Σε μια ιστορική και ταυτόχρονα επιτακτική αποστολή προχώρησε η Ελλάδα, μετά από σειρά φονικών επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε ελληνικά πλοία που διέπλεαν την Ερυθρά Θάλασσα. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με Έλληνες πλοιοκτήτες ρυμουλκών, απέστειλε το υπερσύγχρονο ρυμουλκό-σωστικό σκάφος Giant, ισχύος 16.092 ίππων, για να προσφέρει άμεση βοήθεια σε μελλοντικά περιστατικά και να δημιουργήσει έναν σταθερό σταθμό διάσωσης στην περιοχή.

Το πλοίο απέπλευσε την Τετάρτη από το λιμάνι του Πειραιά, παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων. Η αποστολή του Giant στην εμπόλεμη ζώνη θεωρείται απάντηση στην όλο και αυξανόμενη ένταση στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, με αιτία τις επιθέσεις των Χούθι, οι οποίες έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές και έχουν καταδείξει τις τραγικές ελλείψεις σε δυνατότητες άμεσης διάσωσης.

1

Το Giant, το οποίο ανήκει στη Megatugs Salvage & Towage, θα λειτουργεί ως σταθμός άμεσης επέμβασης στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ της Διώρυγας του Σουέζ και της Τζέντα. Επανδρώνεται από 14 Έλληνες ναυτικούς και διαθέτει πυροσβεστική ικανότητα 7.200 κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα, με βεληνεκές 200 μέτρων, δυνατότητα έλξης 180 τόνων, υποδομή για φιλοξενία έως 40 ατόμων, παροχή ρεύματος σε άλλα πλοία και εφαρμογή αντιρρυπαντικών μέτρων.

«Δεν υπάρχει άλλο πλοίο διάσωσης στην περιοχή», τόνισε ο Παύλος Ξηραδάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εφοπλιστών Ρυμουλκών, Διάσωσης, Αντιρρύπανσης και OSV, υπογραμμίζοντας το κενό που καλείται να καλύψει το Giant. «Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, αποφασίσαμε να στείλουμε ένα σκάφος διάσωσης. Κανείς δεν θέλει να πάει εκεί λόγω του κινδύνου», πρόσθεσε.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ελληνικό ρυμουλκό κλήθηκε να συνδράμει σε έκτακτη ανάγκη στην Ερυθρά Θάλασσα. Τον Σεπτέμβριο του 2024, το σκάφος Aigaion Pelagos, ισχύος 10.000 ίππων, είχε αποσταλεί για να βοηθήσει το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο Sounion, που είχε δεχθεί πυραυλική επίθεση από τους Χούθι.

«Θα παραμείνει εκεί όσο χρειαστεί για να βοηθήσει όποιον έχει ανάγκη», δήλωσε ο Παύλος Ξηραδάκης, στο TradeWinds. Παράλληλα, τόνισε ότι το πλοίο δεν έχει ναυλωθεί από κάποιον συγκεκριμένο ιδιώτη ή οργανισμό, αλλά αποτελεί πρωτοβουλία του ελληνικού κράτους και του ναυτιλιακού τομέα για την προστασία των ναυτικών και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Η συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει ταχεία διασύνδεση με τα ναυτικά σώματα της περιοχής, ώστε το Giant να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε σήμα κινδύνου.

Η Megatugs απέκτησε το πλοίο στις αρχές του έτους από την καναδική Atlantic Towing Ltd, όπου λειτουργούσε με το όνομα Atlantic Osprey.

Με την παρουσία του Giant στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης απέναντι στην αυξανόμενη απειλή των Χούθι. Σε μια εποχή όπου η διεθνής ναυτιλία δοκιμάζεται, η ελληνική πρωτοβουλία αναδεικνύει τον ρόλο της χώρας ως δύναμη ευθύνης και προστασίας των ναυτικών.

Αιματηρές επιθέσεις σε ελληνόκτητα πλοία

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ελληνική ναυτιλία βρέθηκε στο επίκεντρο επικίνδυνων γεγονότων στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν στοχοποιήσει πολλαπλά ελληνόκτητα εμπορικά πλοία:

Αρχές Ιουλίου 2025, δύο ελληνόκτητα φορτηγά πλοία δέχθηκαν συντονισμένη επίθεση με ρουκέτες και πυρά, που οδήγησε στη βύθιση τους και την απώλεια 5 έως 9 ναυτικών. Τα πλοία βρίσκονταν στην πορεία τους προς τη διώρυγα του Σουέζ όταν δέχθηκαν τα πλήγματα από τις δυνάμεις των Χούθι.

Στις 15 Ιουνίου 2025, το φορτηγό πλοίο Eternity C (36.800 dwt), με ελληνική ιδιοκτησία, δέχθηκε επίθεση με πυραύλους. Το πλήρωμά του έμεινε ανυπεράσπιστο, επιπλέοντας σχεδόν δύο ημέρες στην Ερυθρά Θάλασσα πριν καταφτάσει βοήθεια.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, το δεξαμενόπλοιο Sounion (164.000 dwt), ελληνικής ιδιοκτησίας, υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από βομβαρδισμό των Χούθι στην ίδια περιοχή. Τότε είχε κληθεί να παρέμβει το ρυμουλκό Aigaion Pelagos, για να υποστηρίξει το πλοίο στη διάσωση του πληρώματος και στον έλεγχο των ζημιών.

Οι επιθέσεις αυτές όχι μόνο προκάλεσαν ανθρώπινα θύματα και υλικές ζημιές, αλλά ανέδειξαν με τραγικό τρόπο την έλλειψη επαρκών μέσων άμεσης επέμβασης και διάσωσης στην κρίσιμη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Διαβάστε επίσης:

Επέκταση συνεργασίας της Aegean Shipping Management του Γιώργου Μελισσανίδη με την Vitol

ΟΛΠ: Διακρίθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ως μια εκ των πιο βιώσιμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Κυρώσεις σε βάρος του πλοιάρχου που άφησε παιδί ΑμεΑ να ταξιδέψει σε γκαράζ ferry boat από Θάσο εν μέσω καύσωνα