• Ναυτιλία

    Η απίστευτη περιπέτεια του τάνκερ που παγιδεύτηκε για ένα χρόνο στη θάλασσα γεμάτο πετρέλαιο

    • Bloomberg


    Ένα τάνκερ που παγιδεύτηκε στην πολιτική διαμάχη για τον έλεγχο της Βενεζουέλας, ξεφόρτωσε τελικά το πετρέλαιο που μετέφερε αφού παρέμεινε στη θάλασσα για ένα χρόνο και δύο ημέρες, στις ακτές της Νότιας Αμερικής.

    Το πλοίο Gerd Knutsen ξεφόρτωσε 950.000 βαρέλια πετρελαίου Βενεζουέλας σε εγχώριο λιμάνι, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης των πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg. Το αργό πετρέλαιο, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 50 εκατ. δολάρια, ανήκει στην Citgo Petroleum Corp., το αμερικανικό διυλιστήριο, το οποίο διοικούν στελέχη προσκείμενα στον αρχηγό του κόμματος αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό.

    Το Gerd Knutsen ελλιμενίστηκε στο λιμάνι του Χοσέ σε τερματικό σταθμό της Petroleos de Venezuela SA, της εγχώριας πετρελαϊκής εταιρείας που ελέγχεται από τον πρόεδρο της χώρας Νικολά Μαδούρο.

    Δεν είναι σαφές εάν το πλοίο εκφόρτωσε με τη συναίνεση της Citgo του Γκουαϊδό. Τον Δεκέμβριο, ένα σκιώδες συμβούλιο διευθυντών της Citgo που επέλεξε ο Μαδούρο, επιχείρησε να αρπάξει το φορτίο, αλλά αμερικανικό δικαστήριο μπλόκαρε την προσπάθεια.

    Οι δύο εταιρείες δεν απάντησαν στα ερωτήματα του Bloomberg.

    Η μάχη για τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο Βενεζουέλας, κορυφώθηκε μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γκουαϊδό στο Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, νωρίτερα αυτό το μήνα. Μετά τη συνάντηση, το καθεστώς του Μαδούρο προχώρησε στη φυλάκιση έξι πρώην στελεχών της Citgo που ζούσαν υπό κατ ‘οίκον περιορισμό.

    Το χρονικό της περιπέτειας του Gerd Knutsen 

    -Στις 22 Ιανουαρίου 2019 το Gerd Knutsen, ναυλωμένο από την Citgo, φόρτωσε 950.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, αξίας 50 εκατ. δολαρίων

    -Στις 23 Ιανουαρίου 2019, ο Τραμπ αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας

    -Στις 28 Ιανουαρίου 2019, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοινώνει την επιβολή δασμών στην Petroleos de Venezuela SA. Ο Γκουαϊδό ανακοινώνει ότι θα ορίσει νέο ΔΣ στην Citgo

    -Στις 13 Φεβρουαρίου 2019, η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας εγκρίνει νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την Citgo

    -Τον Δεκέμβριο, η  Citgo προσπαθεί να εμποδίσει την προσπάθεια του Μαδούρο να αρπάξει το φορτίο του Gerd Knutsen

    -Στις 5 Φεβρουαρίου 2020, ο Γκουαϊδό συναντά τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο

    -Στις 6 Φεβρουαρίου 2020, έξι στελέχη της Citgo που βρίσκονταν υπό κατ ‘οίκον περιορισμό οδηγούνται στη φυλακή

    -Στις 13 Φεβρουαρίου 2020, το Gerd Knutsen ελλιμενίζεται στο Χοσέ για να εκφορτώσει το πετρέλαιο



    ΣΧΟΛΙΑ