτουργεί εκτός της δυτικής ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι το Deliver έπλεε υπό σημαία Καμερούν, παρά το γεγονός ότι είχε διαγραφεί επίσημα από το νηολόγιο του Καμερούν εβδομάδες νωρίτερα, πράγμα που σημαίνει ότι έπλεε χωρίς εθνικότητα και παραβίαζε το διεθνές ναυτικό δίκαιο.
Αυτό επέτρεψε στη Γαλλία να επιβιβαστεί και να το συλλάβει, ανέφερε η πηγή.
Διαβάστε επίσης:
Στενά του Ορμούζ: Συναγερμός μετά την επίθεση στο πλοίο Ever Lovely – Αναστροφή δεξαμενόπλοιων
UKMTO: Φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα ανοιχτά του Ομάν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ραφαέλ Γκρόσι: Πρόσβαση στα πυρηνικά του Ιράν αποκτά ο IAEA – Διαψεύδει η Τεχεράνη
- Χρονιά – ρεκόρ για την Τράπεζα Καρδίτσας: Πανελλαδική άδεια λειτουργίας και ισχυρή ανάπτυξη το 2025
- Αλέξανδρος Εξάρχου (τηλεδιάσκεψη): Στόχος τα 4,5 bcm/ετησίως με 20ετείς συμβάσεις- Οριστικές ως το τέλος του χρόνου
- Στενά του Ορμούζ: Συνεχίζονται οι διελεύσεις πλοίων παρά την επίθεση στο containership Ever Lovely
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.