• Ναυτιλία

    Γ. Οικονόμου: Το αντισυμβατικό μονοπάτι που βγάζει την DryShips στην κορυφή

    Γιώργος Οικονόμου DryShips ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips


    Πριν από λίγες μέρες η Stifel σε σημείωμά της παρουσίαζε έναν πίνακα με την απόδοση των ναυτιλιακών μετοχών που παρακολουθεί η εταιρεία από τις αρχές του έτους. Στην κορυφή της λίστας των εισηγμένων στις ΗΠΑ ναυτιλιακών βρέθηκε η μετοχή της DryShips του Γιώργου Οικονόμου, που είναι επίσης και η κορυφαία σε απόδοση από όλες τις ναυτιλιακές μετοχές στον κόσμο το τελευταίο 12μηνο.

    Ειδικότερα, από τις αρχές του έτους η μετοχή της DryShips έχει παρουσιάσει άνοδο της τάξεως του 39%, από τα 3,52 δολάρια που ήταν στις 2 Ιανουαρίου, κοντά στα 5 δολάρια σήμερα. Οι μόνες εταιρείες που έχουν πετύχει μεγαλύτερη άνοδο της μετοχής τους φέτος είναι τα ναυπηγεία DSME της Νότιας Κορέας και οι μικρές εισηγμένες στην αγορά OTC του Όσλο, Hunter Marine Group και 2020 Bulkers.

    Για πολλούς αυτή η επιτυχημένη πορεία της DryShips αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η εταιρεία μαστίζεται από δικαστικές διαμάχες με μετόχους της που κατηγορούν τον Γιώργο Οικονόμου για χρηματιστηριακή απάτη (κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά), την ίδια στιγμή που η DryShips βρίσκεται μονίμως στον “πάτο” της λίστας της Wells Fargo για την εταιρική διακυβέρνηση που καταρτίζεται κάθε έξι μήνες. Όχι ακριβώς το ιδανικό περιβάλλον για να πραγματοποιήσει “ράλι” μία μετοχή, έτσι; Κι όμως, αυτό βλέπουμε φέτος.

    Η εξήγηση που έδωσε ένας ανεξάρτητος οικονομικός αναλυτής, σε σημείωμά του προς συνεργάτες του, ήταν ότι, ακόμα και με αυτήν τη σημαντική άνοδο, η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας γίνεται με μεγάλο discount έναντι της πραγματικής της αξίας, την οποία υπολογίζει στα 7 δολάρια, όπως αναφέρει το TradeWinds.

    Ο στόλος της DryShips αποτελείται πλέον από συνολικά 30 πλοία διαφόρων κατηγοριών, τα περισσότερα από τα οποία αποκτήθηκαν το 2016, χάρη στην επένδυση της σκιώδους Kalani Investments στην εταιρεία, η οποία προκάλεσε τη μήνη των μετόχων και το ενδιαφέρον της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Μάλιστα, η υπόθεση φαίνεται να προχωρά στην αμερικανική Δικαιοσύνη, αν και θεωρείται πολύ δύσκολο να αποδείξουν οι μέτοχοι ότι πράγματι υπήρξε απάτη, και συνήθως σε τέτοιες υποθέσεις είτε δικαιώνεται η εταιρεία, είτε γίνεται κάποιος εξωδικαστικός συμβιβασμός.

    Όπως και να το δει κανείς πάντως, το γεγονός είναι ότι η DryShips παρουσιάζει φέτος μία θεαματική ανοδική πορεία, και αυτό σημαίνει ότι ο ιδιόρρυθμος, αντισυμβατικός δρόμος που έχει επιλέξει να βαδίσει ο Γιώργος Οικονόμου μάλλον είναι ο σωστός…

    Οικονόμου ναυτιλία
    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Vrontados Shipping: H νέα κίνηση ανανέωσης του στόλου της οικογένειας Λω

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Γιώργος και Βασίλης Μιχαήλ: Νέο deal για την Benetech Shipping

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Δ. Διαμαντίδης: Η απίστευτη δικαστική περιπέτεια με ρωσικό κολοσσό για πλοίο της Delta Tankers



    ΣΧΟΛΙΑ