• Ναυτιλία

    Χριστοδουλίδης: Βράβευσε τον Γιώργο Προκοπίου και κήρυξε την έναρξη του Maritime Cyprus

    O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απένειμε το βραβείο «Προσωπικότητα της Κυπριακής Ναυτιλίας» στον εφοπλιστή, Γιώργο Προκοπίου


    Στον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του διεθνούς Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2023», που πραγματοποιούνται στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε ότι η “παρουσία μου εδώ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στη ναυτιλία ως ένας από τους κύριους τομείς της οικονομίας της χώρας μας».

    Επίσης, ο πρόεδρος, βράβευσε τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου για την προσφορά του στην Κυπριακή Ναυτιλία και για τη στήριξη του κυπριακού νηολογίου.

    Κατά την παραλαβή του τιμητικού βραβείου, ο Γιώργος Προκοπίου ευχαρίστησε την επιτροπή και τους προέδρους των θεσμικών φορέων της κυπριακής ναυτιλίας και αφιέρωσε το βραβείο στη Γλυφάδα και στην ακτογραμμής της, η οποία τον έκανε να ερωτευθεί τη θάλασσα και να εκτιμήσει ότι η ναυτιλία φέρνει κοντά λαούς και πολιτισμούς.

    «Η ναυτιλία είναι το διπλωματικό όπλο της Ελλάδας», υπογράμμισε, ο Γιώργος Προκοπίου και ευχαρίστησε τη σύζυγο του και τις 4 τέσσερις κόρες του. «Με επιμονή και επιμονή έρχεται η επιτυχία», κατέληξε ο εμβληματικός εφοπλιστής.

    Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας, στην έναρξη του Maritime Cyprus, πρόσθεσε ακόμη ότι το κυπριακό νηολόγιο καταλαμβάνει την 11η θέση παγκοσμίως και την 3η σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η Κύπρος αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων στην Ευρώπη.

    Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η πρόσφατη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον Οίκο Moody’s ύστερα από 12 χρόνια, μεταφράζεται σε προοπτικές και ευκαιρίες, ποιοτικές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

    Πρόσθεσε ότι οι δράσεις και οι προσπάθειες της Κυβέρνησης δεν περιορίζονται στην ανάπτυξη του νηολογίου μας, αλλά επεκτείνονται στην ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου στο διεθνές ναυτιλιακό σκηνικό. Και προς τον σκοπό αυτό, η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση διεθνών και ευρωπαϊκών στρατηγικών και πολιτικών στον τομέα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

    Αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κυπριακής ναυτιλίας και τις δράσεις που ακολουθεί η Κυβέρνηση για ενίσχυση του τομέα μέσα από ενέργειες του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

    Είπε, ακόμη, ότι τον Αύγουστο απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η Κύπρος, ως ένα από τα μεγαλύτερα νηολόγια, να συμμετάσχει στην παροχή υπηρεσιών για τη μεταφορά αγαθών στη Μαύρη Θάλασσα στην περίπτωση που ξεκινήσει η Διεθνής Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά. «Είναι ανεπίτρεπτο η Κύπρος να παρεμποδίζεται από την Τουρκία από το να συμμετέχει στην πρωτοβουλία», είπε.

    Πρόσθεσε ότι απέστειλε, επίσης, επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας τη σημασία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και εισηγήθηκε όπως όλες οι πολιτικές της ΕΕ στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών εμπίπτουν σε μια οργανική δομή.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, εξάλλου, στη μεγάλη σημασία της πράσινης μετάβασης ως μια από τις πλέον βασικές προκλήσεις στον τομέα της ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι είναι καθήκον όλων να συμβάλουν εποικοδομητικά ώστε να γίνει η μετάβαση.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κύπρος αποδίδει μεγάλη σημασία στην ισότητα των φύλων και στον τομέα της ναυτιλίας, και πως προς τον σκοπό αυτό έχει προταθεί η κα Δέσποινα Θεοδοσίου για το βραβείο Gender Equality του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

    Μετά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε βραβείο στον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού κ. Kitack Lim, για την προσφορά του στον τομέα της ναυτιλίας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Athenian Sea Carriers ( οικογένεια Κυριακού): Παραγγελία ναυπήγησης τεσσάρων δεξαμενόπλοιων

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Συνάντηση με τον Γ. Προκοπίου ζητούν οι 600 πρώην εργαζόμενοι

    Οnline stock trading: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Οδηγίες βήμα-βήμα

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ