• Ναυτιλία

    Γιάννης Κάρτσωνας (Breakwave Advisors): Τα futures δείχνουν ανατροπή στα spot ναύλα των capesize

    • NewsRoom
    Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος της Breakwave Advisors

    Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος της Breakwave Advisors


    Μετά από έναν δύσκολο Αύγουστο, που είδε τα spot ναύλα των Capesize να καταρρέουν κατά περίπου 85%, ο Σεπτέμβριος έχει μέχρι στιγμής δείξει κάποια σαφώς καλοδεχούμενη σταθερότητα, αν και επί της ουσίας, σε ουσιαστικά πολύ χαμηλά ναύλα, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος της Breakwave Advisors.

    Ανατροπή μέσα στο Σεπτέμβριο;

    Η αγορά των futures στα Capes αναμένει ανάκαμψη για το υπόλοιπο του μήνα η οποία, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή εποχικότητα, θα μπορούσε ενδεχομένως να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο καθώς μπαίνουμε στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

    Ωστόσο, τίποτα δεν είναι δεδομένο, καθώς το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης παραμένει αδύναμο και πρέπει να αυξηθούν περισσότερο οι εμπορικές συναλλαγές ώστε η ισορροπία της αγοράς να γείρει προς τη θετική πλευρά, τονίζει ο κ. Κάρτσωνας. Οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος από τη Βραζιλία έχουν παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα αλλά αυτό είναι κατανοητό με δεδομένη την εξαιρετικά ασταθή κατάσταση στον τομέα των ακινήτων της Κίνας.

    Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η πρόσφατη σημαντική πτώση της στεγαστικής δραστηριότητας στην Κίνα είναι προσωρινή και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει νέος κύκλος αναπλήρωσης των αποθεμάτων που θα απαιτήσει μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων ξηρού φορτίου, και επομένως, η ζήτηση θα αυξηθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

    Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του ξηρού φορτίου θα αλλάξουν δραματικά, αλλά η πρόσφατη αδυναμία στην Κίνα έχει ταλαιπωρήσει την αγορά για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα και τα επίπεδα αποθεμάτων σε ορισμένα εμπορεύματα έχουν εξαντληθεί.

    Τα πρωτοσέλιδα από την Κίνα δείχνουν μια πιο θετική προοπτική

    H μηδενική ανοχή της Κίνας στις εστίες του Covid παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο για την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας προς τα φυσιολογικά επίπεδα, και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για επικείμενη αλλαγή σε μια τόσο αυστηρή πολιτική.

    Ωστόσο, υπήρξαν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια μέτρων τόνωσης και πραγματικής εφαρμογής πρόσθετης ρευστότητας τις τελευταίες εβδομάδες. Αν μια τέτοια τάση συνεχιστεί, πιστεύουμε ότι η εμπιστοσύνη από τα χαλυβουργεία και τους κατασκευαστές ακινήτων μπορεί να επιστρέψει και επομένως ένας πολύμηνος κύκλος ισχυρότερης ζήτησης για χάλυβα (και συνεπώς και για σιδηρομετάλλευμα) μπορεί να βρίσκεται μπροστά μας.

    Πρόδρομοι δείκτες επίσης επισημαίνουν μια τέτοια πιθανότητα, αλλά για άλλη μια φορά, η τρέχουσα σκληρή πολιτική έναντι των εστιών Covid παραμένει σημαντικό εμπόδιο και θα πρέπει να παρακολουθείται στενά καθώς πλησιάζουν οι χειμερινοί μήνες, εξηγεί ο κ. Κάρτσωνας.

    Τέλος, οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος είναι αρκετά σταθερές και έχουν παραμείνει ως επί το πλείστον πάνω από το επίπεδο των $100/τόνο, κάτι που είναι ενθαρρυντικό όταν πρόκειται για τη μελλοντική ζήτηση της πρώτης ύλης για την κατασκευή χάλυβα.

    Συνολικά, η άποψή μας είναι ότι ο κύκλος στην αγορά χάλυβα της Κίνας έχει περάσει τα χαμηλά του και βρισκόμαστε σε μια σταδιακή ανάκαμψη που ιστορικά τείνει να διαρκέσει πολλούς μήνες κάθε φορά.

    Η εταιρεία Breakwave Advisors, με έδρα τη Νέα Υόρκη, προσφέρει υπηρεσίες Διαχείρισης Επενδύσεων στους τομείς της ναυτιλίας και των εμπορευμάτων. Έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται το Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (NYSE: BDRY) και το Breakwave Sea Decarbonization Tech ETF (NYSE: BSEA).

    Διαβάστε ακόμη:

    Μέχρι σήμερα 122 πλοία μετέφεραν 2,7 εκατ. τόνους σιτηρών από την Ουκρανία – Άλλα 144 κατέπλευσαν σε 3 λιμάνια της



    ΣΧΟΛΙΑ