Ναυτιλία

Η Covid-19 απειλεί με τσουνάμι την ακτοπλοοΐα

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


Σε «ύφαλο» κινδυνεύει να πέσει η ελληνική ακτοπλοΐα, μετά τις απώλειες που καταγράφει στην κίνηση επιβατών και οχημάτων, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας της COVID–19.

Η χρονιά, θα κλείσει με ζημιές για τις εταιρείες της ακτοπλοΐας, αφού η απώλεια εσόδων θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, το 2021 σήμερα δεν φαντάζει ευοίωνο και η ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών, από την πολιτεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η συγκοινωνία

Μπορεί η ελληνική ακτοπλοΐα, να αντιμετωπίζει και μακροπρόθεσμα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ανανέωση του στόλου και την προσαρμογή του με τα νέα δεδομένα που έρχονται, όσον αφορά τις πράσινες τεχνολογίες, ωστόσο η πανδημία, έβαλε σε πρώτο πλάνο την βιωσιμότητα των εταιρειών, που είδαν μέσα σε μερικούς μήνες να χάνουν (ακόμα περισσότερα), από όσα κέρδισαν με κόπο τα τελευταία χρόνια.

Για τον λόγο αυτό σήμερα η διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας θα δώσει συνέντευξη τύπου, προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος και να καταθέσει σειρά προτάσεων που κρίνονται απαραίτητες για να συνεχίσουν τα πλοία να εξυπηρετούν τις νησιωτικές ανάγκες.

Τα στοιχεία για το 2020

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΕΝ το μεταφορικό έργο επιβατών το 2020 αναμένεται να μειωθεί σε σχέση με το 2019 κατά:

ΕΠΙΒΑΤΕΣ -10.300.000 (-55%)

Οχήματα ΙΧ – 670.000 (-35%)

Φορτηγά – 100.000 (-20%)

Ακόμα πιο απογοητευτική είναι η εικόνα στις γραμμές Αδριατικής όπου τα Ελληνικά πλοία παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένη κίνηση και συγκεκριμένα:

ΕΠΙΒΑΤΕΣ – 400.000 (-70%)

Οχήματα ΙΧ – 100.000 (-60%)

Φορτηγά – 13.000 (-8%)

Για τον υπολογισμό της κίνησης Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου ελήφθη υπόψη η αντίστοιχη κίνηση του 2019 και τα νέα μέτρα που ουσιαστικά απαγορεύουν πλην εξαιρέσεων τις μετακινήσεις.

Οικονομικά αποτελέσματα 2020

Οι προβλέψεις για απώλεια εσόδων τόσο στις Ακτοπλοϊκές γραμμές όσο και αυτές της Αδριατικής υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Τα ζημιογόνα αποτελέσματα των εταιρειών αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 100 εκατ. ευρώ – 130 εκατ. ευρώ

Η επόμενη σεζόν

Για το πρώτο πεντάμηνο του 2021 εκτιμάται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σήμερα υψηλός και είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, ενώ διαπιστώνεται και απροθυμία των επιβατών να μετακινηθούν, ιδιαίτερα από τα νησιά προς την Αττική και τις μεγάλες πόλεις. Στο πρώτο πεντάμηνο του 2021 το μεταφορικό έργο θα είναι μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, λαμβανομένου υπόψη ότι η περίοδος Ιανουαρίου – Μαρτίου (19/3) 2020 ήταν ιδιαίτερα θετική.

Για την τουριστική περίοδος 2021 ο ΣΕΕΝ επισημαίνει ότι ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων διεθνώς δεν μας επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις. Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχουν θετικές εξελίξεις με το εμβόλιο, παραμένουν οι αμφιβολίες για τη δυνατότητα έναρξης σταδιακού εμβολιασμού πριν το τέλος του 2021. Επίσης αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό, οι προβλέψεις δεν είναι ευνοϊκές γιατί υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε ότι αφορά τις ελεύθερες μετακινήσεις, λόγω πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων στην Ηπειρωτική Χώρα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η τουριστική περίοδος το 2020 ξεκίνησε με ελάχιστα κρούσματα, 25 έως 31 Μαΐου 2020: 46 κρούσματα και 4 θάνατοι, ενώ σήμερα τα κρούσματα είναι 357 φορές περισσότερα και οι θάνατοι 59 φορές, 5 έως 11 Νοεμβρίου 2020: 16.461 κρούσματα και 237 θάνατοι.

Συμπεράσματα

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο ΣΕΕΝ επισημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε τους λόγους για τους οποίους μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το 2021, το οποίο είναι βέβαιο πως θα είναι μία εξίσου προβληματική χρονιά με το 2020, με προοπτική περαιτέρω μείωσης της κίνησης, συμπεριλαμβανομένης και της εμπορευματικής.

Τα ισχύοντα μέτρα

Για την ενίσχυση των εταιρειών το 2020 υπεγράφησαν συμβάσεις Δημόσιας Υπηρεσίας, οι οποίες σε ότι αφορά την Ακτοπλοΐα (πλην πορθμείων) υπολογίζονται σε:

-Συμβάσεις COVID € 17.000.000 (αφαιρείται ο ΦΠΑ)

-Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών € 5.000.000

-Σύνολο € 22.000.000 έναντι ζημιών οι οποίες μπορεί να φθάσουν τα € 130.000.000.

Τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία ελήφθησαν αφορούσαν ταμιακές διευκολύνσεις (π.χ. αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολή πληρωτέων δόσεων δανείων προς τραπεζικά ιδρύματα, κλπ) ή την ενίσχυση της ναυτικής εργασίας (π.χ. αναστολή συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, κλπ).

Παρεμβάσεις για το 2021

Το τέλος του 2020 βρίσκει τις ναυτιλιακές εταιρείες σε εξαιρετικά δυσχερή θέση με πολύ ζημιογόνα αποτελέσματα το 2020 (που έχουν απομειώσει ολοσχερώς τα θετικά αποτελέσματα της τελευταίας τριετίας), με τα ταμιακά αποθέματα να έχουν εξαντληθεί και τον δανεισμό (τραπεζικό και προς το Δημόσιο) να έχει αυξηθεί και να αυξάνεται, συνεχώς.

Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο Κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας είναι ο μόνος κλάδος ο οποίος δεν μπορεί να αναστείλει τις δραστηριότητές του, καθώς τα νησιά πρέπει να εξυπηρετούνται για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, αλλά και για την προάσπιση των Εθνικών συμφερόντων της Χώρας μας αλλά και των Ευρωπαϊκών.

Απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης των εταιρειών το 2021:

1. Καθορισμός των απαραίτητων δρομολογίων μέχρι 31/5.2021 με βάση τα δρομολόγια του 2020 και υπογραφή Συμβάσεων Δημόσιας Υπηρεσίας για την εκτέλεσή τους.

2. Καθορισμός μισθωμάτων σύμφωνα με τα πραγματικά έξοδα των πλοίων τα οποία ήδη σας έχουν κοινοποιηθεί και γνωρίζετε.

3. Παράταση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών προσωπικού θάλασσας και ξηράς, μέχρι 31/5/2021.

4. Μείωση 50% των λιμενικών εξόδων Λιμενικών Ταμείων και Οργανισμών Λιμένων.

5. Εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στα εισιτήρια των οχημάτων ΙΧ.

6. Εφαρμογή χειμερινών συνθέσεων πληρωμάτων μέχρι 31/5/2021.

7. Παράταση ισχύος της δυνατότητας αναστολή συμβάσεων εργασίας των ναυτικών μέχρι 31/5/2021.

8. Επέκταση του μέτρο πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε 24 μήνες.

9. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα κατατεθούν προτάσεις και για την περίοδο από 1/6/2021.

Γραμμές Αδριατικής

Ανάλογα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν και για τα πλοία τα οποία είναι δρομολογημένα στις γραμμές Αδριατικής και συγκεκριμένα:

1. Να μελετηθεί η δυνατότητα επιδότησης των δρομολογίων για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας των (μείον τα έσοδα), σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία για τα οποία σας έχουμε ήδη ενημερώσει.

2. Παράταση ισχύος της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας των ναυτικών μέχρι 31/5/2021.

3. Παράταση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών προσωπικού θάλασσας και ξηράς, μέχρι 31/5/2021 και ενίσχυση των Εταιρειών με τον παρακρατούμενο φόρο των ναυτικών, ή εναλλακτικά

4. Δημιουργία ειδικού προσωρινού πλαισίου στήριξης (με έγκριση της ΕΕ) δεκαετούς διάρκειας για την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών προσωπικού θάλασσας (ναυτικών) που εργάζονται στα πλοία αυτά και ενίσχυση των Εταιρειών με τον παρακρατούμενο φόρο των ναυτικών.

5. Μείωση 50% των πάσης φύσεως λιμενικών εξόδων που χρεώνουν οι Οργανισμοί Λιμένος Πατρών, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας, μέχρι 31/5/2021.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η καλή λειτουργία των γραμμών Ελλάδας – Ιταλίας είναι απαραίτητη για τη στήριξη των εισαγωγών και εξαγωγών μας. Στις γραμμές αυτές το μεταφορικό έργο επιβατών τη χειμερινή περίοδο αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους οδηγούς των φορτηγών αυτοκινήτων.

Κίνδυνοι

Σε περίπτωση μη ενίσχυσης των εταιρειών θα υπάρξουν προβλήματα σε ότι αφορά τη δυνατότητα εκτέλεσης των απαραίτητων δρομολογίων αλλά και μεγάλος κίνδυνος υποβάθμισης των υπηρεσιών με απομάκρυνση πλοίων, και μάλιστα των σύγχρονων και μικρής ηλικίας, από τις Ελληνικές Ακτοπλοϊκές Γραμμές, σε μία περίοδο που κρίνεται απαραίτητη η ανανέωση του στόλου. Στην περίπτωση αυτή οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές λαμβανομένου υπόψη ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλοία (έστω και μεγάλης ηλικίας) στη διεθνή αγορά κατάλληλα για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες μας.

Τραπεζικός Δανεισμός 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η XRTC, για τις εταιρείες Attica, ΑΝΕΚ και Μινωικές, οι δανειακές υποχρεώσεις το 2019 ανήλθαν σε €670 εκατ. περίπου από €605 εκατ. το 2018 παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 11%. Η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην Attica αφού οι δανειακές της υποχρεώσεις το 2019 ανέρχονται σε €410,77 εκατ. έναντι €346 εκατ. το 2018.

Επισημαίνεται ότι το 2019 η εταιρεία προχώρησε σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού της συνολικού ύψους €106 εκατ. με ευνοϊκότερους όρους με την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους €175 εκατ. πενταετούς διάρκειας.

Η ΑΝΕΚ έχει υποχρεωθεί να μετατρέψει τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της σε βραχυπρόθεσμες, αφού δεν κατάφερε να εξυπηρετήσει το δανεισμό της και βάσει των σχετικών συμβάσεων, η μη εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων συνιστά μη τήρηση των όρων, γεγονός που συνεπάγεται την υποχρέωση της Εταιρίας για πλήρη αποπληρωμή των δανείων.

Η ΜΙΝΟΑΝ έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό μετά την πλήρη εξόφληση του ομολογιακού της δανείου.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ