• Ναυτιλία

    Γιώργος Προκοπίου: Με ένα ακόμη μεγάλο δεξαμενόπλοιο ενίσχυσε τον στόλο της η Dynacom Tankers

    • Newsroom
    Γιώργος Προκοπίου Πηγή: Money Marine

    Γιώργος Προκοπίου, εφοπλιστής Πηγή: Money Marine


    Με ένα ακόμη τάνκερ VLCC ενίσχυσε το στόλο της η ναυτιλιακή Dynacom Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, εκμεταλλευόμενη την υποχώρηση των τιμών στον συγκεκριμένο κλάδο.

    Σύμφωνα με την Allied Shipbroking, η εταιρεία εξαγόρασε το χωρητικότητας 305,484 dwt τάνκερ Tokitsu Maru, κατασκευής 2011, το οποίο ανήκε στο στόλο της ιαπωνικής NYK Line. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σύμφωνα με τη ναυλομεσιτική, στα 45 εκατ. δολάρια.

    Στο εβδομαδιαίο της report, η VesselsValue αποτιμά την αξία του πλοίου, το οποίο κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Mitsubishi, στα 45,17 εκατ. δολάρια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο θα περάσει ειδική επιθεώρηση τον Απρίλιο του 2021.

    Η τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, αποτυπώνοντας την πτώση των αξιών των τάνκερ.

    Οι τιμές στα μεταχειρισμένα δεξαμενόπλοια έχουν υποχωρήσει από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και έπειτα, καθώς περιορίστηκε η ζήτηση και μειώθηκαν οι ανάγκες εν πλω αποθήκευσης του πετρελαίου, αναφέρουν αναλυτές.

    Οι αξίες έχουν μειωθεί σε σχέση με τα επίπεδα που διαμορφώνονταν πριν από έξι μήνες, όταν τα ιαπωνικά VLCC πωλούνταν στην τιμή των 50 εκατ. δολαρίων, επισημαίνουν ναυλομεσίτες.

    Την ίδια ώρα τα κέρδη στη spot αγορά για τις περισσότερες κατηγορίες δεξαμενόπλοιων, συσσωρεύονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών, με τους ισχυρούς παραγωγούς να διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τις εξαγωγές λόγω της πανδημίας.

    Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές των τάνκερ στη second hand αγορά μπορεί να υποχωρήσουν περαιτέρω λόγω των χαμηλών προσδοκιών για τα κέρδη.

    Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που η Dynacom Tankers, εξαγοράζει τάνκερ της NYK Line φέτος.

    Την άνοιξη, η ναυτιλιακή του κ. Προκοπίου απέκτησε το χωρητικότητας 300,390 dwt VLCC Takasaki, κατασκευής 2005, έναντι 37,8 εκατ. δολαρίων.

    Εκτός από την αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων, η Dynacom Tankers έχει παρουσία το τρέχον έτος και στις νέες παραγγελίες.

    Σύμφωνα με τη VesselsValue, υπέγραψε στο τέλος Απριλίου συμφωνία με το κινέζικο ναυπηγείο, New Times Shipbuilding, με το οποίο διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία, για την κατασκευή ενός ακόμη τάνκερ suezmax, χωρητικότητας 158,000 dwt, στην τιμή των 57 εκατ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για option προηγούμενης συμφωνίας του γνωστού πλοιοκτήτη που αφορά την κατασκευή τεσσάρων ακόμη suezmax.

    Σύμφωνα με την VesselsValue, ο στόλος της Dynacom αποτελείται από 61 δεξαμενόπλοια, εκ των οποίων τα 15 είναι τύπου VLCC. Μάλιστα, θεωρείται ένας από τους εφοπλιστές με το μεγαλύτερο στόλο suezmax διεθνώς.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ