Ναυτιλία

Γιάννης Κούστας: Ανανεώνει τον στόλο της Danaos με τέσσερα νεότευκτα πλοία

Δρ Γιάννης Κούστας, επικεφαλής Danaos

Δρ Γιάννης Κούστας, επικεφαλής Danaos


Μία ακόμη κίνηση ανανέωσης του στόλου της πραγματοποιεί η ναυτιλιακή Danaos Corporation, συμφερόντων του εφοπλιστή δρ. Γιάννη Κούστα.

Ναυλομεσιτικές πηγές αναφέρουν ότι προχώρησε σε συμφωνία, τη δεύτερη από τις αρχές του έτους, για την κατασκευή τεσσάρων neo-panamax containerships.

Στο εβδομαδιαίο της report η Advanced Shipping & Trading αναφέρει ότι η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία, υπέγραψε σύμβαση με το νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Daehan Shipbuilding για τέσσερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 7,200 teu, το οποία θα παραλάβει το 2024. H τιμή τους δεν έγινε γνωστή.

Τα πλοία θα έχουν μηχανές διπλού καυσίμου και δυνατότητα καύσης μεθανόλης και θα κατασκευαστούν σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες απαιτήσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) σε σχέση με τα πρότυπα εκπομπών Tier III και τον Δείκτη Σχεδιασμού Ενεργειακής Απόδοσης (EEDI) Phase III.

Πρόκειται για την δεύτερη παραγγελία που πραγματοποιεί η Danaos φέτος, αυξάνοντας τον αριθμό των υπό κατασκευή πλοίων της σε έξι.

Toν Μάρτιο η ναυτιλιακή του Γιάννη Κούστα, ανακοίνωσε ότι έδωσε παραγγελία για την ναυπήγηση δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 7,100 teu, στο κινεζικό ναυπηγείο Dalian Shipbuilding Industries (DSIC).

Η παράδοση των δύο containerships ορίστηκε για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2024. Πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει option για δύο επιπλέον πλοία.

Αν και η Danaos δεν αποκάλυψε το κόστος κατασκευής, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές θα κυμανθεί στα 80 εκατ. δολάρια για κάθε πλοίο.

Σύμφωνα με την VesselsValue, αυτή ήταν η πρώτη παραγγελία της Danaos εδώ και 15 χρόνια, με την τελευταία να χρονολογείται το 2007.

Πέρυσι η εταιρεία επικεντρώθηκε στη second hand αγορά, προχωρώντας τόσο σε αγορές όσο και σε πωλήσεις μεταχειρισμένων πλοίων.

Το 2021 η Danaos επωφελήθηκε σημαντικά από την άνθηση της ναυλαγοράς εμπορευματοκιβωτίων, εμφανίζοντας κέρδη 1,05 δισ. δολαρίων στο σύνολο του έτους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, διαθέτει στόλο με 71 containerships, χωρητικότητας από 2.200 έως 13.100 teu.

Διαβάστε ακόμη:

Ναυπηγεί άλλα δύο πλοία η Danaos του Γιάννη ΚούσταΣΧΟΛΙΑ