• Ναυτιλία

    Γιάννης Κούστας: Εκτόξευση κερδών και εκτιμήσεις για ισχυρή απόδοση της Danaos την επόμενη τριετία

    danaos

    Δρ. Γιάννης Κούστας, CEO Danaos


    Kέρδη ρεκόρ κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο του έτους η Danaos Corporation, με τον CEO της ναυτιλιακής δρ. Γιάννη Κούστα, να εκτιμά ότι η εξαιρετική πορεία της θα συνεχιστεί την επόμενη τριετία.

    Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας εμφάνισε καθαρά κέρδη 217 εκατ. δολάρια έναντι 42,7 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2020. Τα προσαρμοσμένα κέρδη της εκτοξεύτηκαν στα 109,5 εκατ. δολ. ή 5,32 δολ. ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 έναντι 47,3 εκατ. δολαρίων ή 1,91 δολάρια ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

    Tα έσοδα της Danaos Corporation στο τρίτο τρίμηνο του 2021 ανήλθαν σε 195,915 εκατ. δολάρια έναντι 118,932 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2020, εξέλιξη που οφείλεται τόσο στην άνοδο των ναύλων όσο και την προσθήκη νέων πλοίων στο στόλο της εταιρείας.

    Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή του σκηνικού

    “Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι γνωρίζουν για τις διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Αυτή η κατάσταση, παρά την αρνητική επίδρασή της στην παγκόσμια ανάπτυξη, είχε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην αγορά μας, τα οποία συνεχίζονται με μεγάλη δυναμική. Παρά τις προσπάθειες όλων των συμμετεχόντων για την άμβλυνση των διαταραχών, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνθήκες βελτιώνονται. Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι η αύξηση της ζήτησης, η έλλειψη διαθέσιμων πλοίων για την ικανοποίηση της ζήτησης και τα χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας στα λιμάνια και στις άλλες χερσαίες υποδομές”, σχολίασε ο κ. Κούστας.

    “Επιπλέον, καθώς οι παραδόσεις νεότευκτων πλοίων το 2022 αναμένεται να είναι λιγότερες από το 2021, δεν περιμένουμε καμία διαφορά στο μέτωπο της προσφοράς χωρητικότητας στο εγγύς μέλλον. Το 2023, προβλέπονται αυξημένες παραδόσεις, οι οποίες όμως θα αντισταθμιστούν από τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μείωση της ταχύτητας των πλοίων και συνεπώς της προσφοράς χωρητικότητας. Συνολικά, δεν αναμένουμε δραματική διαφορά, υπό την προϋπόθεση ότι η ζήτηση θα παραμείνει υγιής”, εκτίμησε ο επικεφαλής της Danaos.

    Η συμμετοχή στη ZIM και η ρευστότητα

    Σύμφωνα με τον κ. Κούστα, η συμμετοχή της Danaos στην ισραηλινή Zim, θα συνεισφέρει περίπου 500.000 δολάρια στα κέρδη της, στο σύνολο του έτους.

    Παράλληλα, ο εφοπλιστής επισήμανε ότι η ρευστότητα της ναυτιλιακής σε μετρητά και εμπορεύσιμους τίτλους παραμένει κοντά στο μισό δισεκατομμύριο και ότι η διοίκηση της παρακολουθεί στενά τις επιλογές που έχει και τη στρατηγική της για το επόμενο έτος, προκειμένου να πετύχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

    “Στο μεταξύ, οι εταιρείες τακτικών γραμμών ανακοινώνουν αποτελέσματα ρεκόρ εξέλιξη ιδιαίτερα θετική για τη Danaos καθώς η ισχυρή πιστωτική ποιότητα των πελατών μας συνεχίζει να βελτιώνεται. Η συνεχιζόμενη ισχυρή απόδοση της Danaos διασφαλίζεται από υφιστάμενες ναυλώσεις με μέση διάρκεια ναύλωσης 3,3 ετών και νέες ναυλώσεις που κλειδώνουν στις τρέχουσες τιμές ναύλων, για αρκετά χρόνια. Αναμένουμε ότι οι ισχυρές συνθήκες της αγοράς θα επιμείνουν βραχυπρόθεσμα, γεγονός που θα υποστηρίξει ένα ισχυρό περιβάλλον επαναναυλώσεων το επόμενο έτος και θα διασφαλίσει την εξαιρετική μας απόδοση για τα επόμενα 3 χρόνια”, επισήμανε ο κ. Κούστας.

    Η ναυτιλιακή προχωρά στη διανομή μερίσματος 0,50 δολαρίων ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2021.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ