• Ναυτιλία

    Οι εταιρείες πετρελαιοφόρων αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο εν αναμονή των κυρώσεων

    • Bloomberg
    δεξαμενόπλοιο μεταφοράς πετρελαίου

    Δεξαμενόπλοιο μεταφοράς πετρελαίου


    Οι εταιρείες πετρελαιοφόρων αποφεύγουν να διαθέσουν τα πλοία τους για φόρτωση αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, καθώς περιμένουν να δουν ποιες κυρώσεις μπορεί να επιβληθούν στη χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

    Δύο ναυλομεσίτες και τρεις πλοιοκτήτες δήλωσαν, σύμφωνα με το bloomberg, ότι προς το παρόν δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν προσφορές για την μεταφορά ρωσικών βαρελιών πετρελαίου.

    Μάλιστα οι πλοιοκτήτες επισήμαναν ότι το κόστος μεταφοράς πετρελαίου και εμπορευμάτων είναι πολύ χαμηλό ούτως ή άλλως, γεγονός που τους βοηθά ακόμη περισσότερο να τηρήσουν αυτή τη στάση.

    Η Ρωσία βασίζεται στα δεξαμενόπλοια για την εξαγωγή περίπου των 2/3 του πετρελαίου της, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε παρατεταμένη διακοπή της θαλάσσιας μεταφοράς θα είναι πολύ σοβαρή.

    Το πετρέλαιο της χώρας έχει ήδη πουληθεί με τις μεγαλύτερες εκπτώσεις των τελευταίων ετών με βάση το διεθνές σημείο αναφοράς, καθώς οι έμποροι ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

    Η Δύση απειλεί με περαιτέρω κυρώσεις μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων σε διάφορους στόχους σε όλη την Ουκρανία και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε να «αποστρατιωτικοποιήσει» την γειτονική χώρα και να αντικαταστήσει τους ηγέτες της, πυροδοτώντας τη χειρότερη κρίση ασφαλείας στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Οι εταιρείες που πρόκειται να εκτελέσουν συμβάσεις στη Μαύρη Θάλασσα θα βρεθούν τώρα στη δύσκολη θέση να αποφασίσουν εάν θα τις ικανοποιήσουν ή αν θα κάνουν πίσω, καθώς και οι δύο επιλογές θα έχουν δαπανηρές συνέπειες, δήλωσε ο Andrew Brooker, διευθύνων σύμβουλος στην Latitude Brokers.
    Οι ασφαλιστές θα αρνηθούν να καλύψουν ένα ταξίδι που θα μπορούσε σύντομα να παραβιάσει τις κυρώσεις. Από την άλλη πλευρά, η μη τήρηση των συμβάσεων ενέχει επίσης τον κίνδυνο δικαστικής διαμάχης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Παγκόσμιο σοκ στις τιμές εμπορευμάτων: Πάνω από 100 δολάρια το πετρέλαιο, αύξηση 33% στο φυσικό αέριο, σε πρωτοφανή ύψη οι τιμές του σιταριού



    ΣΧΟΛΙΑ